Chrudimské noviny David Kasal: Ondřej Kudrnáč byla od začátku jasná volba, je to "šíbr", který se může postavit současnému starostovi

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

David Kasal: Ondřej Kudrnáč byla od začátku jasná volba, je to "šíbr", který se může postavit současnému starostovi

Chrudim - Mužem, který stojí za podobou chrudimské kandidátky hnutí ANO 2011, je poslanec, zastupitel a primář dětského oddělení Chrudimské nemocnice David Kasal. V rozhovoru pro Chrudimské noviny například uvedl, v čem se názorově liší se současným starostou Petrem Řezníčkem, nakolik jej i další zdejší kandidáty v ANO poškodily Věci veřejné, proč je Ondřej Kudrnáč tím správným člověkem do čela radnice a kudy by se měla Chrudim do budoucna ubírat.

Řeč přišla i na kumulaci řady funkcí, které momentálně David Kasal zastává, na jeho politické začátky i na to, jak mu byla mužem v montérkách doručena výpověď z předchozí radniční koalice. Ale dost řečí, pojďme na konkrétní otázky a odpovědi Davida Kasala.

O vás je známo, že jste do komunální politiky vstoupil před čtyřmi roky a po složitých vyjednáváních mezi politickými stranami jste se po posledních komunálních volbách stal členem městské rady jako nezávislý kandidát za Věci veřejné. Koalice se nakonec v polovině volebního období rozpadla a z vás se najednou stal řadový zastupitel. Co vás vůbec přimělo vstoupit do komunální politiky? Kde nastala chyba, že se původní koalice tehdy rozpadla? Kdo za to může?

Ano, do politiky jsem vstoupil před čtyřmi roky a impulzem bylo to, že jsem jasně pochopil, že pokud chci docílit nějaké změny ve prospěch dětského oddělení (pozn. rekonstrukce dětského oddělení), musím se politicky etablovat. Dosažení funkce primáře v okresní nemocnici je v každém oboru odborný vrchol (svoji pediatrii miluji), ale při rozhodování o modernizaci, rekonstrukci, nebo zavření daného pracoviště je vám to k ničemu. Musíte se dostat do systému, ve kterém se o těchto věcech rozhoduje. Na druhou stranu je situace velice úsměvná, protože názory, které jsem říkal jako primář, nikdo nechtěl poslouchat - úplně stejné názory, které řeknete jako radní, zastupitel či poslanec, jsou brány jako zajímavé nápady, musí se projednat a máte možnost je prezentovat i ve sdělovacích prostředcích.

Koalice se před čtyřmi roky opravdu těžce rodila. Povolební vyjednávání bylo vítězstvím "malých stran", které vytvořily uskupení, jež disponovalo sedmi mandáty, tento manévr některé zavedené strany resp. politické matadory zaskočil a byla vytvořena 18členná koalice, z jiného pohledu 13 + 5. Drobné fauly pak vyústily do podobné situace, kterou známe z historie o Svatoplukových prutech. Po oslabení naší "sedmičky" odstoupením Strany Svobodných, jsme byli během pár dnů "vyměněni" osvědčenou ODS. Co k tomu říci? Jen to, že bez jakéhokoliv jednání mi bylo doručeno ukončení koaliční smlouvy, donesl ji do ambulance v nemocnici chlapík v zamazaných montérkách (pracovník městského úřadu), který jistě nebyl zastupitelem, či radním z koaličních řad.

Ve druhé části volebního období jste se v zastupitelstvu prezentoval poměrně často jako kritik nového vedení radnice. Několikrát jste se názorově střetl i se stávajícím starostou města Petrem Řezníčkem. V čem je váš pohled na komunální politiku v Chrudimi odlišný od Petra Řezníčka případně od dalších stran v dosluhující radniční koalici?

