Chrudimské noviny Když se z historického centra stává dopravní hřiště

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Když se z historického centra stává dopravní hřiště

Královské věnné město, které zve směrovkami k návštěvě městské památkové zóny, je zapleveleno mnoha nevkusnými dopravními značkami. Ví se to už dlouho a přesto přibývají další. Nelze se potom divit, že se někteří pozastavují nad jejich smyslem a právem kroutí hlavami nad tím, co dokáže úřednický šiml připustit. Mám na mysli zejména černobílou dopravní značku, která trčí u pískovcového zábradlí středověkého mostku pod Myší dírou. Nejenže tu bije každého, kdo dychtí poznat historickou krásu města, do očí, především je ale důkazem přehnané "akurátnosti" úředníků tam, kde se to příliš nehodí a kde taková značka pozbývá svůj smysl. Nebo jste snad někdy viděli přejíždět přes mostek nadměrný náklad? Zvlášť, když jsou hned za ním schody stoupající strmě k Myší díře!? Žiju v tomhle městě takřka padesát let a ještě se mi nepoštěstilo něco takového vidět.

Proto, až se zase bude slepě plnit vůle nějakých všeobecných nařízení, mělo by město do svého rozhodování zapojit především soudnost a jistou míru vkusu - zvlášť, když se tak rádo chlubí tím, co mu tady předci zanechali a přitom není schopno si toto dědictví ochránit před spletí cedulí, které v centru narušují genia loci poměrně významného středověkého města. A to nemluvím pouze o této značce, jejíž význam na mostku pro pěší vyznívá asi tak absurdně jako "zákaz vjezdu do psí boudy". Lze sem totiž připočíst i další stovky značek, které jsou v přepočtu na poměrně nízký počet obyvatel a malou rozlohu městského centra osazeny v nebývalé koncentraci, aniž by úředníci zohlednili přirozenou inteligenci těch, kterým nedělá problém pochopit v silniční dopravě pravidlo pravé ruky. Jsou to všichni, kteří vlastní řidičský průkaz. Namísto toho osazují odpovědní lidé centrum alibisticky pestrobarevným plechem značek, jejichž pořízení a údržba stojí velké peníze a navíc dělá z prostoru, který naši předci uvážlivě po staletí vytvářeli, dopravní hřiště.

Roman Zahrádka

Reklama

Obrázek uživatele Tomáš Velendorf
#1677 Tomáš Velendorf 6. Únor 2014 - 11:16
No dobře Romane, to máte zcela určitě pravdu a je to dobrý postřeh, ale na druhou stranu, dovedete si představit, co by potom všichni ti, co o těchto všech "dopravních hřištích" rozhodují, co je schvalují, posvěcují je razítky, pečetěmi, někdy jsou dokonce i papežštější než papež, co by potom všichni tito lidé dělali, kam by šli, kdyby měli v rámci svého rozhodovaní, zohledňovat dokonce i přirozenou inteligenci většiny lidí?:)
Obrázek uživatele Roman Zahrádka
#1678 Roman Zahrádka 6. Únor 2014 - 13:05
Tomáš Velendorf: No dobře Romane, to máte zcela určitě pravdu a je to dobrý postřeh, ale na druhou stranu, dovedete si představit, co by potom všichni ti, co o těchto všech "dopravních hřištích" rozhodují, co je schvalují, posvěcují je razítky, pečetěmi, někdy jsou dokonce i papežštější než papež, co by potom všichni tito lidé dělali, kam by šli, kdyby měli v rámci svého rozhodovaní, zohledňovat dokonce i přirozenou inteligenci většiny lidí?:)
Máte, Tomáši, naprostou pravdu - co by dělali? :-) Odpovím jednoduše - užitečnější věci :-).