Chrudimské noviny Zdravotně postižení pacienti si ani po rekonstrukci Fibichovy ulice k vyššímu počtu parkovacích míst nepomohou

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Zdravotně postižení pacienti si ani po rekonstrukci Fibichovy ulice k vyššímu počtu parkovacích míst nepomohou

Chrudim - Velké vášně budí plánovaná rekonstrukce Fibichovy ulice v blízkosti polikliniky. Někteří pacienti a především ti, kteří se na místo lékařského ošetření dopravují auty, totiž nejsou spokojeni s počtem parkovacích míst vyhrazených pro invalidy.

Skoro každých čtrnáct dní vozím svoji starou maminku k lékaři a několikrát se mi stalo, že jsem neměla kde zaparkovat na vyhrazených místech pro invalidy. Některá auta tam parkují dokonce bez kartičky, kterou zdravotně postižení musí vozit viditelně umístěnou za oknem. Chtělo by to častěji kontrolovat daná parkoviště městskou policií. U polikliniky není místo pro tyto lidi vůbec vyhrazené,“ zlobí se jedna z návštěvnic zdravotního střediska, která se představila jako Slávka.

Počet parkovacích míst určených zdravotně postiženým není v okolí polikliniky nikterak velký.  Foto: Chrudimské noviny

Co na výtky říká šéf odboru investic MěÚ Chrudim Petr Pecina? „Prostor u polikliniky je soukromý, k počtu míst pro invalidy se proto vyjadřuje náš odbor dopravy a také stavební úřad,“ vysvětluje Pecina. „Naproti tomu Fibichova ulice je v majetku města a plánovanou rekonstrukcí dosáhneme na třicet parkovacích míst. Z toho dvě budou pro invalidy. Umístěna by měla být ve spodní části ulice, tedy u polikliniky,“ nastiňuje výsledek budoucí rekonstrukce ulice Pecina.  

Lidé zde parkují, kde se dá. A v budoucnu to nebude lepší.  Foto: Chrudimské noviny

Jeho kolega Milan Šikl, který šéfuje odboru dopravy a komunikací MěÚ Chrudim, je podstatně sdílnější. Několik jednání s vlastníkem se v této záležitosti i za účasti zástupců policie uskutečnilo, ale k zásadním změnám nedošlo,“ konstatuje Šikl. „Je tedy nutno připomenout, že mimo výše uváděného počtu parkovacích stání pro invalidy, který je v souladu s platnými předpisy, přičemž jsou tato místa svým umístěním de facto určena pro potřeby klientů polikliniky, najdeme v této lokalitě i další místa pro určená pro zdravotně postižené. To už se ale jedná o konkrétní vozidla konkrétních osob,“ uzavírá Šikl.

red

Reklama

Obrázek uživatele Niky
#1695 Niky 17. Únor 2014 - 13:43
Vozila jsem maminku, která byla tou dobou na inv.vozíčku, na rehabilitace. Před Poliklinikou byl hlídač - ostraha a ani mě nechtěl dovolit zastavit a maminku vyložit a naložit. S odůvodněním, že prostor je soukromým majetkem. Bylo to hrozné, maminka byla po úrazu a nikoliv invalidní. Zdravnické zařízení, které slouží pacientům a není možnost parkování.
Obrázek uživatele abcde
#1696 abcde 18. Únor 2014 - 10:09
Dnes v této části parkuje maximum aut na minimální ploše. Po rekonstrukci parkovacích míst ubude, protože jsou navrženy (na místě dnešních stání) i plochy pro keře. Povrch vozovky je třeba opravit, ale co jiného přinese tato drahá rekonstrukce mimo zněšičtění ulice zelení? Pokud město neví co s penězi, může vytvořit cyklostezku od Tesca ke sběrnému dvoru, dále na Podhůru.Je potřeba vytvořit nový příjezd ke sportovištím V Průhonech...