Chrudimské noviny Obyvatelé Píšťov jsou po letech o krůček blíž připojení k městskému vodovodu díky nedaleké výstavbě

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Obyvatelé Píšťov jsou po letech o krůček blíž připojení k městskému vodovodu díky nedaleké výstavbě

Chrudim - Obyvatelé místní části Píšťovy, kteří sice bydlí doslova jen pár kroků od samotného centra města, přesto stále ještě nemají zavedený městský vodovod, by se mohli v nejbližší době konečně dočkat kvalitní městské vody. Městští zastupitelé totiž schválili dokument, který tento krok výrazně přiblížuje.

Spory týkající se kvality vody v Píšťovech odstartoval téměř před dvěma lety městský zastupitel David Kasal (Nez.), který se neváhal „obout“ i do odborné firmy Ekomonitor, která se věnuje dlouhá léta rozborům vody. Podle toho, jak se Kasal postavil k výsledkům rozborů dodaných právě Ekomonitorem, který taktéž sídlí v Píšťovech, se ale podle všeho jednalo o ne příliš povedenou snahu, jak se před tehdejšími senátními volbami zviditelnit. Kasal v nich totiž kandidoval neúspěšně. Ekomonitor na jeho účet potvrdil, že je za nekvalitní vodou v místních studních především laxní přístup jejich majitelů. Ti svým zdrojům vody nejspíš nevěnují dostatečnou pozornost, a proto zde dochází k nárůstu škodlivých látek. Ani v tento okamžik ale Kasal neuznal svoji chybu a sliboval nechat provést vlastní rozbory, s jejichž výsledky chtěl seznámit veřejnost. Splnění tohoto slibu se už však obyvatelé Píšťov nikdy nedočkali.

Píšťovské domy starousedlíků.  Foto: Chrudimské noviny

Snaha o výstavbu vodovodu a napojení Píšťov na městský vodovodní řad nyní znovu získávají na aktuálnosti. V místech, kde má vyrůst budoucí sídliště Park Píšťovy, se totiž momentálně čile staví. A právě prostřednictvím nově vznikajících vodovodních přípojek v Parku Píšťovy by radnice ráda připojila i domy píšťovských starousedlíků.

Mírná zima stavaře nezastavila, a tak domky a řadovky v sousedství obchodního domu Tesco rostou doslova jako houby po dešti.  Foto: Chrudimské noviny

Tomuto bohulibému cíli napomohli během pondělního jednání i městští zastupitelé, kteří ve dvacátém bodě schůze schválili návrh na nabytí komunikací a inženýrských sítí. Ty jsou stavěny v rámci výstavby zmiňovaného obytného souboru Park Píšťovy. Město by je tak mělo do svého vlastnictví získat od společnosti Larsen Development, a. s. Praha. Pražská firma je totiž stavitelem jak zdejších domů, tak i vodovodních přípojek, o které jde radnici především. 

red

Reklama

Obrázek uživatele Ivča
#1770 Ivča 20. Březen 2014 - 13:53
Dobrá věc konečně po tolika letech. Jen bych navrhovala se zeptat Píšťováků, jestli o vodu momentálně stojí. Protože mnoho z nich nemá peníze na připojení z řádu k samotnému domu a městskou vodu tím pádem nebudou už chtít..