Chrudimské noviny Do správní rady VZP byli nominováni tři politici z Pardubického kraje, mezi nimi i Kasal, který má už pátou funkci

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Do správní rady VZP byli nominováni tři politici z Pardubického kraje, mezi nimi i Kasal, který má už pátou funkci

Pardubice/Chrudim - Současná vládní koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL obměnila třicetičlennou správní radu Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) deseti novými politiky, z nichž hned tři jsou z Pardubického kraje. Doposud zde působil pouze poslanec a lékař Jiří Skalický (TOP 09). Nyní sem byli jmenováni náměstek hejtmana Roman Línek (KDU-ČSL), šéf záchranné služby Pardubického kraje Pavel Svoboda (ČSSD) a poslanec a primář dětského oddělení Chrudimské nemocnice David Kasal (ANO).

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD) to považuje za vynikající zprávu pro zdejší zdravotnictví a slibuje si od tohoto kroku zlepšení hospodaření krajských nemocnic, které v červenci splynou v jednu akciovou společnost. Historicky totiž dostávají ve srovnání s nemocnicemi v jiných krajích podstatně méně peněz. Existuje tedy naděje, že by noví členové správní rady VZP mohli pro ně vyjednat víc peněz. To už v podstatě naznačil v rozhovoru pro iDnes i David Kasal. „Chceme, aby za stejný výkon dostávaly nemocnice stejně zaplaceno. Není možné, aby se za operaci slepého střeva platilo jinak v Chrudimi, v Praze a v Ostravě,“ tvrdí poslanec. Nutno ale poznamenat, že Pardubický kraj nemá fakultní nemocnici a právě ty jsou placeny podstatně lépe stejně jako oddělení soukromníků poskytující specializovanou péči, kterou nedokáží nemocnice zajistit.

Zda se nakonec Davidu Kasalovi podaří tohle předsevzetí prosadit v množství funkcí, které momentálně zastává, ukáže až čas. Vedle toho, že je od pondělí členem správní rady VZP, je totiž také poslancem, primářem dětského oddělení Nemocnice Chrudim, šéfem Lékařské pohotovostní služby v Chrudimi a zároveň zastupitelem města. Dohromady tedy zastává pět poměrně náročných funkcí. Z toho je patrné, že ho kritika některých poslanců za souběh funkcí příliš netrápí a jejich počet dál rozšiřuje.

red

Reklama

Obrázek uživatele Ivča
#1729 Ivča 5. Březen 2014 - 22:55
No vzhledem k tomu, že den má pouze 24 hodin, určitě si ještě pan Kasal něco přidá :) a penízky se přece vždycky hodí. Jak ta práce pak bude vypadat, to si počkáme.
Obrázek uživatele P.Orka
#1738 P.Orka 9. Březen 2014 - 17:51
Tak jak to vlastně je? Pan Kasal je tak supervýkonný, že stíhá několik funkcí? Nebo se ostatní jen tak flákají na půl plynu? A jestliže tomu tak je, proč je za jejich polovičatou práci platíme?
Obrázek uživatele Jokl
#1739 Jokl 9. Březen 2014 - 18:05
To vzal čert, že se týpci Kasalova typu hrnou všude tam, kde jsou prachy. Na to jsem si už zvykl. Ale nechci si zvykat na to, že je to primář na dětském oddělení, od kterého očekávám odpovědnou práci, když léčí naše děti. Měl by se trochu zamyslet nad tím, co obsahují slova: Primář dětského oddělení chrudimské nemocnice.