Chrudimské noviny Nový majitel hotelu Bohemia odmítl evropskou dotaci ve výši třiačtyřicet milionů, za co teď dostaví komplex?

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Nový majitel hotelu Bohemia odmítl evropskou dotaci ve výši třiačtyřicet milionů, za co teď dostaví komplex?

Chrudim - Problémy jako by se na hotel Bohemia doslova lepily. Poté, co loni začala protikorupční policie prověřovat hlavního dodavatele stavby - pražskou firmu Metrostav, a práce na rekonstrukci hotelu a stavbě podzemního parkoviště byly vzápětí zastaveny, zmizela teď v nenávratnu i naděje na získání 43 milionů z evropských peněz, které měly pokrýt modernizaci celého komplexu.

Stalo se tak poté, co nový vlastník firmy Homa holding a hotelu Bohemia - pražská společnost Bazcom, stáhl překvapivě žádost o dotaci. Nešlo tedy o žádný zásah úředníků, jak by se mohl leckdo domnívat. Znamená to snad definitivní zastavení všech prací? To je podle všeho zatím velkou neznámou. Modernizace hotelu začala i přes protesty některých odborníků, kterým vadilo zejména narušení v Česku zcela ojedinělého architektonického pojetí hotelu naddimenzováním jeho kapacity, loni v lednu a skončit měla na konci loňského srpna. Mezitím se ale do záležitosti vložil Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), který začal prověřovat možné machinace s evropskými penězi při opravě Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem, kterou prováděl Metrostav Praha. Stejná firma přitom prováděla i rekonstukci hotelu Bohemia a opět s použitím evropské dotace. Po zásahu ÚOOZ bylo ale proplácení evropských peněz pozastaveno, 13 osob bylo v této kauze obviněno, přičemž vyšetřování tohoto případu stále běží, a spolu s tím se zastavily i veškeré práce na modernizaci hotelu a výstavbě podzemního parkoviště před hotelem.

Animace dostavby hotelu Bohemia bez podzemního parkoviště.  Foto: archiv Chrudimských novin

Na financování stavebních prací se přitom podílela také chrudimská radnice, která poskytla firmě Homa holding tři čtvrtě milionu korun na přeložku inženýrských sítí v souvislosti s plánovanou výstavbou podzemních parkovacích stání na zelené ploše před hotelem, jež měly sloužit jak návštěvníkům hotelu, tak i chrudimské veřejnosti. Jenže pak došlo k dalšímu nečekanému zvratu - k prodeji firmy Homa holding již zmíněné společnosti Bazcom Praha, která se specializuje na vymáhání dluhů. Právě ta ovládla firmu Homa holding a spolu s ní i hotel Bohemia, když koupila podíl ve firmě za pouhých 50 tisíc korun. Vzhledem k tomu, že Bazcom s radnicí nijak nekomunikoval a celá modernizace hotelu "zaváněla" nekalými praktikami při výběru dodavatelů stavby a machinací s evropskou dotací, rozhodl se učinit přítrž dalšímu financování z městských peněz první místostarosta Miroslav Tejkl (ČSSD), který na vlastní pěst dočasně stopnul proplácení původně nasmlouvané částky. Městské zastupitelstvo vzápětí jeho krok legalizovalo.

Co bude nyní s rozestavěným hotelem a "měsíční krajinou" před ním, se zatím neví. Čím déle totiž zůstane stavba zakonzervována, tím více peněz dostavba komplexu spotřebuje. Firma Homa holding v případě modernizace hotelu původně počítala s výdaji ve výši až 90 milionů korun, za něž se měla zvýšit ubytovací kapacita, dále na úkor dalších prostor měla být rozšířena restaurace a vzniknout zde měl s pomocí nástavby také nový kongresový sál až pro 250 hostů. Stavba je teď sice v hrubé fázi, vyjma parkoviště, dokončena, jak ale bude dofinancována, je pro mnohé velkou neznámou. Zvláště, když společnost Bazcom stáhla žádost o dotaci a město zastavilo, byť dočasně, financování přípravné fáze výstavby podzemního parkoviště před hotelem.

To ale nejsou všechny problémy, s nimiž se bude muset nový vlastník hotelového komplexu vyrovnat. Aby toho nebylo málo, objevili archeologové pod vedením Jana Frolíka během postupujicích prací před hotelem pozůstatky starého Jánského předměstí a spolu s tím i vzácnou židovskou rituální lázeň - tzv. mikve, která by mohla být co nevidět prohlášena národní kulturní památkou. Pokud se tak stane, bude to zcela jistě znamenat omezení případné budoucí výstavby parkoviště. Prozatím rituální lázeň odpočívá před hotelem pod vrstvou zeminy, aby nedošla úhony, a stejně jako chrudimská veřejnost vyčkává, jak to s hotelem Bohemia nakonec všechno dopadne. 

red

Reklama

Obrázek uživatele hana
#1797 hana 3. Duben 2014 - 13:16
Proč má být trestán majitel nemovitosti za podvody státních úředníků ? Kdyby si úředníci nechtěli nakrást všimným od Metrostavu, tak už je Bohemie v provozu. Být vlastníkem, tak žaluju stát za nedodržení podmínek dotace z jejich strany.