Stávající pan starosta je zkušený matador a schopný rétor, který ví o každém šroubku či přestřižené pásce, kde se na úřadě nachází. Ale na problémy občanů, nebo jejich názory (např. na letní kino) někdy neslyší, resp. zapomněl naslouchat. Já se na problém koukám se zdravým rozumem, abych ho vyřešil a co nejdříve, jako u nemocného pacienta. Takže jdu zjistit příčinu, abych našel řešení. Z tohoto pohledu byla práce v radě města velmi poučná, některým úředníkům i politikům dělal zdravý rozum velké problémy.

V momentě, kdy jste uspěl v posledních parlamentních volbách a stal se z vás poslanec Babišova hnutí ANO 2011, jste byl často kritizován za souběh mnoha funkcí, které zastáváte - ať už v zastupitelstvu, na primariátu dětského oddělení Chrudimské nemocnice, v dozorčí radě VZP anebo i jako poslanec. Na tuto kritiku jste reagoval vzápětí prohlášením, že jakmile ucítíte, že se nemůžete některé z těchto funkcí naplno věnovat, že se některého z uvedených postů vzdáte. Jak to s vámi po této stránce vypadá nyní? Stíháte veškerou práci? Necítíte únavu? Je tento souběh funkcí z vašeho pohledu výhodou anebo nevýhodou?

Víte, do práce lékaře v nemocnici patří mimo léčení pacientů řada dalších povinností. Jednak sloužíte - za 21 let jsem v nemocnici strávil celkem 1764 dnů což je 4,8 roků! Musíte se stále vzdělávat, jezdíte na semináře a stáže po celé republice. Pokud se stanete primářem, zodpovídáte za výchovu nových lékařů, organizujete péči na oddělení, přednášíte na odborných seminářích, podílíte se na výběru vhodné techniky na oddělení a připravujete každoroční rozpočet oddělení. Z tohoto vidíte, že jednak si musíte práci zorganizovat a jednak na stres a zátěž jsem zvyklý. A teď k otázkám. Je nutné se na ně podívat ze dvou pohledů - četnosti a provázanosti. Z hlediska četnosti - zastupitelstvo je jednou za tři měsíce v pondělí odpoledne, správní rada VZP jedenkrát měsíčně v pondělí dopoledne. Sněmovna je v šesti týdenních cyklech, ve kterých dva týdny jednáte ve sněmovně od úterý 14 hodin do pátku 14 hodin, pak jsou dva výborové týdny, ve kterých je jednání většinou ve středu a čtvrtek, pak mám týden v regionu a týden variabilní, kde může být cokoliv. Z toho je patrné, že se tyto funkce nekříží.

Z hlediska provázanosti je ideální propojení správní rady VZP a místopředsedy zdravotního výboru a současně práce primáře na oddělení - konkrétní příklad - pojišťovny přestaly platit výkon kříšení novorozence, což postihlo všechna novorozenecká oddělení. Po zjištění stavu ve VZP, jde, po mém projednání s pediatrickou společností a náměstkem ministra, návrh na správné místo, aby to bylo vyřešeno ještě do konce tohoto roku. I jako poslanec a primář, mohu při projednávání návrhů zákonů argumentovat, jak to je v praxi a co lékařům pomůže, než pokud se ke stejné věci vyjadřuje teoretik, který sice má jednu funkci, ale v nemocnici nikdy nebyl. Zatím je z mých zkušeností patrné, že tento souběh je výhodou. Samozřejmě ke své práci využívám IT techniku, kdy jsem schopen se kdykoliv a kdekoliv dostat k informacím jak z nemocnice o jednotlivému pacientovi, tak z Parlamentu - naposledy minulý týden pracovně v Kazachstánu. Abych mohl být na více místech, používám k přesunu auto a od začátku roku jsem najel 33 tisíc kilometrů. Únavu sice občas cítím, ale spánek a sport pomáhají.

