Chrudimské noviny Nekonečný boj s havrany nemůže chrudimská radnice nikdy vyhrát, tvrdí svorně Čechlovský s Řezníčkem

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Nekonečný boj s havrany nemůže chrudimská radnice nikdy vyhrát, tvrdí svorně Čechlovský s Řezníčkem

Chrudim - Diskuse nad letkami havranů a kavek rabujících koše nejen v centru města se dostala i na tiskovou konferenci, kterou v úterý svolala místní radnice. Řešení, jak se s nepořádkem, který ptáci pravidelně dělají, vypořádat, je hned několik. Ani jedno ale nemá dlouhodobější charakter.

„Havrani a kavky jsou ptáci mimořádně inteligentní a není proto snadné na ně vyzrát. V současnosti už máme jisté představy, jak by se daly upravit koše třeba na Resselově náměstí, aby škody, které působí, byly minimalizovány. Není ale snadné vyměnit koše za jiné, protože ty současné jsou součástí určité koncepce, jak má historické centrum města vypadat,“ říká starosta Petr Řezníček (SNK-ED), který, než se stal politikem, vyučoval na gymnáziu i biologii. V etologii ptáků se tedy vyzná.

„Podle mého názoru jsou tito ptáci letos drzejší, než v vloni. Zda je na vině mírná zima, to netuším. Faktem ale zůstává, že si dovolí vybírat i popelnice na dvorcích rodinných domů, což se v minulosti nedělo,“ připouští neuvolněný místostarosta Jan Čechlovský (ODS), jenž sám v takovém rodinném domku bydlí a návštěvy černých opeřenců tak může sledovat doslova jako na dlani. Mnoho možností, jak s koloniemi typicky chrudimských ptáků město ale nemá. „Havran je chráněný pták, takže odstřel nepřichází v úvahu. Každoročně však shazujeme jejich hnízda v lokalitách, které se zdají být nejvíce postižené jejich přítomností. Stromy rovněž prořezáváme. Bohužel, když je odněkud vyženeme, přesunou se jinam. Takže je to vlastně nikdy nekončící boj. Navíc, lidé si skutečně zvykli vyhazovat spoustu jídla do košů a popelnic, což je pro ně snadný zdroj potravy a jejich počet pak samozřejmě roste. Uživí se víc mláďat a strava je kvalitnější,“ doplňuje Čechlovského starosta Řezníček, proč město nemůže nikdy boj s inteligentními ptáky vyhrát.

