Chrudimské noviny Málek začal předvolební kampaň na zastupitelstvu funěním do mikrofonu a tradičně se "kočkoval" s Řezníčkem

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Málek začal předvolební kampaň na zastupitelstvu funěním do mikrofonu a tradičně se "kočkoval" s Řezníčkem

Chrudim - První letošní zasedání městských zastupitelů neslibovalo příliš mnoho vzruchu, přesto hned první bod schůze odstartoval zhruba hodinovou slovní přestřelku, než mohl být odhlasován a schválen. Šlo přitom o nadlimitní zakázku, od které si město slibuje nalézt firmu, která mu pomůže ušetřit energie v městských objektech, jako jsou školy, divadla, či muzea.

Poměrně složitému dokumentu věnoval nejprve zvýšenou pozornost komunista Jaroslav Moučka, jemuž v údajích ušetřených vstupů chybělo vyjádření v množstevních jednotkách - tedy například v metrech krychlových u vody a gigajoulech u tepla. Přesto tato podoba dokumentu i bez technických údajů zastupitelstvem prošla. Ještě předtím se ale do diskuse zapojili šéf odboru regionálního rozvoje MěÚ Chrudim Petr Kopecký a po něm i zastupitel Tomáš Vondráček (ČSSD), který svým kolegům referoval o zkušenostech, které s podobným programem mají v Chrudimské nemocnici. A jelikož zněly jeho argumenty důvěryhodně, byl materiál nakonec schválen.

Další na řadě byl plán radnice na opravu Fibichovy ulice a převod nemovitostí v okolí „integrovky“, který by měl umožnit snazší přístup cestujícím na vlakovou zastávku. Oběma tématům se ale budeme věnovat obšírněji v některém z dalších článků.

Poté následovala vcelku nevinná témata, která se však proměnila v předvolební kampaň opozičního zastupitele Romana Málka (Koalice pro Chrudim). Jejich předkladatel, první místostarosta Miroslav Tejkl (ČSSD), představil zastupitelům návrhy na prodej domů na Žižkově náměstí a v Palackého ulici. Málek se ale vytasil s předem připraveným textem, který mu však, jako člověku, který nemá zkušenosti s dlouhými projevy na veřejnosti, dal pořádně zabrat. Už v polovině mu totiž začal docházet dech a přítomní tak místo souvislého textu slyšeli spíše funění do mikrofonu. Kdo nevěří, ať si pustí zvukový záznam z jednání. Málek se mimo jiné pustil do Tejkla s odkazem na jeho dřívější vyjádření v Chrudimských novinách, v němž odmítal prodeje městských domů. I tomuto tématu se ale budeme ještě podrobněji věnovat. Nicméně zastupitelé Tejklův návrh i přes Málkovy výhrady schválili, aby následně mohli v dalším bodu prominout chrudimským Sokolům vrácení části dotace.

Následná volba nového člena finančního výboru zastupitelstva proběhla překvapivě bez většího zádrhele, když byl aklamací zvolen kandidát TOP 09 Martin Chud. Kratičké „kočkování“ mezi starostou Řezníčkem a zastupitelem Málkem přinesla ještě diskuse nad informacemi z rady města. Málek totiž zatoužil vědět, zda organizátor loňských čarodějnic na plácku Roština u Divadla Karla Pippicha uhradil škodu na zeleni, kterou údajně způsobil. Na tuto otázku však starosta odpověď neznal, takže opozice tentokrát vyšla se svými připomínkami naprázdno.

Po dvou hodinách tak schůze skončila a Řezníčkovi nezbylo, než svým kolegům poděkovat za věcnost a rychlé jednání.

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele Lolipop84
#1645 Lolipop84 29. Leden 2014 - 0:31
Občané Chrudimě, je načase na podzim až budou volby, kopletně obměnit složení stávající radnice, protože to co tam je je absolutní katastrofa! Chce to novou krev
Obrázek uživatele Corvus corax
#1646 Corvus corax 29. Leden 2014 - 9:00
Fajně. Tak mi řekni pět jmen těch, kdo by tam měli sedět a teď nesedí. Rád bych znal tu "novou krev".