Angažujete se i v místní organizaci ANO Chrudim, kde jste převzal zodpovědnost za sestavení kandidátky do komunálních voleb. Na základě čeho jste vybrali do jejího čela Ondřeje Kudrnáče? Chrudimská veřejnost si ho pamatuje především jako přednostu Okresního úřadu v Chrudimi anebo jako jednoho z vůdců zdejší sametové revoluce, řadu let už ale profesně působí ve Dvoře Králové nad Labem. Co si od jeho persony slibujete? Má podle vás šanci promluvit do výsledku víkendových voleb? Může se případně úspěšně zhostit funkce chrudimského starosty? Přichází s nějakou vizí?

Členem hnutí ANO jsem od února 2014 a protože jsem získal zkušenosti z předchozích komunálních, senátních i parlamentních voleb společně s kolegy jsme začali tvořit tým lidí, kteří by mohli konečně něco v Chrudimi změnit. Ondra Kudrnáč byla jasná volba, je to "šíbr, který se může postavit stávajícímu starostovi, jak zkušenostmi, tak velmi dobře zná charakter práce na městském úřadu a nemusí se nic učit, takže může hned pracovat. Představovali jsme se jako tým schopných lidí, který vede zkušený úředník a politik - takto si myslím, že můžeme uspět.

Někteří místní občané poukazují na to, že je kandidátka ANO v Chrudimi ve skutečnosti "překabátěnou" kandidátkou Věcí veřejných z posledních komunálních voleb - viz František Pilný, Richard Herbst nebo Boris Škorpík. Je podle vás tato kritika oprávněná? Čím si tito lidé zasloužili důvěru chrudimského hnutí ANO? Mají městu ještě co nabídnout? Co si o tom myslíte?

Zapomněl jste, že i já hájil barvy Věcí veřejných jako nestraník, a to proto, že jsem chtěl tehdy jako výše jmenovaní něco změnit. V tehdejších zavedených stranách jsem neviděl řešení. Bohužel, vedení VV nás tehdy velmi zklamalo, prakticky to byla pražská elita, která řadu poctivých lidí a nejen v Chrudimi poškodila. Spíš si myslím, že ta "kritika" těchto úspěšných lidí ve svých oborech, je jen strach, aby neuskutečnili své konkrétní návrhy na změny k lepšímu v Chrudimi. Každopádně, jak znám místní poměry, je zde řada "politických turistů", kteří kandidovali za více stran a ti v hledáčku nejsou, proč asi?

Richard Herbst z vašeho hnutí už dlouho bojuje v Chrudimi za zachování letního kina. Mnoha Chrudimákům je tato jeho aktivita sympatická i včetně jeho někdy až roztomilé naivnosti při řešení některých technických záležitostí kolem "leťáku". Jak vy, případně hnutí ANO smýšlí dál s osudem letního kina? Zachovat jej? Zbourat anebo přestavět do jiné podoby?

No, Ríša je svůj při řešení praktických problémů, nicméně má myšlenku a vizi, jak využít to, co nám zde zanechaly předchozí generace. To bohužel současné vedení jednoznačně postrádá. Tuto myšlenku jsme hájili již v minulém období, provést šetrnou revitalizaci tak, aby vznikl amfiteátr letního kina, který se využije nejen na promítaní filmů, ale pro koncerty, divadlo, apod. Ten, kdo se snaží o zbourání kina, je kulturní barbar.

S jakým receptem přichází hnutí ANO do komunálních voleb? Řada lidí požaduje "nový vítr" na radnici. Jste připraveni se zhostit takového úkolu? A co si pod tímto pojmem vůbec představujete? Měla by se radnice změnit směrem k veřejnosti? A jak?

A já se těmto lidem nedivím, že požadují změny. Pokud už 25 let děláte totéž, děláte to s rutinou, ale nové pohledy prostě mít nemůžete. Něco podobného teď zažívám v Parlamentu, VZP i na ministerstvech. Máme určitě zkušený tým, který umí naslouchat lidem, je současně pokorný, chce komunikovat s lidmi a bude maximálně otevřený a hlavně má kuráž to dokázat.

