Chrudimské noviny Když zastupující vrchní strážník neplní funkci zástupce šéfa aneb Otazníky nad výběrovým řízením

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Když zastupující vrchní strážník neplní funkci zástupce šéfa aneb Otazníky nad výběrovým řízením

Kolem výběru nového šéfa Městské policie v Chrudimi panuje momentálně dost napjatá situace. Bývalý vrchní strážník Josef Kudrnka rezignoval totiž na svoji funkci velice nečekaně, takřka ze dne na den, aniž by to jeho podřízení dopředu tušili, a na jeho místo nebyl dočasně podle zvyklosti jmenován jeho zástupce Jaroslav Hlavinka, nýbrž strážník Lukáš Dvořák. Už to samo o sobě je velmi nezvyklé a přirozeně to musí vyvolávat polemiku. Také poměrně krátká doba pro podávání přihlášek do výběrového řízení na funkci vrchního strážníka je přinejmenším diskutabilní, protože to vypadá, jako by se nehledal ten nejlepší, ale se jmenováním nového šéfa chrudimských strážníků se vyloženě spěchalo. Když k tomu navíc připočteme požadovaná "mělká" kritéria - tři roky praxe, středoškolské vzdělání a orientaci v zákonech, je nadmíru jasné, že si za to musí pana starostu jako hlavního velitele městských strážníků vychutnat kterákoliv opozice, která proti němu bude momentálně sedět v zastupitelských lavicích. A je přitom úplně jedno, že je tři měsíce před volbami.

Nelze se proto divit připomínce opozičního zastupitele Romana Málka, že je o vítězi dávno dopředu rozhodnuto. Z toho všeho, co jsem výše vyjmenoval, bych to podobně přečetl také. A aby toho nebylo málo, oleje do ohně přilil sám pan starosta Řezníček svým otevřeným dopisem, v němž nařkl zastupitele Málka s Kasalem, že se neorientují v práci městské policie a jejich výtky, kterými zpochybnili dosavadní průběh výběrového řízení, označil za pouhé domněnky, které prý mají jediný cíl - oslabit důvěru obyvatel města v jeho práci. Ale od toho přeci opozice je, aby hledala na práci koalice slabiny a upozorňovala na ně, nebo se snad mýlím? Určitě bych v tom neviděl nějakou politickou nekorektnost, jak píše pan starosta, ale normální demokratickou diskusi, ve které vítězí pouze ten, kdo má pádnější argumenty. Nebo se opět mýlím? Každopádně z dobře informovaného zdroje vím, že minimálně jeden z obou opozičních zastupitelů konzultoval úroveň výběrového řízení na vrchního strážníka v Chrudimi s odborníky na slovo vzatými a v jejich hodnocení splňuje sice zákonná kritéria, avšak částečně diskriminuje právě ty s nejvyšší možnou kvalifikací vést Městskou policii v Chrudimi. Jako by se jich vedoucí lidé na radnici vytrvale báli, protože mi tenhle příběh něco z minulosti města připomíná. Uvidíme, nakolik tuto moji "domněnku" výběrové řízení, které je ohlášeno na přelom tohoto a příštího týdne, potvrdí nebo vyvrátí, a které přestože ještě než začalo, dokázalo řádně rozvířit jinak poklidnou letní atmosféru města.

Roman Zahrádka

Reklama

Obrázek uživatele Lolipop84
#2019 Lolipop84 30. Červenec 2014 - 21:02
Nejvyšší možná kvalifikace je prosím co u Městské policie? Pokud vím tak pan Dvořák má vystudovanou Policejní akademii. To např. pan Stuna kterého chtěl jako svého koně pan Málek má polskou vysokou Bolka a Lolka jak se ji přezdívá :-) Je to smutné, že se opozice snaží akorát získat politické body než to nejlepší pro MP Chrudim. A to že pan Kudrnka odešel, je pouze a jen dobře.
Obrázek uživatele Lolipop84
#2020 Lolipop84 30. Červenec 2014 - 21:09
A jeste pane Zahrádka možná než něco plácnete do novin, by se to chtělo osobně zeptat pana zástupce proč neplní :-)
Obrázek uživatele Jirka Stuna
#2023 Jirka Stuna 31. Červenec 2014 - 12:07
Milý strážníku- Lolipop84 chci vám pogratulovat, že jste si konečně (asi na počtvrté) dokončil středoškolské vzdělání. Máte pravdu, že jedna (ze tří) škol, kterou jsem absolvoval měla skutečně přezdívku VŠ Bolka a Lolka, ale musím vás zklamat Vy tam již studovat nebudete, neboť již několik let neexistuje. Vybral jsem si tento studijní obor, aby mé vzdělání bylo využitelné i v civilu, neboť nechci být strážníkem až do důchodu (proto jsem nevolil Policejní akademii).Přesto jsem se v diplomových pracích věnoval psychologii v policejní práci, takže úplně mimo obor také nejsem. Jinak nevím proč si mě berete do úst?! Já skutečně o práci v Chrudimi u MP nestojím a tudíž jsem nikdy nemohl být kandidátem Romana Málka na tuto pozici. Nemám nic ani proti Lukáši Dvořákovi (ani ho neznám, za mě v Chrudimi ještě nebyl.) :D Pěkný den.