Chrudimské noviny Bude nový rok lepší než ten loňský?

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Bude nový rok lepší než ten loňský?

Nový rok, z něhož právě ukusujeme, vybízí k zamyšlení asi každého. Někteří bilancují uplynulé měsíce a hodnotí, zda přinesly více dobrého nebo špatného. Nevím jak vy, milí čtenáři, ale já sám se snažím i z těch negativních zážitků poučit. Psal jsem o tomto přístupu už v dušičkovém bilancování. Každého z nás zkrátka posunuje dál jak špatná, tak dobrá zkušenost. Z někoho se po těch špatných stane mrzout, který nenávidí celý svět a tím vlastně dalším lidem zprostředkovává další špatné zážitky. Otázkou tedy je, jak chceme, aby se lidé chovali k nám. Platí totiž staré pravidlo, že jak se budeme chovat k druhým, tak se oni budou chovat k nám. Jistě, vyžaduje to od nás mnoho sebekázně a dobré vůle. Věřím však, že se dobré skutky vyplatí.

Minulý rok poznamenaly volby. Právě zde jsme mohli pozorovat, jak moc se mění preference nás všech. Tedy voličů i nevoličů. Voliči dokázali, že jim stačí plané sliby člověka s nejasnou minulostí k tomu, aby ho vynesli mezi zkušené politické matadory. Pro mnohé trpká zkušenost, pro mne však jen konečné zviditelnění dlouhodobého, rozkladného trendu naší společnosti. I v Chrudimi jsme zaznamenali vzestup nových hnutí a mnozí se neubránili trpkému úsměvu, když pozorovali, jak některé místní postavičky bleskurychle převlékly kabátky. Znovu jsem se přesvědčil, že být nestranným pozorovatelem je opravdu luxus, který si mnozí dovolit nemohou.

Život každého z nás se proměnil a jinak tomu nebude ani do budoucna. Obdivuji optimisty, kteří už dnes vědí - vizte naši anketu - jak se budou v tom novém roce mít. Já sám to netuším. Nepřivádí mne to však k melancholii nebo snad smutku. Naopak. S jistou zvědavostí čekám, jaká překvapení, radosti i strasti mne potkají. Na všechno se nelze připravit. Přesto lze zachovat rovnou páteř a čisté svědomí, pokud se nezpronevěříme ideálům, které nám jsou nade vše drahé. Věřte či ne, milí čtenáři, je mi milejší starý, věrný komunista, než tu nezávislý, onde člen té partaje, jindy jiné. Takový komunista je totiž důstojný protivník. Bezcharakterní a mnohdy i zbabělý měkkýš však nikoliv.

Přeji vám i sobě, abychom dokázali také v příštím roce, že Chrudim není maloměstem, kde každý na každého něco ví a živí v sobě dávné křivdy. Najít sílu k odpuštění i v okamžiku, kdy o něj druhý vlastně nestojí, to člověku dává klidné spaní, úsměv a optimismus. Kéž se nám to tedy podaří.

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele Tomáš Velendorf
#1584 Tomáš Velendorf 3. Leden 2014 - 9:03
"Starý, věrný komunista"? Co si pod tím má člověk představit? Soudruha Grebeníčka? Soudruha Filipa? A aniž bych se chtěl těch "zbabělých měkkýšů" nějak zastávat, to vůbec ne, ale přesto - Vám vůbec nevadí, že právě díky těm "starým věrným komunistům", jsme ještě pořád, tedy i skoro 1/4 století po revoluci (!), tam kde jsme? Tedy právě, bez toho úsměvu a bez toho optimismu?
Obrázek uživatele Jakub Valenta
#1585 Jakub Valenta 3. Leden 2014 - 9:06
Dík za reakci. Domnívám se, že daleko hroší jsou komunisté, kteří se tváří jako pravičáci. Starý, věrný komunista se za svou příslušnost ke straně nestydí.
Obrázek uživatele Ivča
#1586 Ivča 3. Leden 2014 - 10:57
Dobrý den pane Valento, a co říkáte těm starým komunistům, kteří řádili v 50.letech a pak se z nich najednou stali disidenti (pp.Pithart,Kohout atd)? Buďte rád, že jste to nezažil a žijete ve svobodné zemi, kde se teprve učíme, jak se má správně v té svobodě žít. Jinak zcela souhlas s p.Velendorfem.
Obrázek uživatele Tomáš Velendorf
#1588 Tomáš Velendorf 4. Leden 2014 - 0:56
Ještě snad malý dovětek pane Valento. Koho máte rád, nebo nerad, či co Vám je milé a co nemilé, to je samozřejmě jen a jen Vaše věc. Pokud bych byl, ale zlý, což já nedokáži :-), tak bych Vám musel sdělit, že tou větičkou o charakterních a věrných komunistech, vlastně sdělujete čtenářům, že přesto, že komunisti byli schopni odsoudit k trestu smrti z politických důvodů, dokonce i ženu (mimochodem jedinou takto odsouzenou ženu v celém socialistickém bloku a ženu která přežila dokonce i nacistické koncentráky), dále že tito komunisti nechali zadrátovat celou západní hranici a pustili do ní elektrický proud, nechali tam střílet do lidí, rozkradli soukromý majetek, naprosto zničili veškeré duchovní a materiální hodnoty, včetně charakterů lidí, tak i přes tyto všechny neuvěřitelné hrůzy, to jsou podle Vás důstojní protivníci, kteří mají charakter a nejsou zbabělý. To se mi ani nechce uvěřit, že něco takového čtu 3.ledna 2014 a od někoho komu sotva bylo 30let. A co je však daleko horší, že právě taková slova jen a jen přispívají už tak k blbé náladě v této společnosti a k tomu bludu, že za komunistů jsme se měli líp a vše bylo levnější či dokonce zadarmo. Nic nebylo zadarmo, ani tenkrát, a pokud náhodou ano a bylo to "zadarmo", tak jsme za to všichni velice tvrdě zaplatili. Ať už velkou úmrtností, nebo krátkým věkem, kterého se lidé v té době dožívali, totální devastaci životního prostředí, dále ztrátou osobní svobody a možností svobodně rozhodovat o svém osudu. Proto bych spíše očekával, že právě takový novinář bude psát, o těch všech přednostech, které nám dnešní doba poskytuje a ve které nyní žijeme a my si těch předností už mnohdy ani nevážíme a dáváme raději za pravdu těm kecům o zlatých komunistech. A to je právě jedna, z mnoha našich tragédií. A pokud se takové uvažovaní konečně nezmění, nikdy nebude nový rok lepší, než ten loňský. Na to vemte jed.