Očekává se, že hnutí ANO skončí v Chrudimi v komunálních volbách nejhůře třetí, ne-li lépe či dokonce vítězně. Umíte si už teď představit, s kým byste byli ochotni sestavit případnou povolební koalici a kdo je naopak pro vás nepřijatelný? Mohla by být základem pro koalici třeba sestava, která tvořila osu koalice na začátku tohoto volebního období a později se rozpadla? Nebo budete spíše racionální a začnete vyjednávat až s ohledem na konkrétní výsledek voleb? Jaké umístění ve volbách budete považovat za úspěch?

Tak za sebe "stahuji medvěda, až když je chycený", takže si počkám na výsledky voleb. Rozhodně budeme vděční za každý hlas, který dostaneme a podle mandátu, který nám dají voliči, budeme zodpovědně vyjednávat. Samozřejmě vždy se lépe vyjednává s tím, koho znáte osobně a také s ním máte dobré zkušenosti. Úspěch je velice relativní, někdy nemusíte vyhrát, ale můžete hrát prim ve vládnutí, nechám se překvapit volbami.

Jak by podle vás měla vypadat budoucnost Chrudimi, abyste se tu cítil lépe než doposud? Ozývají se hlasy, že město ztrácí na svém významu. Co udělat pro to, aby se zvýšila jeho prestiž?

Myslím si, že důležité je dobudovat celý obchvat města a abychom si nevytvořili problém u nemocnice, na což upozorňuji už tři roky. Vždy se o nás hovořilo jako o Aténách Východních Čech - takže rozvoj kultury. Dále má město Chrudim velkou tradici ve sportu - vytvořit zde skvělou sportovní halu a na ni návaznost sportovních aktivit. Moc by se mi zde líbilo zavadění nových technologií nejen v chodu města, ale i tvorba nových pracovních míst v technologických firmách, které přispějí k modernizaci celého města. Takže zvolit strategii rozvoje ve dvou až třech směrech a tvrdě na tom pracovat, výsledky se jistě dostaví.

Chcete něco závěrem vzkázat čtenářům Chrudimských novin?

Vážení čtenáři Chrudimských novin, vše máte ve svých rukou, stačí jen pátek nebo sobotu využít svého největšího práva a můžete se podílet na změnách, které naše město velice potřebuje. Váš MUDr. David Kasal.

Děkuji za rozhovor.

