Chrudimské noviny Málek, který proslul nevybíravým slovníkem a žertovnými převlečky, se stal asistentem předsedy lidovců

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Málek, který proslul nevybíravým slovníkem a žertovnými převlečky, se stal asistentem předsedy lidovců

Chrudim - Tak je to přeci jen pravda! Zdejší zastupitel Roman Málek (Koalice pro Chrudim) má nové zaměstnání. Potvrdila se tak upozornění některých čtenářů, kteří redakci Chrudimských novin už nějaký čas avizují, že si má Málek usilovně hledat nové angažmá v politice, protože se mu prý v soukromém podnikání příliš nedaří. Jeho zaměstnavatelem se přitom stal předseda lidovců Pavel Bělobrádek, který z Málka udělal svého asistenta.

Romana Málka, který v Chrudimi proslul "tak trochu jinou politikou", jež se vyznačuje především útočnými interpelacemi proti některým svým kolegům v zastupitelstvu, ostrým napadáním a obviňováním svých oponentů v tisku a na veřejnosti, a nečitelnou komunální politikou, která má přirozeně jak své obdivovatele, tak i odpůrce, instalovala do veřejné správy jako představitele neziskových organizací v minulém volebním období chrudimská KDU-ČSL po odchodu Miloslava Macely, tedy své nejvýraznější tváře, do Prahy. Díky tomu udělal tehdy Málek okamžitě "kariéru" na komunální úrovni, když se stal v zájmu udržení tehdejší radniční koalice (ODS, SNK-ED, Chrudimská volba a Koalice pro Chrudim) místostarostou na plný úvazek a musel kvůli němu být rozšířen i počet místostarostů na chrudimské radnici s odůvodněním, že bude pro Chrudim přínosem v zajišťování dotací.

Přetrvává stín kontroverzního inzerátu
Přestože držel s touto koalicí, jak se říká, po celé čtyři roky "basu" a pomohl jí odsouhlasit řadu velkých investic, které později paradoxně kritizoval, od uvedené koalice se na konci minulého volebního období distancoval. V té době se vůči ní vyhradil především inzerátem v den zahájení komunálních voleb v jednom z regionálních periodik na titulní straně, v němž obvinil bývalé spolupracovníky v městské radě z korupce a nehospodárného nakládání se svěřenými penězi. Zlí jazykové tvrdí, že tím měl Málek výsledek voleb v Chrudimi částečně ovlivnit ve svůj prospěch, a to s přispěním vedení uvedeného periodika, protože do té doby bylo považováno "očerňování" politických oponentů v den zahájení voleb všeobecně za podpásovku. Nutno také dodat, že Málek nikdy později tato obvinění věrohodně nedoložil.

Na začátku dalšího, prozatím posledního volebního období, se Málek stal mluvčím části nově se rodící radniční koalice, když dokázal získat na svou stranu nejsilnější chrudimskou opoziční partaj ČSSD, dále Věci veřejné, TOP 09 a Stranu svobodných občanů, s nimiž získal výhodnou vyjednávací pozici při jednáních o další podobě zdejší radnice s pozdějším starostou Petrem Řezníčkem (SNK-ED). Už tady na začátku se ale ukázalo, že tandem Řezníček - Málek nemůže nikdy dobře fungovat. Na základě toho ztroskotalo hned první hlasování o nové radniční koalici, které se poprvé v novodobé historii města muselo ještě jednou opakovat. Zda na to měl větší vliv Málek nebo Řezníček, se dnes můžeme už jen dohadovat. Každopádně koalice nakonec vznikla, ale na velmi vratkých základech.

"Koalice změny" přestala po dvou letech fungovat
Do dvou let však bylo po koalici. Nejprve z ní vystoupili Svobodní a následně došla trpělivost s Málkem SNK-ED a především ČSSD, která se ho až doposud zastávala. Stále častější roztržky Málka se starostou Řezníčkem byly podle zákulisních informací z vedení města nesnesitelné a radnice nevykazovala nějaký čas takřka žádnou činnost, což vedlo většinové sociální a evropské demokraty k vypovězení koaliční smlouvy. Z kola ven tak musela nejen Koalice pro Chrudim, ale i Věci veřejné a TOP 09, tudíž všichni Málkovi spojenci, které nahradila ODS v čele s osvědčeným praktikem a bývalým oblíbeným starostou města Janem Čechlovským. Roztržky Málka s Řezníčkem pracovně sblížily i kdysi dva rozhádáné muže v čele radnice, již zmíněného Řezníčka se současným neuvolněným místostarostou Jaroslavem Trávníčkem (ČSSD). Šlo o jakýsi "sňatek z rozumu" vyvolaný vlivem událostí.