red

Reklama

Obrázek uživatele anel
#1894 anel 29. Květen 2014 - 10:47
A co s havrany nebojovat. Nedat jim možnost rabovat. Třeba - koše opatřit víkem, častěji koše vysypávat...atd.atd. Havrani jsou chránění, mohli bychom být rádi, že v Chrudimi máme tak velkou kolonii. TAK UŽ SE S NIMI NAUČTE ŽÍT.
Obrázek uživatele corina
#1902 corina 5. Červen 2014 - 15:06
anel: A co s havrany nebojovat. Nedat jim možnost rabovat. Třeba - koše opatřit víkem, častěji koše vysypávat...atd.atd. Havrani jsou chránění, mohli bychom být rádi, že v Chrudimi máme tak velkou kolonii. TAK UŽ SE S NIMI NAUČTE ŽÍT.
Nejde jen o ty odpadky, asi nebydlíte u kolonie těchto "nádherných" chráněných ptáků, když vám ráno ve 3-4 hod spustí jejich hodně hlasité krákání, přála bych vám to a asi by jste mluvil jinak
Obrázek uživatele Ezod
#1903 Ezod 5. Červen 2014 - 16:24
corina: Nejde jen o ty odpadky, asi nebydlíte u kolonie těchto "nádherných" chráněných ptáků, když vám ráno ve 3-4 hod spustí jejich hodně hlasité krákání, přála bych vám to a asi by jste mluvil jinak
To je přesně moje řeč - kdo alespoň jednu nezažil takovou noc na vlastní kůži, tak VŮBEC netuší o čem je řeč. Bohužel na náměstí(myšleno radnici) to nikoho nezajímá, protože jsou to "krásní a chytří" tvorové.
Obrázek uživatele anel
#1904 anel 6. Červen 2014 - 8:46
Ezod: To je přesně moje řeč - kdo alespoň jednu nezažil takovou noc na vlastní kůži, tak VŮBEC netuší o čem je řeč. Bohužel na náměstí(myšleno radnici) to nikoho nezajímá, protože jsou to "krásní a chytří" tvorové.
Jak už jsem tady několikrát psala, já bydlím 30let v Dr. Peška, proto o soužití s havrany vím své. A že se s rozbčeskem budí, to je holt příroda. A neřvou jen oni, konkurují jim kosové, hrdličky a nevím kteří další pěvci. Rozhodně je to příjemnější, než popeláři, nákladní auta,apod.Prostě s rozbřeskem se ptáci budí. Píšu za sebe, pokud to někomu vadí, zavřete okna.
Obrázek uživatele corina
#1905 corina 6. Červen 2014 - 10:19
anel: Jak už jsem tady několikrát psala, já bydlím 30let v Dr. Peška, proto o soužití s havrany vím své. A že se s rozbčeskem budí, to je holt příroda. A neřvou jen oni, konkurují jim kosové, hrdličky a nevím kteří další pěvci. Rozhodně je to příjemnější, než popeláři, nákladní auta,apod.Prostě s rozbřeskem se ptáci budí. Píšu za sebe, pokud to někomu vadí, zavřete okna.
On je "trošku" rozdíl když Vám zpívá kos, hrdlička apod. než když zpívá havran. A to zavřené okno v tomhle ročním období, to je docela náročné, aspoň pro mně.
Obrázek uživatele Ezod
#1906 Ezod 6. Červen 2014 - 11:53
corina: On je "trošku" rozdíl když Vám zpívá kos, hrdlička apod. než když zpívá havran. A to zavřené okno v tomhle ročním období, to je docela náročné, aspoň pro mně.
Naprosto souhlasím.
Obrázek uživatele Ezod
#1907 Ezod 6. Červen 2014 - 11:52
anel: Jak už jsem tady několikrát psala, já bydlím 30let v Dr. Peška, proto o soužití s havrany vím své. A že se s rozbčeskem budí, to je holt příroda. A neřvou jen oni, konkurují jim kosové, hrdličky a nevím kteří další pěvci. Rozhodně je to příjemnější, než popeláři, nákladní auta,apod.Prostě s rozbřeskem se ptáci budí. Píšu za sebe, pokud to někomu vadí, zavřete okna.
Názory ostatních se vždy snažím respektovat a proto respektuji i Váš. Zkuste se však ANEL zamyslet proč si Alfred Hitchcock pro svůj nejlegendárnější horor v historii kinematografie s názvem PTÁCI vybral za ůstřední představitele tyto "krásné zpěvné" ptáčky a ne například zmíněné kosi nebo sýkorky. Nabídnu Vám svoji odpověď - protože by se z hororu rázem stala komedie ne-li romantický film. Ono totiž mám-li v bytě například jednu mouchu, tak je to jak vy píšete příroda, ale mám-li v bytě much 1000 je podle mého názoru něco v nepořádku a je potřeba s tím něco dělat. Nebo i zde platí "...to je holt příroda."???
Obrázek uživatele Bleeer
#1908 Bleeer 6. Červen 2014 - 19:56
Ezod: pokud jste četl původní předlohu, tak jistě víte, že novela od Daphne du Maurier pojednávala o raccích. Možná jste ani nemusel číst novelu, stačilo se zamyslet nad tím, že film se odehrával na pobřeží. Potíž je, že Alfred Hitchcock si příliš nepotrpěl na reálie, ale šlo mu o efekt. A tak bral, co se dalo - a ve filmu jsou skutečně namíchány různé druhy ptáků. Včetně těch, kteří se na pobřeží vůbec nevyskytují, nebo vyskytují jen velmi vzácně (což je i případ toho "našeho" havrana). Takže: "ústřední představitelé" hororu Ptáci, který zmiňujete, jsou racci (jak přiznává i distributor filmu): "Když přijíždí krásná blondýnka Melanie Danielsová (Tippi Hedren) do Bodega Bay za svým čerstvě vystudovaným přítelem Mitchem Brennerem (Rod Taylor), je nečekaně napadena rackem. Najednou do města vletí tisíce ptáků a místní obyvatelé se stanou terčem jejich šílených útoků. Brzy se ústřední postavy nejděsivějšího filmu o přírodní katastrofě, který kdy byl v Hollywoodu natočen, Melanie i Mitch, ocitnou uprostřed smrtelného souboje s nezastavitelnou a nevysvětlitelnou sílou.(oficiální text distributora)" Takže havrany jste použil zcela nevhodně a manipulativně. ;)
Obrázek uživatele Ezod
#1909 Ezod 6. Červen 2014 - 22:28
Bleeer: V první řadě si myslím, že Vaše hluboké zamyšlení nad mým přirovnáním už je dost mimo jádro původního problému. Zároveň si myslím, že i přesto, že jste evidentně mnohem větší znalec zmíněného díla, tak jste si informace také upravil podle své potřeby (ostatně v přirovnání o to jde v první řadě, aby vyniklo co tím řečník myslí). Že bych film srovnával s realitou - to opravdu ne. Stačí si však zhlédnout fotografie z filmu na internetu a na většině jsou HAVRANI a racci. Pro Vaše ego tedy opravuji, že havrani byly ve filmu JEDNI z ústředních postav. Ať tak či tak - náš problém to VŮBEC neřeší a i když jsem s tím začal já, tak ani vůbec nesouvisí...
Obrázek uživatele Věra Nevečeřalová
#1910 Věra Nevečeřalová 7. Červen 2014 - 11:25
corina: Nejde jen o ty odpadky, asi nebydlíte u kolonie těchto "nádherných" chráněných ptáků, když vám ráno ve 3-4 hod spustí jejich hodně hlasité krákání, přála bych vám to a asi by jste mluvil jinak
Já jsem v podstatě nežila bez nich, nikdy mi nevadili a jsou tím posledním, co by mi, vzhledem k hluku a nepořádku, který vytváří člověk, vadilo. A ráno vás mimochodem vzbudí i zlatej slavík!