Roman Zahrádka

Reklama

Obrázek uživatele koala
#2142 koala 8. Říjen 2014 - 10:55
Vzpomínám, jak pan Kasal pod vlajkou Věcí veřejných převracel se svými spolubojovníky autobusy u nemocnice a bil se v prsa, že postaví obchvat a změní politiku. Žongloval ministrama, Vítem Bártou a dával na odiv, jak se s nimi přátelí. Dnes bez mrknutí oka označí Věci veřejné za podvod a "pražskou elitu" a se stejným zápalem a sebejistotou nám vypráví o Babišovi a jeho straně ANO. Chápu ho, má nás za blbce a očekává od nás pouze, že ho zvolíme, aby nám za čtyři roky mohl vykládat, že ANO byl podvod, že Babiš je oligarcha, konfident a nevím, co ještě.
Obrázek uživatele platek
#2143 platek 8. Říjen 2014 - 11:31
Pan Kasal pana z VV tedy pardon Ano :-) to vystihl přesně. Pan Kudrnáč je šíbr :-D (V novinách a v médiích vůbec, znamená slovo šíbr překupníka nebo člověka zapleteného do/ nebo provozujícího různé čachry.)
Obrázek uživatele slava
#2144 slava 8. Říjen 2014 - 11:35
Každý dělá, co umí. A Kasal se snaží. Ono těžko prosazovat obchvat, když ho vyšoupli z rady a stavěli se k němu zády.
Obrázek uživatele slava
#2145 slava 8. Říjen 2014 - 11:36
platek: Pan Kasal pana z VV tedy pardon Ano :-) to vystihl přesně. Pan Kudrnáč je šíbr :-D (V novinách a v médiích vůbec, znamená slovo šíbr překupníka nebo člověka zapleteného do/ nebo provozujícího různé čachry.)
Myslím, že to myslel jinak, to to jen zas přesouváte do negativní roviny.
Obrázek uživatele Troublemaker
#2147 Troublemaker 8. Říjen 2014 - 11:49
Já jsem se domníval, že pokud někdo měl co do činění s Věcmi veřejnými, touto stokou české politiky, že mu stud nedovolí se minimálně v dohledné době ucházet znovu o nějaké funkce ve veřejném životě. Zdá se ovšem, že bezostyšnost těchto lidí je nekonečná - znovu se bez mrknutí oka pasují na nové tváře, na koště, které vymete všechny nepravosti.... o politice obecně nemám velké iluze a přijímám ji bez velkých emocí takovou, jaká je. Tohle je ovšem pro velmi silné žaludky.
Obrázek uživatele Doubledecker
#2149 Doubledecker 8. Říjen 2014 - 12:36
koala: Vzpomínám, jak pan Kasal pod vlajkou Věcí veřejných převracel se svými spolubojovníky autobusy u nemocnice a bil se v prsa, že postaví obchvat a změní politiku. Žongloval ministrama, Vítem Bártou a dával na odiv, jak se s nimi přátelí. Dnes bez mrknutí oka označí Věci veřejné za podvod a "pražskou elitu" a se stejným zápalem a sebejistotou nám vypráví o Babišovi a jeho straně ANO. Chápu ho, má nás za blbce a očekává od nás pouze, že ho zvolíme, aby nám za čtyři roky mohl vykládat, že ANO byl podvod, že Babiš je oligarcha, konfident a nevím, co ještě.
Tak na určitý typ voličů zabírají koblihy zadarmo a žvatlání roztomilou česko-slovenštinou "my neni su politici, my makáme". Dokonce nemají pocit, že tohle putování z jedné strany do druhé (kde nám bude nám líp u korýtka)je nějak nemravné. A tahle poptávka ve společnosti logicky generuje tyto slouhy bez páteře
Obrázek uživatele Doubledecker
#2150 Doubledecker 8. Říjen 2014 - 12:51
platek: Pan Kasal pana z VV tedy pardon Ano :-) to vystihl přesně. Pan Kudrnáč je šíbr :-D (V novinách a v médiích vůbec, znamená slovo šíbr překupníka nebo člověka zapleteného do/ nebo provozujícího různé čachry.)
