Chrudimské noviny Anketa: Lidé chtějí nový vítr na radnici, některým vadí dvě brady Kudrnáče, kontroverzní Málek a "vyhozené" miliony

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Anketa: Lidé chtějí nový vítr na radnici, některým vadí dvě brady Kudrnáče, kontroverzní Málek a "vyhozené" miliony

Chrudim - V souvislosti s blížícími se komunálními volbami se Chrudimské noviny rozhodly v ulicích města zjistit, jak si stojí mezi "prostým lidem" jednotliví kandidáti na starostu. Během ankety nebylo přitom žádným velkým překvapením zjištění, že většina chrudimských občanů preferuje "nový vítr" na radnici a ráda by viděla v čele města neokoukané tváře. Bez šancí nejsou ale ni někteří "dinosauři" chrudimské komunální politiky.

Jako svého starostu by jej chtěl docela velký počet z oslovených Chrudimáků. A co je důvodem? Pro důchodkyni Annu Stolaříkovou především fakt, že se jedná o stranického kolegu ministra Andreje Babiše. „Myslím, že pan Kudrnáč by mohl vnést nový vítr do stojatých vod chrudimské politiky,“ myslí si seniorka. Ve městě se jí sice žije dobře, ale dokázala by si představit třeba dopravu pro důchodce zdarma nebo více akcí pro starší obyvatele východočeských Athén. K volbách se prý určitě chystá.

Stane se hnutí ANO 2011 favoritem letošních komunálních voleb?  Foto: Chrudimské noviny

Studentka, která se představila pouze jako Marcela, má také jasno. „Ráda bych jako starostu viděla Jirku Stunu. Je to sympaťák a srdcař. Navíc je kandidátem Pirátů, což je strana, která v Chrudimi chybí,“ zamýšlí se tato dívka. Ve městě se jí jinak žije dobře. „Snad mi jen trochu vadí, že o víkendu po páté hodině v centru jako by vybuchla bomba. Prostě liduprázdno. S tím by chtělo něco udělat,“ vysvětluje svoji výtku Marcela. K volbám prý určitě půjde. Co přesně by se ale mělo změnit, to už mladá slečna neví. Příznivcem strany miliardáře Andreje Babiše je i Jirka Mařík, toho času nezaměstnaný. „Na Chrudimi mi vadí zbytečné schody v Široké ulici, zrušené letní kino, Muzeum barokních soch, kam nikdo nechodí a mrtvé náměstí v centru,“ vyjmenovává zápory třicetiletý Mařík. Jako starostu by rád viděl právě Kudrnáče, který je podle něj novou tváří, od níž si slibuje rozproudění jinak stojatých a zkostnatělých struktur městského úřadu. Na městě samotném se mu líbí spousta zeleně, ale chybí mu zde dostatek pracovních míst. Jakým způsobem by je měl budoucí starosta opatřit, to už ale Jirka netuší.

Známý chrudimský sportovec Daniel Schindler se s otázkami Chrudimských novin vypořádal po svém. Ve městě se mu prý žije dobře a líbí se mu na něm všechno. K volbách se ale nechystá, přesto od budoucího starosty očekává především práci. Daniel tak naráží na často upovídané předvolební sliby a následné neplnění závazků místních politiků.

Starosta Petr Řezníček vsadil na polepené auto. Jeho manželka je totiž v tomto oboru uznávanou odbornicí.  Foto: Chrudimské noviny

Karel Nouzovský se o volbách bavit nechtěl. Přesto mu na Chrudimi vadí především nedokončený obchvat. „S úředníky městského úřadu mám jen ty nejlepší zkušenosti. Když člověk potřebuje, ochotně mu pomohou a věnují se mu. Nechápu, proč je musíte pořád kritizovat,“ zlobí se Nouzovský na redakci Chrudimských novin. Ve volbách by volil ANO Andreje Babiše, vadí mu ale persony Ondřeje Kudrnáče a Davida Kasala. „Jsou to převlékači kabátů, a to mě štve,“ tvrdí rezolutně senior. Demonstrativně proto k volbám nepůjde. „Co bych chtěl ve městě změnit? Především mi chybí víc parkovacích míst. Před každými volbami nám slibují nová a nová místa, parkovací domy, ale po volbách se už nic neděje. Zatravňovací dlaždice Pirátů jsou k smíchu,“ tvrdí Nouzovský, který prý pečlivě studoval programy všech stran.

Svoji mazdu si nechal polepit plakáty také první místostarosta Miroslav Tejkl. Pomůže mu to k vítězství v říjnových volbách?  Foto: Chrudimské noviny

Pavlína Vonásková je na mateřské dovolené a volit prý bude starostu Petra Řezníčka (SNK-ED). „Za ty roky, co je v politice, se mnohému naučil a jedná se o zkušeného politika. Město pod jeho vedením vyhrálo spoustu soutěží, stalo se historickým městem roku, pan starosta byl i v Dubaji. Navíc je to hezký muž, který město reprezentuje rozhodně lépe, než omšelí kandidáti sociálních demokratů nebo pan Kudrnáč se svými dvěma bradami,“ nebere si mladá maminka servítky. K volbám samozřejmě půjde. Byla by přitom ráda, kdyby se podařilo dokončit obchvat města. „Chrudim by se pak stala klidnějším městem, nebála bych se o děti. Aut by jistě ubylo,“ myslí si Vonásková.

