Chrudimské noviny Stav městských financí neodpovídá kritice Svobodných, zadlužení města se už třetím rokem výrazně snižuje

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Stav městských financí neodpovídá kritice Svobodných, zadlužení města se už třetím rokem výrazně snižuje

Chrudim - Zadlužení města se už třetí rok po sobě snižuje. Vyplývá to ze závěrečné zprávy finančního odboru MěÚ Chrudim o hospodaření radnice za uplynulý rok. Tento údaj je přitom v ostrém kontrastu s nedávným prohlášením zastupitele za Stranu svobodných občanů Petra Lichtenberga, který současné vedení radnice obvinil z nehospodárného nakládání s majetkem města a neustálého zadlužování městské kasy.

To se ale podle chrudimského místostarosty Jaroslava Trávníčka (ČSSD), který zodpovídá za stav městských financí, vůbec nezakládá na pravdě a předložil proto konkrétní čísla k posouzení městské radě. "Město má v současnosti nesplacené úvěry ve výši 119,3 milionu korun a obsluha tohoto dluhu činí pouze 4,88 procenta. Ještě v roce 2011 to přitom bylo 16 procent," argumentuje Trávníček nejnovějšími údaji, které hovoří o zcela něčem jiném, než tvrdí občanům Svobodní.

Ti přišli mimo jiné s obviněním, že se radniční koalice v čele s nynějším starostou Petrem Řezníčkem (SNK-ED) chystá město znovu nebezpečně zadlužit, a to více než stomilionovou investicí do rekonstrukce zchátralé sportovní haly na Tyršově náměstí, dále třicetimilionovou částkou, za kterou přijde zbourat dřevěná tribuna na fotbalovém stadionu Za Vodojemem a postavit nová, která bude splňovat současné parametry fotbalových soutěží. Trnem v oku je Svobodným rovněž chystaný projekt Lesovny v Městských lesích Chrudim na Podhůře, který podle Lichtenberga zbytečně spolyká další desítky milionů z městské kasy. A konečně, Svobodní kritizují i investice města do moderního umění, přestože se výborně zhodnocují.

Podle místostarosty Trávníčka není ale důvod k obavám, protože se daří celkové zadlužení města už několik let po sobě systematicky snižovat, a to v souvislosti s umořováním dluhů za některé významné investice z minulosti, jakým byla třeba čtvrtmiliardová injekce s pomocí evropských peněz do revitalizace rozsáhlého území pod chrudimským nádražím, o které se Svobodní vůbec nezmiňují a kritizují pouze takové investice, u nichž očekávají, že se na jejich stranu přidá i veřejnost.

red

Reklama

Obrázek uživatele Jokl
#1849 Jokl 4. Květen 2014 - 20:10
Ale to je stará věc, že pan Lichtenberg je mimo mísu. Jako papoušek stále jenom opakuje mantru o drahém státě, kterou mu v Praze řekli na školení. A vzhledem k tomu, že mu jeho práce domovníka u pana Strnada dává zabrat, nevšiml si, že je mimo realitu. Jó, to by byl senátor, vzpomínáte? :)