Tak pokud mě paměť neklame, Ondřej Kudrnáč byl v ODA, pak se nabízel ODS, že pokud z něj udělá lídra, bude kandidovat za ně (nevzali ho). Kandidoval za Chrudimskou volbu, kandidoval za Koalici pro Pardubický kraj (lidovci), teď kandiduje za ANO. Mimochodem, když nyní horuje proti prosazování úzkých osobních a skupinových zájmů, sluší připomenout jeho snahu v zastupitelstvu, aby Chrudim zřídila stálý profesionální divadelní soubor v němž by působila jeho dcera. Takže ANO, výraz šíbr je naopak přesně na místě.
Obrázek uživatele Troublemaker
#2151 Troublemaker 8. Říjen 2014 - 13:09
Doubledecker: Tak na určitý typ voličů zabírají koblihy zadarmo a žvatlání roztomilou česko-slovenštinou "my neni su politici, my makáme". Dokonce nemají pocit, že tohle putování z jedné strany do druhé (kde nám bude nám líp u korýtka)je nějak nemravné. A tahle poptávka ve společnosti logicky generuje tyto slouhy bez páteře
Já bych se v tomhle Babiše trochu zastal. Nemůže mít pod kontrolou všechny města a všechny kadidátky, je to mladé hnutí s neusazenou strukturou. Tu má problém s bývalým estébákem či politrukem, pak zas jeho kandidát někoho přejede opilý nebo se ukáže, že obchoduje s holkama, jinde se to zase snaží ovládnout kmotři, kteří hledají nové výtahy k lizu. U nás tam prostě naskákaly všechny vévéčka. Těžko vinit Babiše, že si to neohlídal, nemá jak.
Obrázek uživatele slava
#2152 slava 8. Říjen 2014 - 13:43
Škoda, že tu řešíte jen samá negativa. Kecy Řezníčka a Čechlovského o tom, jak vše zmáknou Vám nevadí? Vždyť byli o kormidla (ODS a SNK-ED) 20 let, to je neuvěřitelné, že jim to ještě někdo baští.
Obrázek uživatele chrudimák
#2155 chrudimák 8. Říjen 2014 - 14:26
Mně by zajímalo co řekne Ano na postoj pana Kudrnáče po volbách, pokud bude stejný jako když se na zádech Chrudimské volby dostal do zastupitelstva a poté se hned k nim otočil zády a jel jen sám za sebe .......
Obrázek uživatele Ondřej Kudrnáč
#2156 Ondřej Kudrnáč 8. Říjen 2014 - 16:08
Nabízím pozvání na dobrou večeři každému, kdo dokáže pravdivost absurdního tvrzení o mé snaze vstoupit do ODS a získat pozici lídra a o následném odmítnutí ze strany ODS. Ondřej Kudrnáč
Obrázek uživatele Ondřej Kudrnáč
#2157 Ondřej Kudrnáč 8. Říjen 2014 - 16:40
Doubledecker: Tak pokud mě paměť neklame, Ondřej Kudrnáč byl v ODA, pak se nabízel ODS, že pokud z něj udělá lídra, bude kandidovat za ně (nevzali ho). Kandidoval za Chrudimskou volbu, kandidoval za Koalici pro Pardubický kraj (lidovci), teď kandiduje za ANO. Mimochodem, když nyní horuje proti prosazování úzkých osobních a skupinových zájmů, sluší připomenout jeho snahu v zastupitelstvu, aby Chrudim zřídila stálý profesionální divadelní soubor v němž by působila jeho dcera. Takže ANO, výraz šíbr je naopak přesně na místě.
K možnosti zřídit profesionální divadelní soubor v Chrudimi jsem se v rozpravě k tomuto bodu na zastupitelstvu vyjdřoval , ale jen jako řadový občan města, nikoliv člen zastupitelstva.Tím jsem tehdy nebyl. Proto také ani nemohlo být v mých silách tehdy tento záměr podpořit, natož prosadit. Nebo mi snad chcete upřít mé právo občana města se na zastupitelstvu k projednávaným bodům vyjdřovat?
Obrázek uživatele Doubledecker
#2158 Doubledecker 8. Říjen 2014 - 17:16
Tedy jako občan jste protekční místo pro svou dceru prosazoval, jako starosta byste ho samozřejmě neprosazoval. Možná jsme jen hloupí, že této logice nerozumíme...
Obrázek uživatele Ondřej Kudrnáč
#2159 Ondřej Kudrnáč 9. Říjen 2014 - 8:04
Doubledecker: Tedy jako občan jste protekční místo pro svou dceru prosazoval, jako starosta byste ho samozřejmě neprosazoval. Možná jsme jen hloupí, že této logice nerozumíme...