Málek se poté stáhnul na krátký čas do ústraní s odůvodněním, že odchází podnikat do soukromé sféry v zahraničí. Na veřejnost se ale mezitím dostaly fotografie, jež měly Málka usvědčovat mimo jiné z toho, že si ve skutečnosti vydělává na živobytí v Německu sběrem jahod. Zaznamenány byly i jeho další aktivity, například v automobilovém sportu nebo naposledy při pořádání tzv. Saunafestu (Mistrovství ČR v saunových ceremoniálech). Nicméně do chrudimského zastupitelstva se mezitím vrátil se vší razancí a stal se z něho neúnavný diskutér, především je ale zjevné, s kým si sem přišel vyřídit politické účty - se starostou Řezníčkem, kterého nejčastěji kritizuje a který má paradoxně stejně jako Málek blízko k lidovcům, protože hájí jejich zájmy v krajském zastupitelstvu v Koalici pro Pardubický kraj. S blížícím se datem dalších komunálních voleb zároveň Málek řádně přitvrdil svůj slovník, když se například při posledním zasedání zastupitelů navezl do největšího chrudimského developera Milana Kušty, jehož firmu označil ve spojitosti s prodejem městských budov za zlodějskou. Jak ale u něho bývá zvykem, zůstalo jen u obviňování. Důkazy jako vždy chyběly.

Rozporuplné reakce politiků i veřejnosti
Málkův kontroverzní slovník se rovněž nesetkal s pochopením u oblastního šéfa Babišova hnutí ANO Jiřího Pochobradského, který se s ním názorově rozešel. Podobně smýšlejí i někteří bývalí kandidáti do zastupitelstva za Koalici pro Chrudim, kteří prý považují Málka s odstupem času za nevyzrálou osobnost. Málek však i nadále udržuje blízký vztah s poslanci ANO Davidem Kasalem a Martinem Kolovratníkem, u nichž se měl údajně také ucházet o místo asistenta, a to prý kvůli tomu, že jeho podnikání neprosperuje. Na náš dotaz, zda je tomu skutečně tak, reagoval ale Málek odůvodněním, že nebude na otázky Chrudimských novin odpovídat do doby, dokud jejich majitelé "nevyřeší a neuvedou v souladu s legislativou ČR zveřejněné příspěvky", aniž by nějak svoji výtku specifikoval, a popřál zároveň novinám hodně úspěchů a objektivity.

Nyní se Málek, jak tvrdí na sociální síti, stěhuje do Prahy na Staré Město, a podle informací z webu předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka se stal jeho asistentem. Jak tedy bude vypadat budoucí spolupráce distingovaného a ve svých projevech někdy až odměřeného Bělobrádka s Málkem, který nejde pro ostřejší slovo občas daleko, se teprve uvidí. Tak jako tak si část Chrudimáků v souvislosti s tímto spojením začala potichu utahovat z lidoveckého volebního hesla "Dáme zemi do pořádku!" a tvrdí po zkušenostech z chrudimské radnice, že se to s Málkem nemůže nikdy povést. Nejenže ho nepovažují za reprezentativní osobu pro město (viz jeho záliba v převlecích a parukách, chybějící charisma či nevýrazný slovní projev), ale především v něm nevidí odborníka pro řízení záležitostí této země. Na druhé straně nelze ale opomenout, že má Roman Málek i bezmezné obdivovatele, kterým imponuje jeho ostrá rétorika v kombinaci s poukazováním na nešvary, které se z jeho pohledu ve městě dějí. Také proto jej část místních voličů považuje za typického populistu, u něhož sliby a kritika převažují nad výsledky konkrétní práce. Necháme se tedy překvapit, zda mu něco podobného bude procházet i na celostátní úrovni, pokud se ovšem nebude na podzim v komunálních volbách znovu pokoušet získat ztracené klíče od chrudimské radnice.

red

Reklama

Obrázek uživatele Tomáš Velendorf
#1686 Tomáš Velendorf 13. Únor 2014 - 11:02
I když počasí tomu samozřejmě neodpovídá, tak apríl bude teprve až více jak za měsíc, nebo ne?