Chrudimské noviny Když nečinně čelíme defektu biologické časomíry, stáváme se roboty

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Když nečinně čelíme defektu biologické časomíry, stáváme se roboty

Když lidovecký senátor Petr Šilar říká, že bude rozdýchávat změnu času alespoň týden, tak mi nezbývá, než s ním souhlasit. Není totiž první, kdo upozorňuje na to, že změna biorytmu člověku škodí a že mu chvíli trvá, než se s ní dokáže vyrovnat. Jsou o tom sepsány celé vědecké studie, které poukazují na škody, které dalece přesahují diskutabilní úspory, na základě kterých hospodářská lobby zdůvodňuje hýbání s časem, které jde proti přírodě a v důsledku i proti samotnému člověku. Je také dokázáno, že nejvíce ohroženi zavedením letního času jsou malé děti, senioři a lidé, kteří pracují na směny, včetně řidičů motorových vozidel. Ti všichni trpí úzkostí a depresemi, z čehož pramení v tomto jarním období jejich podrážděnost, nesoustředění a únava, zatímco by měli být v plné síle a životním optimismu. Ba co hůř, vede to k častým kolizím v mezilidských vztazích, dopravním nehodám a také zprvu k banálním onemocněním, jež se mohou stát základem ke vzniku těch nejzávažnějších chorob. Lékaři hovoří v této souvislosti o počáteční nespavosti, zvýšeném pocení, stresu, žaludečních potížích, vysokém krevním tlaku, negativním vlivu na nadledvinky a buňky oční rohovky, z čehož se později může rozvinout cukrovka druhého typu, především pak ale různá nádorovitá onemocnění. Tak mocný je defekt biologické časomíry, kterému v současnosti čelíme a proti kterému nezbývá než protestovat a upozorňovat na jeho skrytá nebezpečí.

Bohužel, je tomu tak vždycky, když člověk zasáhne v zájmu peněz a příslibu většího zisku do koloběhu přírody, jejíž jsme, ať už někdo chce či nikoli, nedílnou součástí. Nevědomky si tak v podstatě co by živočišný druh pod sebou podřezává větev, protože ztrácí schopnost vnímat čas a tím i sebe. Vystupme tedy z tohoto umělého matrixu, dokud je "čas", a začněme naplňovat poslání člověka na tomto světě, který má sice tvořit, ale nikoli za účelem zisku, nýbrž pro radost a pocit vnitřního uspokojení, a tím i všech kolem sebe. Komu totiž nedojde, že se nelze obohacovat (např. pomocí změny času) na úkor těch slabších a nemocných, potom vůbec nechápe, o čem je a má být život. Kdo chce zůstat člověkem a ne robotem, nechť se připojí k iniciativě za zrušení letního času. Čím více nás bude, tím více lidství ve společnosti převládne.

Roman Zahrádka

Reklama

Obrázek uživatele Bob
#1798 Bob 5. Duben 2014 - 19:46
Že je změna času blbost, to je pravda. Že to nemá žádný význam, tak to taky. Ale jaký to má vliv na lidi co dělají na směny, tak to mi uniká. Sám jsem dělal cca 18 let v nepřetržitém provozu. Dva dny stávat na šestou, dva dny jít do práce po obědě a tři dny na noční. A kde je teda nějaká biologická časomíra?