Chrudimské noviny Kdo vlastně řídí Technické služby Chrudim? Firma neplní slib starosty, že se nebude v centru města solit!

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Kdo vlastně řídí Technické služby Chrudim? Firma neplní slib starosty, že se nebude v centru města solit!

Chrudim - Bylo pondělí 27. ledna 13.45 hodin a sypač Technických služeb Chrudim rozmetával v Široké ulici v památkové zóně města velké dávky posypové soli. Stalo se tak i přesto, že starosta města Petr Řezníček (SNK-ED) loni po opakovaných stížnostech obyvatel přislíbil, že se v chrudimském centru solit už nebude, pouze v okrajových částech města. Jeho sliby vzaly ale evidentně za své a tak dál dochází k ničení soukromého i městského majetku.
  
Škody na fasádách historických domů, které způsobuje agresivní posypová sůl, jsou přitom již viditelné na několika místech a podle restaurátorů kamene jsou neopravitelné. V souvislosti s tím bude tedy do budoucna zapotřebí počítat s poměrně vysokými finančními náklady, které bude zapotřebí vynaložit, aby stopy po nezodpovědném přístupu Technických služeb v městské památkové zóně zmizely. Přitom by stačilo tak málo - používat v centru namísto soli sypanou drť tak, jak to dělají města, která si svých historických center váží a přistupují k nim jako zodpovědní hospodáři. Jemná drť plní totiž hned dvojí účel - nejenže je šetrná k obložením měšťanských domů, která jsou z pískovce, ale automaticky se jí dosypávají veškeré štěrbiny mezi dlažbou, čímž může městská pokladna v průběhu roku výrazně ušetřit za běžnou údržbu chodníků a místních komunikací v centru.
 
Sůl vzlíná do historických fasád a nevratně je ničí.  Foto: Chrudimské noviny
To se ale v Chrudimi evidentně neděje a solí se tu o sto šest jako před rokem 1989, kdy byl každý zdejší dům podmáčený od soli. Daleko zarážející je ale skutečnost, že Technické služby, tedy firma, kterou stoprocentně vlastní město, neplní pokyn starosty Řezníčka, jenž pod sílícím tlakem veřejnosti loni přislíbil, že zjedná v centru města nápravu, ale jeho slova zatím vycházejí naprázdno. A právě to nenechává v klidu některé zdejší obyvatele, kterým dochází trpělivost. "Mám pocit, že je panu starostovi tenhle problém úplně jedno. Proto až se zase bude na některém z příštích výjezdů Zdravých měst, třeba do Honolulu, chlubit naší městskou památkovou zónou, bude zapotřebí mu připomenout, jakým způsobem pečuje o gotické jádro města - tedy pravidelným solením," konstatuje rozzlobeně majitel jednoho z domů v centru, který si nepřeje být jmenován, ale jehož totožnost má redakce k dispozici.
 
Otázkou také zůstává, kdo vlastně v současnosti řídí Technické služby Chrudim? Role jejich ředitele Zdeňka Koláře je prozatím nejasná, protože v závěru loňského roku způsobil v silné opilosti vážnou dopravní nehodu a byl kvůli tomu několik týdnů v pracovní neschopnosti. O jeho dalším osudu v čele firmy má teď rozhodnout městská rada, která podle všeho vyčkává na verdikt republikové policie, která Kolářovo opilecké extempore vyšetřuje. Není také žádným tajemstvím, že existuje k působení Koláře v čele Technických služeb Chrudim celá řada výhrad části chrudimské veřejnosti, která spojuje jeho jméno právě se starostou města. Kolář, jako bývalý šéf chrudimských výsadkářů, navštívil ve společnosti Řezníčka několik zahraničních misí naší armády a oba muže má pojit dlouholeté přátelství. To podle některých komunálních politiků mělo také později ovlivnit výsledek výběrového řízení na funkci ředitele Technických služeb Chrudim, v němž Kolář nečekaně uspěl na úkor mnohem fundovanějších odborníků v oboru. Důsledkem toho mohou být právě některá kontroverzní rozhodnutí v řízení chodu firmy, jako je například zastaralý způsob zimního ošetření komunikací v městské památkové zóně pomocí agresivní soli.
 
