Chrudimské noviny Víkendové tipy Jakuba Valenty

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Víkendové tipy Jakuba Valenty

Chrudim - Poslední březnový víkend slibuje, narozdíl od toho minulého, jen samé slunečné dny a teplo. Tak, jak to na jaře má být. Kam se tedy vydat? Nejlepším nápadem bude jistě jarní příroda, ale nejen zpěv ptáků a kvetoucí prvosenky by si člověk neměl nechat ujít.

Ve slatiňanské knihovně, jak jsem avizoval už minule, stále ještě probíhá velikonoční soutěž pro děti. Takže proč nezkusit štěstí a nevytvořit něco hezkého pro radost sobě i ostatním? V pátek 28. března se na půl čtvrtou plánuje také zahájení turistické sezóny v památníku v Ležákách. Program zahájí dětský pěvecký sbor Květinky ze ZUŠ Chrudim, následovat bude tradiční otvírání a svěcení ležáckých studánek, které se uskuteční za účasti chrudimského arciděkana Jiřího Heblta a dětí z MŠ Miřetice, ZŠ Miřetice a ZŠ Včelákov. Program dne ukončí Křeslo pro J. A. Náhlovského. Všichni jsou srdečně zváni.

Ukázka zdobení kraslic a pletení košíků a pomlázek - umění, která dříve ovládala každá zručnější selka, či žena v domácnosti a všichni správní kluci, si připravili v Mrákotíně - v sobotu 29. března od devíti ráno do čtyř odpoledne v sále obecního úřadu. Naproti tomu mateřské centrum DaR Luže zve na vítání jara a vynášení Morany. Organizátoři se svým průvodem vyráží od Rodinného centra z Družstevní ulice v Luži a Moranu, hodí Moranu do řeky u skautského srubu. Klapačky a hrkačky s sebou. Kdy? No přece v sobotu ve dvě hodiny odpoledne. Veselé maškarní hemžení dětiček je v plánu rovněž v sobotu 29. března ve slatiňanské sokolovně ode tří odpoledne.

 

Sobotní večer patří v chrudimském Muzeu maturitnímu plesu Hotelové školy Bohemia. Začátek je stanoven na sedmou hodinu večer. Sobotním maškarním plesem v kulturním domě ve Vortové od osmi večer pak uzavírám část věnovanou radovánkám a tančení. Máte-li rádi loutkové divadlo, zkuste v sobotu navštívit Muzeum loutkářských kultur. Tři krátká studentská loutková představení na motivy knih známých spisovatelů vhodné pro nejmenší děti zde zahrají studenti z ateliéru prof. Zoji Mikotové z JAMU v Brně, a to od tří hodin odpoledne. Nu, a Národní hřebčín Kladruby nad Labem vás srdečně zve na přehlídku starokladrubských vraných a bílých koní určených k prodeji. Ve Slatiňanském hřebčíně si tak v sobotu od desíti hodin dopoledne můžete prohlédnout ty nejkrásnější klabonosé oře, ti movitější pak i nějakého koníka zakoupit.

Já se v sobotu opět po roce vydám do Prahy na Pochod pro život. Společně se stovkami katolíků, pravoslavných i docela obyčejných, slušných lidí se budeme snažit upozornit všechny ostatní na obrovskou nespravedlnost, která se denně děje na těch nejmenších a nejbezbrannějších. Ostatně, potraty jsou vynálezem bolševiků a nacistů.

Knížkou, kterou tentokráte doporučuji, je dílko od Francoise Mauriaca, které se nazývá „Mládenec ze starých časů“. Tento spisovatel patří společně s Georgesem Bernanosem a Evelynem Waughem k mým nejmilejším. Byl totiž katolík a jeho víra se promítá i do všeho, co napsal. Je mi jasné, že každému proto tato kniha nesedne, ale pro mne je jako prohlížení starých fotek, které vznikaly v době, kdy jsem studoval v Praze teologii.

Hezký víkend, milí čtenáři.

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele abcde
#1787 abcde 28. Březen 2014 - 9:11
S těmi"vynálezci" máte společné to, že své názory (pro mě nepřijatelné) vnucujete ve článcích, do kterých to rozhodně nepatří. Pohyb na čerstvém vzduchu vám určitě udělá dobře.