Piráti a Málkovci. Budou po volbách spolupracovat? Piráti to už dopředu vylučují.  Foto: Chrudimské noviny

Jiří Novák je živnostník a volič sociální demokracie. Letos prý ale váhá. „Váhám mezi socialisty a ANO, protože znám pana Kudrnáče ještě z doby, kdy působil na městě. Byl výraznou osobností a uměl si lidi získat. Naproti tomu lídr socialistů, pan Tejkl, na mě působí trošku jako popleta. Možná ale nakonec zakroužkuji pana Trávníčka, který se, podle mého, hodně snaží něco dělat. Možná i proto, že je vlastně důchodce a o nic moc mu už nejde,“ vysvětluje své dilema Jiří Novák. Ve městě se mu jinak líbí a neměnil by na něm nic. „Jsem takové klasické maloměsto, což mi vyhovuje. Je tu klid a ta velká politika jako by se nám vyhýbala,“ míní živnostník. Volit prý určitě půjde.

„Hotel Bohemia, to je ostuda celého vedení města,“ reaguje na otázku bývalý účetní, který se představil jako Tatíček. „Volit půjdu a hodím to Babišovcům. Chce to nové tváře a nové koště. Ti, co tam sedí teď, už se znemožnili dost. Vadí mi, že se tady projekty nedotahují do konce. Příkladem je nedokončené Muzeum barokních soch a zmiňovaný hotel. Kolik peněz se v tom utopilo a teď od toho dávají všichni ruce pryč. Mám takový pocit, že podobně dopadne i sportovní hala, pokud nakonec dojde na její rekonstrukci. Těch milionů, co vyletělo oknem, to je prostě hrůza,“ zlobí se tento muž.

„Hlavně ne Málka. Toho člověka, když vidím někde viset, tak se mi dělá nevolno. Chodím do kostela a moc dobře si pamatuji, jak se tam snažil kdysi získávat hlasy. To bylo asi tak vše, co z pozice své víry udělal. Nemohu zapomenout panu Macelovi, že ho vlastně vyzvedl na místo, odkud dělá nám všem jenom ostudu. Ještě že už není místostarostou,“ říká bývalý elektrikář Karel Matyáš. Zda půjde volit, zatím neví. „Rozhodnu se asi až na poslední chvíli. Máme rádi současného pana starostu Řezníčka, tak to možná hodíme jemu, ale opravdu ještě nevím,“ říká tento senior s hůlkou. Město se mu líbí. „Jsem rád, že se opravují domy v centru, okolí Resselova náměstí pak vypadá opravdu hezky,“ popisuje Matyáš okolí svého bydliště.

Volby jsou už za dveřmi, ale mnohé Chrudimáky to příliš nevzrušuje.  Foto: Chrudimské noviny

„Promiňte, ale s vámi se vůbec bavit nebudu,“ reagovala rozhořčeně prodavačka za pultem jednoho z obchodů ve Štěpánkově ulici. „Vy píšete jenom o tom, co se nepovedlo a ty hezké věci, jako třeba opravené domy, toho si nevšimnete,“ říká mladá žena. Přesto se nakonec uvolila pod podmínkou, že nebude uvedeno její jméno. „Samozřejmě budu volit a protože věřím Romanu Málkovi, který se jediný dokázal postavit starostovi Řezníčkovi, hodím to jemu. Navíc se mi líbí jejich předvolební plakáty, visí dokonce i ve Slatiňanech. Je to nápadité a vtipné. Pan Málek dělá spoustu zajímavých akcí a i jeho nový projekt se mi moc líbí. Bylo by fajn, kdyby se stal opět místostarostou,“ vysvětluje svou náklonnost k „zlobivému dítěti“ horlivá prodavačka. Volit prý samozřejmě půjde.

Malý průzkum, který Chrudimské noviny provedly bleskově těsně před komunálními volbami, tak dokazuje, že názorově roztříštěná veřejnost by ráda v mírné většině viděla ve vedení města nové tváře a favoritem se tak snadno mohou stát i některé doposud opomíjené a podceňované menší politické strany.

red

Reklama

Obrázek uživatele Troublemaker
#2141 Troublemaker 7. Říjen 2014 - 20:35
ANO jsou prý nové tváře... svatá prostoto!
Obrázek uživatele slava
#2146 slava 8. Říjen 2014 - 10:39
Troublemaker: ANO jsou prý nové tváře... svatá prostoto!
Troublemaker - sleduji Tvé příspěvky již delší dobu, že Ty jsi na kandidátce ODS a bojíte se, že někdo konečně udělá na městě pořádek a vyjdou ven kostlivci?
Obrázek uživatele Troublemaker
#2148 Troublemaker 8. Říjen 2014 - 10:53
Já sledují zase tvé a myslím, že patříš do fanklubu toho estébácko-populistického Anofertu :-)
Obrázek uživatele slava
#2153 slava 8. Říjen 2014 - 12:46
Čéče, budeš se divit, ale nepatřím. Volím stranu, která se tam možná ani nedostane, ale vadí mi tak jednoduchá sdělení zde. Nemyslím si totiž, že je to tak černobílé.