Chrudimské noviny Trunečková přichází se "Zdravotním plánem města", jde o další bezzubý projekt starostových úředníků?

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Trunečková přichází se "Zdravotním plánem města", jde o další bezzubý projekt starostových úředníků?

Chrudim - Koordinátorka projektu Zdravé město a městská zastupitelka Šárka Trunečková (SNK-ED) přišla nyní s novým nápadem. Radní města totiž doporučí svým kolegům v zastupitelstvu, aby schválili její "Zdravotní plán", který by se měl uskutečňovat v praxi letos a v příštím roce. Iniciativa zastupitelky přichází i přesto, že až doposud budily veškeré tyto aktivity mezi Chrudimáky přinejmenším rozpaky a někteří kritici dokonce tvrdí, že je radnice provádí jen proto, aby se nějaké akce uskutečnily a vykazovala se aktivita města.

"Zdravotní plán" má přitom platit v období, v němž bude mít vedení radnice s největší pravděpodobností zcela jiné složení než nyní, kdy městu šéfuje Trunečkové stranický kolega Petr Řezníček (SNK-ED), který je svou podporou nejrůznějších „zdravých“ aktivit ve městě už pověstný. A o co ve "Zdravotním plánu" vlastně jde? Autorka nápadu tvrdí, že je Chrudim jedním ze čtyř měst v celé České republice, která disponují vysoce odbornou koncepcí, jež umožňuje radnici uvádět do života projekty typu Zdraví na talíři, který by měl přimět Chrudimáky vyměnit bůček za hrst pohanky, nebo vytištění samolepek s upozorněním, že provozovna, do níž se žíznivý host chystá vstoupit, je zaručeně nekuřácká.

Desatero problémů Chrudimáky neláká. Možná proto, že se zde jen dlouze debatí a podle zasvěcených "skutek utek".  Foto: Chrudimské noviny

Nejde samozřejmě pouze o podporu zmiňovaných maličkostí. Město se chce například zaměřit na všestranné pohybové aktivity svých obyvatel, jako je třeba Běh naděje nebo Pochod generací. Týden pro duševní zdraví by měl naopak prospět vystresovaným občanům, aby se dokázali dostat do psychické pohody. Nakolik k jejich pohodě přispěje snaha radnice zlikvidovat občanské aktivity typu Koniášův potlach, není prozatím jasné, protože tím se Šárka Trunečková ve své práci nezabývala. Nízké cíle však autorce vlastní nejsou, takže snaha o posílení prevence onkologických onemocnění, která dělají vrásky i zkušeným lékařům, je jen dalším z bodů Zdravotního plánu města. V rámci zdravého a bezpečného prostředí by město také rádo provedlo regeneraci odpočinkových míst. O jaká konkrétní místa jde, však už autorka projektu nezmiňuje.

Koniášův potlach radnici nevoní, přestože jde o občanskou aktivitu, která každoročně přiláká stovky obyvatel města. Anebo je to snad právě proto?  Foto: Chrudimské noviny

Podporu "Zdravotního plánu města" si radnice slibuje především u lékařů, sportovců a samozřejmě také u úředníků, kteří mají konkrétními kroky uvádět projekt do života. Manažerka projektu Zdravé město tak bude zastupitelům předkládat ke schválení nekonkrétní materiál plný buď již zavedených projektů, nebo úřednických akcí, které veřejnost směle ignoruje. Nakolik je totiž úsilí města o zdraví svých obyvatel pro Chrudimáky zajímavé, se ukáže už zanedlouho při dalším Desateru problémů města. Jedná se totiž o akci, na níž nad zájemci o problematiku z řad občanů poslední roky dominují spíše městští úředníci.

red

Reklama

Obrázek uživatele Mathew
#1850 Mathew 5. Květen 2014 - 17:20
pri pohledu na mastodontni postavy chrudimskych uredniku, v cele s vyse zminenou pi Truneckovou, si clovek nemuze nevzpomenout na jakesi prislovi o kovarovi a kobyle. S tim potlachem uz toho bylo snad dost vzlykotu, tady to smrdi spise osobnimi spory, je spousta prikladu kdy mesto obcanske iniciative vychazi vstric[ted treba vznikl diky tomu Singltrek, venkovni telocvicna, snad i dalsi bude atd], coz tak prestat brecet, dat hlavy dohromady a najit reseni, prihodnejsi misto.
Obrázek uživatele abcde
#1851 abcde 6. Květen 2014 - 8:18
Uvedeným aktivitám chybí jednoznačně dobrá propagace. Nemyslím brožůrky, kterými leda někdo zatápí, ale web, kde se objeví všechny kulturní, sportovní, nekomerční akce alespoň týden předem. Web, kam může zdarma info o akci poslat každá nevýdělečná organizace. Kolikrát jsem zjistil, že nějaká pěkná akce už byla, jen jsem se o ní v obou novinách chrudimska ani jinde nedozvěděl.
Obrázek uživatele Bleeer
#1857 Bleeer 7. Květen 2014 - 8:40
Další web už snad raději ne! Těch webů je tu tolik, že se v nich už nedá vyznat - ať jde o ty zájmové, nebo přímo spravované městem či jeho organizacemi. Dokonce mám dojem, že každý nesmysl má svůj web, žel ty důležité informace na webech nejsou. Chybí sppíše koncepce, než další web. Jen namátkou, weby spravované městem: podhura.cz, navstevnik.cz, mucr.cz, chrudim.eu, navstevnice.cz, mestochrudim.cz, vceradnesazitra.cz, atd. K tomu přičtete weby organizací, jako ChBeseda, Městské kino, TS2000, apod. Opravdu potřebujeme další web?