Protekční by bylo asi místo, kdyby již soubor existoval a jednalo se o zaměstnání mé dcery a já bych z jakékoliv pozice ovlivňoval toho, kdo o tom bude rozhodovat. Rozhodně by to ale nebylo zastupitelstvo. Já nemohl nic prosazovat, k tomu jsem neměl sílu a možnost, jen jsem vystupoval na podporu v rozpravě. Kdybych vystupoval při jednávání o územním plánu jako občan v rozpravě pro přehodnocení pozemků v mém vlastníctví na stavební a hájil bych si tím své zájmy, to byste mne také odsoudil. Přece to zastupitelstvo je od toho, aby zazněly různé názory, než se zastupitelé pustí do hlasování. Je ale samozřejmostí, že by se každý zastupitel měl zdržet hlasování, ze kterého by mohl mít prospěch nebo které se jej osobně týká.To jsem připraven samozřejmě dodržovat.
Obrázek uživatele abcde
#2160 abcde 9. Říjen 2014 - 9:27
Zajímalo by mě, kolik dní v měsíci je pan primář v nemocnici. Na tuto funkci totiž nějak pozapoměl při posouzení křížení funkcí. Navíc zapoměl na přípravu do těchto všech funkcí, která se zcela nedá dělat po večerech. Na MěÚ, VZP, do výboru sněmovny se mimo uvedené jednací dny- doufám- chodí i pracovat v pracovní době. Neumím si představit výkon 2 náročných zaměstnání na plný úvazek současně a k tomu další funkce... I tak Davidovi fandím. M.
Obrázek uživatele alcohol
#2162 alcohol 9. Říjen 2014 - 13:21
abcde: Zajímalo by mě, kolik dní v měsíci je pan primář v nemocnici. Na tuto funkci totiž nějak pozapoměl při posouzení křížení funkcí. Navíc zapoměl na přípravu do těchto všech funkcí, která se zcela nedá dělat po večerech. Na MěÚ, VZP, do výboru sněmovny se mimo uvedené jednací dny- doufám- chodí i pracovat v pracovní době. Neumím si představit výkon 2 náročných zaměstnání na plný úvazek současně a k tomu další funkce... I tak Davidovi fandím. M.
funkce si nechá, i kdyby nestíhal. Já bych si je taky nechal :D :D
Obrázek uživatele chrudimák
#2164 chrudimák 9. Říjen 2014 - 18:22
alcohol: funkce si nechá, i kdyby nestíhal. Já bych si je taky nechal :D :D
devět řemesel, desátá bída ...... asi tak.
Obrázek uživatele alcohol
#2165 alcohol 9. Říjen 2014 - 19:20
chrudimák: devět řemesel, desátá bída ...... asi tak.
je jasné, že se zákonitě musí nějaké "řemeslo" ošulit!
Obrázek uživatele slava
#2167 slava 9. Říjen 2014 - 22:59
Je škoda, k čemu se tady propůjčujete (chrudimák,Doubledecker,Troublemaker, atd.....). A to už jsem si myslel, že začínáte být seriózní noviny, ale zmýlil jsem se. Tato žumpa, kam píší své příspěvky pánové, kteří jsou plní zášti (a víme všichni, kdo to je) mě už skutečně nezajímá. A chápu, že v Čechách se úspěch neodpouští.
Obrázek uživatele Troublemaker
#2172 Troublemaker 9. Říjen 2014 - 23:58
Pane, řekl bych vám, že jste vůl, ale protože vím, že to je žalovatelné, tak vám to neřeknu :-)
Obrázek uživatele Corvus corax
#2175 Corvus corax 10. Říjen 2014 - 8:11
Slávečku a nemyslíš si, že diskuze je spíš záležitost diskutérů, než novin samotnejch? Tys taky absentoval, když se rozdával rozum, viďžejo?! :-D
Obrázek uživatele ElaB
#2182 ElaB 10. Říjen 2014 - 12:12
slava: Myslím, že to myslel jinak, to to jen zas přesouváte do negativní roviny.
