Chrudimské noviny Památný buk ve slatiňanském parku musel být pokácen, v posledních letech ho zabíjela dřevokazná houba

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Památný buk ve slatiňanském parku musel být pokácen, v posledních letech ho zabíjela dřevokazná houba

Slatiňany - Mnozí z nás nyní chodí v zámeckém parku kolem pokáceného masivního stromu, obehnaného červenobílou páskou, a diví se, proč je tento památný červenolistý buk rozřezán. Jak Chrudimské noviny informovaly už koncem roku 2012, strom na tom byl, pokud šlo o jeho kondici, dost špatně. Proto musel být na konci ledna sražen k zemi.

Podle kastelána státního zámku Slatiňany Jaroslava Bušty začal strom chřadnout již od roku 2011, kdy vykazoval postupné prosychání koruny a v západní části jeho kmene se objevovaly plodnice houby. Šlo přitom o vějířovce obrovského. Jelikož se intenzita prosychání v následujícím roce zvýšila a houby se objevily kolem celého kmene, bylo v říjnu 2012 provedeno tomografické vyšetření stromu. Měření ve 20 centimetrech a 190 centimetrech nad terénem prokázalo výskyt tvrdé hniloby, v mnohých místech pak až ke kůře buku, což bylo označeno za významné poškození kmene, jež mohlo vést k pádu stromu, protože byl napaden i kořenový systém.

Závěr znalců byl proto jasný - vzhledem k narušení statiky buku je nutno uvažovat o vykácení nebo alternativě - ponechat dožít s radikálním ořezem koruny, aby došlo ke snížení rizika vylomení stromu. „Na základě těchto překvapivých a nemilých výsledků bylo svoláno jednání zástupců zainteresovaných institucí. Přítomní na tomto jednání projednali obě možné varianty, tedy pokácení nebo ponechání na dožití s radikálním seříznutím koruny. Nakonec bylo dohodnuto kácení s tím, že bude vysazen buk nový," říká kastelán Jaroslav Bušta.

Památný buk červenolistý byl vysoký 31 metrů s průměrem koruny úctyhodných 28 metrů. Obvod kmene ve 130 centimetrech nad zemí pak dosahoval téměř šesti metrů. Byl to i jeden z nejmohutnějších buků červenolistých v České republice. V roce 2007 vyhrál mimo jiné anketu o nejkrásnější strom Chrudimska. O tomto obrovi se tradovala i tato zajímavost - kdo tohoto krasavce obejme, nebo se ho alespoň dotkne dlaněmi, tomu dá tento monument jeho vnitřní sílu a energii a pomůže dotyčnému v životních rozhodnutích.

Zámecký park už tedy nezdobí překrásný památeční buk červenolistý, ale pro bezpečnost návštěvníků je to nejspíš nejlepší řešení. Můžeme teď proto sledovat, jak poroste budoucí generace buku, který bude vysázen v blízkosti původního stromu.

 

 

Šárka Vajnerová

Reklama

Obrázek uživatele martin66
#1683 martin66 10. Únor 2014 - 9:05
Z toho jsem moc smutný. Na stromech člověk krásně vidí jak stárne, ale tenhle byl takhle veliký už když jsem byl dítě. Vlastně to byl v dětsví první takhle veliký strom, který jsem na vlastní oči viděl. A kolikrát jsme se pokoušeli s kamarády z družiny obejmout jeho kmen. A koliktát jsme pod ním sbírali bukvice na různé dětské dárky pro maminku. A kolikrát jsem pod ním seděl v době prvních lásek. A jsem rád že i moji kluci měli aspoň na chvíli možnost ho poznat. O to víc líto mi je, že oni nebudou moci říct svým dětem - tenhle strom jsme zkoušeli obejmout s vaším dědou....