red

Reklama

Obrázek uživatele Pol
#1641 Pol 28. Leden 2014 - 20:46
To si říkáte novinář?Co kdyby jste se pro začátek pod článek alespoň podepsal a neschovával se pod "red",abychom všichni věděli,která "hyena" se snaží přiživit a zviditelnit v místním plátku a to pošpiněním nadstandartně a skvěle fungujícího gigantu,jako je TS Chrudim!
Obrázek uživatele pejskar
#1642 pejskar 28. Leden 2014 - 21:10
Nadstandartně a skvěle fungující gigant TS Chrudim?!?!To si děláte p....?To nám pro ilustraci uveďte příklady skvělého fungování!Díky.
Obrázek uživatele Lolipop84
#1644 Lolipop84 29. Leden 2014 - 0:30
Koukám, že chrudimskenoviny rozjeli předvolební kampaň zaměřenenou proti Řezníčkovi, ačkoliv bych byl rád kdyby starostou už nebyl, tohle do novin nepatří
Obrázek uživatele Corvus corax
#1647 Corvus corax 29. Leden 2014 - 9:04
@pol - ?:-D dobrej joke! Loli - ale ty trumbero, copak nám to matláš? Neslíbil snad pan starosta v loňském roce používání štěrku? Slíbil. Dodržuje se to? Nedodržuje. Tak jakápak kampaň?
Obrázek uživatele Bleeer
#1649 Bleeer 29. Leden 2014 - 9:57
Proč by nepatřilo? Starosta neplní sliby. Co je na tom k utajování? Nejde jen o posyp nebo slíbenou lávku, to je spíše vrchol ledovce. Veřejnost by o tom měla vědět. Loli, ten větší barák (v dobách, kdy MP CR šéfovali vrchní bez nadváhy nebyl potřeba) vám slíbil jinej papaláš, než kterému zde lezete do rekta. I když chápu, že při současném rozložení sil bude potřeba každý loajální zastupitel.
Obrázek uživatele Pol
#1653 Pol 29. Leden 2014 - 16:22
pejskar: Nadstandartně a skvěle fungující gigant TS Chrudim?!?!To si děláte p....?To nám pro ilustraci uveďte příklady skvělého fungování!Díky.
Příkladů jsem již při vaší první kritice "z gauče od TV" uvedl dost.Koukám že čtete,jen co se vám hodí do krámu.Mám takový pocit,zda se za Vaší osobou neskrývá neúspěšný kandidát na post řiditele TS?!Co kdyby to po 2. vyšlo že?Zkuste si vzít lopatu a jít na 8 hodin házet ruční posyp do TS a jsem si jistý,že Vaše teorie získá jiné hodnoty.Do té doby beru příspěvky od Vás jako smyšlené anonymní žvatlání.
Obrázek uživatele Bleeer
#1654 Bleeer 29. Leden 2014 - 17:17
Tak on to nebyl vtip?
Obrázek uživatele Corvus corax
#1655 Corvus corax 29. Leden 2014 - 17:51
Že by sám pan nejvyšší velitel...co plácám, ředitel sestoupil mezi anonymní žvatlaly a sám se hrdnisky přiznal ke svému jménu i názoru;))))
Obrázek uživatele ombudsman
#1658 ombudsman 29. Leden 2014 - 19:31
Musím se zastat TS nebot svoje služby vykonávají dle mého názoru,jak nejlépe to jde.On by si to měl každý skusit se snažit vyhovět všem občanum města a zjistí,že to nejde na 100%.Myslím si,že tento článek zbytečně moc zveličujete.
Obrázek uživatele Bleeer
#1659 Bleeer 29. Leden 2014 - 20:23
Zajímavé je, že každý, kdo se zde TS zastává, má pravopis jako průměrně cvičená opice. Vsadil bych se, že kromě stejného pravopisu mají ti dva taky stejné montérky, stejnou oranžovou vestu a stejnou skříňku v šatně. ;)
Obrázek uživatele Pol
#1660 Pol 29. Leden 2014 - 21:10
Copak,že by Caaaaaap změnil nick?Teď už Bleeeeer?Maminka by vám měla naplácat na zadek,aby jste tu nežvanil takové blbosti.Tak s Vámi by to TS vyhrály.Ani řiditele ani starosty se nezastávám,jen nesnáším "pracanty teoretiky",kteří si neváží práce ostatních.
Obrázek uživatele koala
#1661 koala 29. Leden 2014 - 22:22
Pokud dobre ctu, tak clenek neni o chlapech, kteri hazi sterk nebo sul po chodnicich, ale o jejich sefech, kteri tu firmu nedokazi ridit. Tedy o reditelovi, ktery marodi po opileckem vylete a starostovi, ktery neni schopny predat firme vuli mesta.
Obrázek uživatele renicka62
#1670 renicka62 30. Leden 2014 - 23:02
Milá redakce, když už máte s rozzlobeným majitelem tak dobrý vztah, že přispěl do vašeho "předvolebního plátku", jistě by bylo lepší, aby byl uveden jmenovitě a neschovával se za fotografie domů jiných vlastníků, kteří problém se solením chodníků rozhodně nechtějí řešit touto "předvolební formou"!
Obrázek uživatele ElaB
#1672 ElaB 31. Leden 2014 - 14:07
Nevztahuje se to sice k tématu technických služeb, ale co je divného na tom zřídit si a financovat noviny na základě politického zájmu? Proč se tady ozývá, že tento server má nějaké politické záměry - co je na tom špatného? Nebo si snad někdo myslí, že se objeví nějaký mecenáš, který bude platit zpravodaje jen proto, aby městu Chrudimi (ano, městu Chrudimi, nikoli jak se stále píše "městu Chrudim") přinesl naprosto objektivní a citově (politicky) nezabarvené zpravodajství? Přece nežijeme na stromech, snad to je v celém světě běžné, no ne? A jestliže někdo nesouhlasí s politickou orientací tohoto webu, tak ať ho prostě nečte! Připadám si občas jako v blázinci... Promiňte. ElaB