Chrudimské noviny Na Špici nebo Vlčí Hora? Nová pojmenování lokality za nemocnicí se místním obyvatelům nezdají příliš dobrá

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Na Špici nebo Vlčí Hora? Nová pojmenování lokality za nemocnicí se místním obyvatelům nezdají příliš dobrá

Chrudim - S tím, jak se město rozrůstá, vyvstává i potřeba nových místních názvů. Pokud se jedná o místa, která svoje historicky dané označení již měla, nemá s nimi šéf územního plánu a regionálního rozvoje MěÚ Petr Kopecký žádný problém. Jakmile se ale v dokumentech města objeví název nový, přicházejí zpravidla problémy.

Jedním z míst, kde se může stavět poté, co tahanice mezi radnicí a soukromým investorem zablokovaly výstavbu bytových a rodinných domů v lokalitě Na Skřivánku, je nyní prostor za Chrudimskou nemocnicí. V minulých letech zde developer Milan Kušta postavil několik bytových domů, mezi nimiž logicky vznikají i nové komunikace, které vyžadují pojmenování. Velká bitva se proto svedla třeba o název ulice, která dostane jméno po významném chrudimském primáři Josefu Bartůňkovi.

Tady už Vlčí Hora opravdu není.  Reprofoto: Chrudimské noviny

V současné době se však některým obyvatelům lokality na Vlčí Hoře nelíbí nové pojmenování sídliště Na Špici. Prý nemá historické souvislosti a neujme se. „Dlouhá léta se území mezi nemocnicí, Presy a Vlčnovem říká Vlčí hora. Tento název pro celou lokalitu se používá i na oficiální mapě města, která je na informačních tabulích po městě. Nechápu, proč se v poslední době v oficiálních dokumentech MěÚ, jako je Územní studie Na Špici, používá název Na Špici, který se neujal ani mezi obyvateli. Ti zde bydlí přímo za nemocnicí a nedávno navíc dostali nový název ulice. Možná by bylo lepší držet se zažitých historických názvů a zbytečně nevytvářet názvoslovní chaos,“ myslí si Chrudimačka, která se představila jen jako Dvořáková.

Na nové pojmenování si budou místní muset zvyknout, protože stavby bytových domů i rodinných domků Na Špici budou pokračovat.  Foto: Chrudimské noviny

Co na to zmiňovaný Petr Kopecký? Podle všeho zde dochází ke spojování několika názvů do jednoho a tím vznikají i následná nedorozumění. „Presy jsou jasné a jsou od značky dolů. Naproti tomu Vlčí Hora je lokalita na straně od Penny marketu směrem proti toku Chrudimky až k Presům. Území za nemocnicí nikdy žádný název nemělo. Na Špici vzniklo díky developerskému projektu K2, protože celý projekt se tak jmenuje, a na Městském úřadu Chrudim, i mimo něj je používán pro lokalitu ohraničenou nemocnicí a ulicemi Václavská, Vlčnovská a K Presům. V době vzniku projektu a vzhledem k rozsáhlosti plochy a plánované zástavby bylo vhodné hledat název této nově urbanisticky vznikající lokality. Tím je myšlená nejen hromadná zástavba u nemocnice, ale i rodinné domky na druhé straně lokality nad Presy. Název sám je používán zhruba od roku 2009 a doposud proti tomu nebyla jediná připomínka. Všichni, kteří nyní bydlí v této lokalitě, se do ní stěhovali již v době platnosti oficiálních dokumentů. Na nových mapách města bude už lokalita značena Na Špici,“ vysvětluje Kopecký. Místní si tak budou muset na označení zvyknout, žádné změny totiž radnice v tomto případě nechystá.

red

Reklama

Obrázek uživatele platek
#2126 platek 5. Říjen 2014 - 11:46
Převzatý jeden názor ze stranek chrudim.eu dotazy a odpovědi. Tomu říkám novinářká prace. Co takhle vyrazit na misto a zeptat se více lidiček co tam bydlí?
Obrázek uživatele Corvus corax
#2127 Corvus corax 5. Říjen 2014 - 16:19
Máš recht, Svatopluku Čechu, taky se mi to líbí :) Víš, prudiči, já čtu tyhle noviny od začátku - ne od chvíle, kdy mi v nich někdo šlápl na kuří voko, jako tobě a můžu říct, že město s nima hodně zametá. Podle toho, co redaktorský píšou, třídí informace a pokud s nima vůbec mluvěj, tak na půl huby. Většinou ale podle všeho ne a info posílaj jen svým věrným pejskům pod Širáky. Tam aby člověk, natož krkavec kritiku vedení a úřednický armády pohledal. Starosta a spol. jsou známý svou absolutní neschopností se s kritikou vyrovnat. Nevidím nic špatnýho na přebírání zpráva z místa, kde se občas Drašnarka vyroní a něco z podpalubí zveřejní. Dáma, co je v textu citovaná, tam asi bydlí, no ni? Jak je to dlouhou, cos tu kritizoval, že se novináři na stránky města nekoukaj, teď ti zas vadí, že koukaj. Máš asi velkej problém, když furt musíš prudit jen abys prudil. Ale fajně, rád si tvoje hemzy přečtu. Čemu by se už taky člověk měl smát že jo.
Obrázek uživatele hana
#2128 hana 6. Říjen 2014 - 14:17
A já si zase myslím, že anketa mezi místními obyvateli není vůbec špatný nápad pro redakci novin. Ať už formou nového článku, nebo po anketě na starosty. Přejmenovávat historický název dnes už části města jen tak od stolu není dobré.