Chrudimské noviny Kterak chrudimští vejtahové vyrazili na Naše furianty do Zlaté kapličky

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Kterak chrudimští vejtahové vyrazili na Naše furianty do Zlaté kapličky

Chrudimští furianti se vypravili do „Zlaté kapličky“ na představení...chvilka napětí, „Naši furianti“. Též jsem ho před lety viděl a dokonce ve stejném obsazení, jaké si vybralo vedení města, když chystalo lov ubohých dušiček v předvolebním lítém boji o hlasy. Dokonce se podařilo vypravit speciální vlak, který „chrudimské furianty“ dovezl až do Matky všech měst. Radost byla veliká, zážitek prý mimořádný, kamery vrněly, oči vlhly dojetím nad vrcholným dílem Ladislava Stroupežnického, jenž je, mimochodem, docela zajímavou osobností.

Nejvyšší furianti z nejvyšších - organizátoři výletu za kulturou.  Reprofoto: Chrudimské noviny

Radost z cesty tam a zpět však trošku kalí informace, kterou jsem se doslechl ve frontě na maso. Ale ne, dělám si legraci :-) Z dobře informovaného zdroje jsem vymámil informaci o tom, že některé chrudimské dámy toužily vycestovat do velkého města v tradičních, chrudimských krojích. Nejsme sice na Moravě, kde je tato tradice podstatně živější, ale na druhou stranu, proč ne? Je to hezké a člověku to tak nějak příjemně polechtá ztučnělý nacionalismus. Někde tam hluboko jistě sídlí, jinak si nelze vysvětlit šílenství, jež zachvacuje národ při pravidelných hokejových zápasech tak i onde.

Furianti už jsou v Praze a užívají si představení.  Reprofoto: Chrudimské noviny

Bohužel, nápad s kroji narazil u jednoho z organizátorů celé akce, takže dámy musely vybalit kostýmky a šaty, kroje se zkrátka nekonaly. Nemám vůbec nic proti divadlu. Je to snad právě naopak. Divadlo obvykle zušlechťuje mysl a tříbí vkus. Mohu mít sice námitky proti tomu, když některé provařené obličeje prezentují spíše sebe sama v klasickém díle českého dramatika, ale nešť. Každému se líbí něco jiného.

Chrudimský furiant hrdě brázdil úrodné Polabí.  Reprofoto: Chrudimské noviny

Proč tedy vůbec komentuji tak triviální záležitost, o níž  jste možná ani neslyšeli? Jde o věc, jíž si zřejmě nikdo ze zúčastněných pořádně nevšiml. Nebo možná všiml, ale nevyvodil patřičný závěr. Ví někdo ze ctěných čtenářů, kdo je to ten slavný „furiant“? Inu, měl by, když tak celá skupina razící do Prahy byla označena na všech videích, dokonce i fotka s hrdými organizátory lepícími označení „Chrudimský furiant“ na lokomotivu se kdesi objevila.

Osvěžím vám paměť citací z vševědné wikipedie: „Výrazu furiant se používá pro označení člověka, dávajícího přemrštěně najevo své sebevědomí a svoje možnosti, který musí být ve své komunitě ve všem první, mít poslední slovo, mít ve všem pravdu (i kdyby ji neměl); vejtaha, náfuka, haur.“

Domnívám se, že jakýkoliv další komentář je zbytečný. Snad jen: „Chrudimští vejtahové, vítejte doma“.

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele Ivča
#2138 Ivča 6. Říjen 2014 - 22:05
Pane Valento, byli jsme tam taky, ale že by to byla předvolební akce, v tom s Vámi nesouhlasím. Spousta lidí jezdí a chodí do divadla bez ohledu na volby. Myslím, že v tom zbytečně hledáte vedlejší úmysly. Kdybyste býval jel s námi, taky by se Vám to líbilo.
Obrázek uživatele koala
#2139 koala 6. Říjen 2014 - 23:47
Blahoslaveni budiž chudí duchem:)
Obrázek uživatele Jakub Valenta
#2140 Jakub Valenta 7. Říjen 2014 - 7:47
Díky za reakci. Na totožném představení jsem byl před cca třemi lety a dovedu si představit lepší obsazení. Přesto, můj text byl primárně o něčem jiném...
Obrázek uživatele J .Procházková
#2166 J .Procházková 9. Říjen 2014 - 21:04
Jakub Valenta: Díky za reakci. Na totožném představení jsem byl před cca třemi lety a dovedu si představit lepší obsazení. Přesto, můj text byl primárně o něčem jiném...
jak tak čtu tak se divím