Dobrý den, slovo "šíbr" znamená ve veřejném životě označení pro člověka, který používá postranních uliček, kliček, úskoků, politicky pletichaří, zneužívá známosti, jede na současné vlně, ale přeskakuje z vlny na vlnu, žádné svinstvo mu není cizí... Myslím, že označí-li člen (autor) uskupení takto svého lídra, je to jako by mu veřejně nakadil na hlavu. A je přinejmenším škodolibé nebo účelové, že redakce použila tento výraz do titulku: hned jsem to otevřela, protože jsem měla zato, že v ANO došlo těsně před volbami k rozkolu.Citace: "je to "šíbr, který se může postavit stávajícímu starostovi, jak zkušenostmi, tak velmi dobře zná charakter práce na městském úřadu a nemusí se nic učit, takže může hned pracovat," může v určitém kontextu vyznět i jako velmi tvrdý sarkasmus - je to šíbr roven starostovi, nemusí se nic učit. ;=)))Nevyjadřuju se k oběma pánům, ale k doplnění smyslu výrazu šíbr a k možnému výkladu věty. ElaB
Obrázek uživatele koala
#2185 koala 10. Říjen 2014 - 17:48
Použití slova "šíbr" ve spojitosti s vlastním lídrem ukazuje stejnou míru vzdělanosti doktora Kasala jako starostou Řezníčkem použité označení "furianti" u vlastních občanů. Berte to tak, doba se proletarizuje a dnes může být senátorem, poslancem i starostou téměř každý.
Obrázek uživatele slava
#2186 slava 10. Říjen 2014 - 20:42
Koalo, nemůžeš srovnávat nadprůměrného lékaře s učitelem v politické škole.
Obrázek uživatele slava
#2187 slava 10. Říjen 2014 - 20:47
ElaB: Dobrý den, slovo "šíbr" znamená ve veřejném životě označení pro člověka, který používá postranních uliček, kliček, úskoků, politicky pletichaří, zneužívá známosti, jede na současné vlně, ale přeskakuje z vlny na vlnu, žádné svinstvo mu není cizí... Myslím, že označí-li člen (autor) uskupení takto svého lídra, je to jako by mu veřejně nakadil na hlavu. A je přinejmenším škodolibé nebo účelové, že redakce použila tento výraz do titulku: hned jsem to otevřela, protože jsem měla zato, že v ANO došlo těsně před volbami k rozkolu.Citace: "je to "šíbr, který se může postavit stávajícímu starostovi, jak zkušenostmi, tak velmi dobře zná charakter práce na městském úřadu a nemusí se nic učit, takže může hned pracovat," může v určitém kontextu vyznět i jako velmi tvrdý sarkasmus - je to šíbr roven starostovi, nemusí se nic učit. ;=)))Nevyjadřuju se k oběma pánům, ale k doplnění smyslu výrazu šíbr a k možnému výkladu věty. ElaB
Já Vám odpovím, proč tomu tak je. Tyto noviny jsou hlásná trouba Chrudimské volby a jejich spřátelené ODS. Vzájemně si vycházejí vstříc i se Řezníčkem, protože tuší, kdyby vzalo hnutí ANO a další subjekty (Svobodní, Piráti, atd) do ruky otěže, tak budou padat kostlivci ze skříně téměř každý den, což se jim samozřejmě nehodí do krámu. Proto ty výpady ze strany rádoby "diskutérů" ve skutečnosti majitelů těchto novin a jejich kámošů z ODS a Chrudimské volby proti Kasalovi a dalším nepohodlným. Proto i ten novinami nevhdoně zvolený nadpis toho článku, atd....
Obrázek uživatele chrudimák
#2190 chrudimák 11. Říjen 2014 - 10:11
slava: Já Vám odpovím, proč tomu tak je. Tyto noviny jsou hlásná trouba Chrudimské volby a jejich spřátelené ODS. Vzájemně si vycházejí vstříc i se Řezníčkem, protože tuší, kdyby vzalo hnutí ANO a další subjekty (Svobodní, Piráti, atd) do ruky otěže, tak budou padat kostlivci ze skříně téměř každý den, což se jim samozřejmě nehodí do krámu. Proto ty výpady ze strany rádoby "diskutérů" ve skutečnosti majitelů těchto novin a jejich kámošů z ODS a Chrudimské volby proti Kasalovi a dalším nepohodlným. Proto i ten novinami nevhdoně zvolený nadpis toho článku, atd....
kdo že je tady plný žášti ...... já píši jen to co si myslím a jako nepolitik mi je jedno o kom to je - ale znám taky jedno přísloví o potrefených huse ......