Chrudimské noviny Sobotní únik kyseliny prověřil všechny Chrudimáky

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Sobotní únik kyseliny prověřil všechny Chrudimáky

Sobotní havárie kyseliny dusičné - máme-li věřit oficiálním zdrojům, jakými je bezpochyby Hasičský záchranný sbor Pardubického kraje - prověřila všechny Chrudimáky a samozřejmě také radnici. Ukázalo se tak, že informační systém, který se ve městě používá, není zrovna dokonalý. Tedy, ne ten moderní a opomenutý. SMS zprávy, jichž využívá trestuhodně málo obyvatel města, totiž fungovaly perfektně, jakmile odpovědný úředník usoudil, že je třeba je rozeslat.

Mnozí si stěžovali, že je pálily oči, škrábalo v krku a vůbec jim nebylo fajn už po prvním úniku kyseliny. Ten však podle hasičů zůstal v areálu firmy Penta a nehrozilo reálné ohrožení města. Ještě že máme ta vedra a větřík ani nefoukne. Jinak totiž mohl mráček plynů uvolňujících se z kyseliny ředěné vodou - jedná se především o oxid dusíku, který však běžně vzniká třeba i v okamžiku, kdy nastartujete své auto - klidně nabrat směr na město. Pokud je pravdou, že někteří Chrudimáci pociťovali účinky kyseliny už odpoledne a ne navečer, někdo někde něco trestuhodně podcenil. Zásada předběžné opatrnosti mu asi neříká vůbec nic.

Druhý únik byl už horší, ale i zde si hasiči s kyselinou poradili. Na místě organizoval krizový štáb sám starosta Petr Řezníček. Pan starosta si později stěžoval, že jsem ho ve svém článku označil za „bezmocného“. Nebylo to myšleno tak, že by snad nic nemohl dělat. Má sentence směřovala k jeho bezmocnosti v možnostech zlikvidovat kyselinu. To byla práce pro profíky, kterými nepochybně dobrovolní i profesionální hasiči jsou. Osobně si myslím, že starosta by u takových věcí být měl. Žijeme v době mobilů a rychlého internetu, takže může pohodlně koordinovat štáb přímo z místa neštěstí. Možná ještě lépe, protože vše vidí na své vlastní oči a nemusí se spoléhat na zprávy od svých podřízených.

Bydlím na Novém městě a musím přiznat, že jsem měl celý ten horký večer otevřené dveře na balkon. Z balkonu vidím až na Rabštějnskou Lhotu a taky částečně na Píšťovy. Mráčku po prvním úniku jsem si nevšiml, ale jsem člověk krátkozraký. I druhý mrak mi připadal maličký, to ale dělá asi vzdálenost. První článek jsem „datloval“ ještě v sobotu v noci zhruba kolem jedenácté. Balkon byl stále otevřen a moji dva psi v klidu spali. Jeden na chodbě, druhý pod dveřmi balkonu. Ani jednomu z nich nepřišel čerstvý vzduch proudící oknem divný, nebo nedýchatelný. A pes má čich lepší než člověk. Možná zkrátka vítr nefoukal naším směrem.

Rozhlas jsem slyšel, ale obsah hlášení mi zůstával dlouho záhadou. Díky Bohu za internet. Moc bych si přál, aby se jednou v mé schránce objevil letáček s nabídkou k registraci do systému varovných SMS. Možná by to bylo prospěšnější, než letáčky o třídění odpadu a desaterech města. Jsem ale jen hloupý novinář, jak zaznělo na tiskovce města, takže mě nemusí brát nikdo vážně :-).

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele Marsed
#1928 Marsed 14. Červen 2014 - 17:51
Chci reagovat na Váš článek. To snad nemyslíte vážně, že by jste chtěl, aby nám do schránek chodily další letáky! Kolik lidí si je asi přečte? Jak už jsem jednou psala, každému chodí do schránky Chrudimský zpravodaj, kde bylo vše podrobně ohledně zasílání SMS od města napsáno. A nejen tam. Těch informací bylo daleko víc. Je přece na nás, abychom se zajímali, co se v našem městě děje. Pokud 50% lidí vyhodí zpravodaj s letáky do bedýnky u schránek, je to jen jejich problém. Další věcí, jenom malá vsuvka ohledně našeho krásného českého jazyka, slovo "sentence" v komentáři na p. starostu příště napište srozumitelně pro všechny. Náš český jazyk je úžasný a synonyma jsou "formulace, výrok".... PS: Hasiči i ostatní udělali vše, co měli, tomu věřím a nejen já....dodatečně jim všem dík....
Obrázek uživatele Jakub Valenta
#1929 Jakub Valenta 15. Červen 2014 - 8:20
Děkuji za reakci. Přesto, pokud dovolíte, budu ve svých postřezích volit takové formulace, které mi přijdou vhodné. Přeci jen, cenzuru už nějaký čas nemáme. Nebo jo? :-)
Obrázek uživatele Marsed
#1930 Marsed 15. Červen 2014 - 19:41
Jakub Valenta: Děkuji za reakci. Přesto, pokud dovolíte, budu ve svých postřezích volit takové formulace, které mi přijdou vhodné. Přeci jen, cenzuru už nějaký čas nemáme. Nebo jo? :-)
Ale no tak, jaká cenzura? To byla jen připomínka toho, že pokud člověk píše články pro české občany, měli by tomu všichni rozumět. Nebo ne? :-) Hezký večer s přáním seriózních a pro všechny srozumitelných informací.