Chrudimské noviny Když jedenáct a půl tisíce občanů nepřišlo v Chrudimi k volbám...

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Když jedenáct a půl tisíce občanů nepřišlo v Chrudimi k volbám...

Říká se, že je demokracie prozatím ten nejdokonalejší politický a společenský systém na světě. Připusťme, že ano, i když existují i jiné, prozatím nikým nevyzkoušené teorie, pokud v to nepočítáme komunismus, který byl v minulosti zneužit ve prospěch úzkých skupin několika vládnoucích elit v různých zemích, včetně bývalého Československa. Kam tím ale mířím? K výsledku posledních komunálních voleb v Chrudimi, protože jim tentokrát chyběli voliči, kteří ve velké většině využili svého demokratického práva nehlasovat.

Například průměrná účast voličů v České republice byla při víkendových komunálních volbách spočítána Českým statistickým úřadem na 44,46 %, v Pardubickém kraji pak na 49,16 % a v samotné Chrudimi na pouhých 37,96 procenta. Hůře jsou už na tom snad jen Pardubice nebo Praha, tedy velká města, která jsou poznamenána mnoha skandály a otiskem kmotrů na miliardách, s nimiž tato centra hospodaří. Tady všude byla účast zhruba pětatřicetiprocentní. Šlo tedy nejspíš o znechucení tamních občanů z politiky.

Proč se ale nyní ve velkém nevolilo v Chrudimi, která dříve patřila opakovaně v tomto ohledu k nejvzornějším? Abych nevařil z vody, nechal jsem si vytáhnout konkrétní statistické údaje. Letos se mohlo v Chrudimi zúčastnit komunálních voleb celkem 18 741 oprávněných voličů, z toho však pouze 7115 voličů využilo svého práva hlasovat, tzn., že dalších 11 626 občanů místní politici nepřesvědčili, že by je měli jít volit a dát jim svůj mandát ke správě městského, tedy společného majetku nás všech. Že by i do Chrudimi dorazil syndrom větších měst a únava lidí ze stylu vládnutí politické reprezentace města?

a

Před volbami jsem se zastavil s několika známými na kus řeči, stejně tak i poté, co jsem odvolil, zaskočil jsem cestou domů na dvě pivka tam, kde se toho o náladě místních dozvíte nejvíc - tedy v hospodě. A co jsem zaslechl? "Stále stejní lidé ve funkcích - ´ouřadové´, kteří si hrají na vlastním písečku bez ohledu na lidi, nic neříkající kandidáti - mladíčci bez životních zkušeností nebo nezaměstnaní, žádné významné persony, které něco dokázaly, velká rozhádanost mezi místními politiky, nevěříme, že tyto volby něco změní...," to byly zhruba nejčastější argumenty mých známých, proč nepůjdou nebo nešli tentokrát volit.

A proč ne? Využili pouze svého demokratického práva vyjádřit svůj názor tím, že prostě nešli volit. Někteří z nich poprvé v životě. To mělo nyní za důsledek, že byly rozdány politikům karty zhruba jen třetinou místních obyvatel, zatímco zbývající dvě třetiny občanů se odmítly k této hře v Chrudimi připojit. Leckdo si proto řekne, že tím ztratili právo jakkoliv dál komentovat dění ve městě. Musím ale upozornit, že žijeme v demokracii, která takové právo přímo zaručuje bez ohledu na to, zda někdo volil či nikoli. Právě v tom je pro někoho demokracie dokonalá a úžasná a pro další je jen nefunkčním systémem, který nedokáže plně vyjádřit vůli všech lidí. Ocitli jsme se tedy ve slepé uličce? Na to si, prosím, každý odpovězme sám.

Roman Zahrádka

Reklama

Obrázek uživatele Doubledecker
#2208 Doubledecker 14. Říjen 2014 - 9:46
Směřujeme k systému, kde nám už bude jedno, jak s námi kdo zachází... budou nám stačit jen fráze o boji proti kmotrům a pár koblih rozdaných zadarmo. A vědomě či nevědomky pomáháme budovat estébácko oligarchický systém, který se od balkánského liší jen chladnějším počasím
Obrázek uživatele samba11
#2213 samba11 15. Říjen 2014 - 8:22
Naprosto souhlasím. "Stále stejní lidé ve funkcích - ouřadové, kteří si hrají na vlastním písečku bez ohledu na lid". Například pan Kudrnáč. Kolik toho prošel, aby se vrátil zase na svůj píseček do Chrudimi, kde půjde na ruku Chrudimským kmotrům. Tady se mu asi daří nejlépe.
Obrázek uživatele Tomáš Velendorf
#2214 Tomáš Velendorf 15. Říjen 2014 - 8:56
Doubledecker: Směřujeme k systému, kde nám už bude jedno, jak s námi kdo zachází... budou nám stačit jen fráze o boji proti kmotrům a pár koblih rozdaných zadarmo. A vědomě či nevědomky pomáháme budovat estébácko oligarchický systém, který se od balkánského liší jen chladnějším počasím
Naprosto přesně vystiženo a také plně souhlasím. Ale i přesto, že to je přesně tak, jak píšete a že je to hodně smutné, ba tragické, toto vše vidět a někdy zažívat i na vlastní kůži, tak mě ten Váš příměr s tím Balkánem a s tím našim chladnějším počasím, po ránu hodně pobavil..:-) Opravdu trefné.
Obrázek uživatele bubos
#2216 bubos 15. Říjen 2014 - 10:51
přeji pěkný den, chtěl jsem se samby zeptat, kolikpak jí je let, že pana Kudrnáče tak dobře zná? Mě osobně je celkem jedno, kdo bude město řídit, hlavně aby ho řídil dobře a pro chrudimáky a ne pro sebe
Obrázek uživatele Troublemaker
#2218 Troublemaker 15. Říjen 2014 - 12:40
Tak Kudrnáč už nabídl koalici komunistům. Není holt nad tu otevřenou a čistou politiku :-)
Obrázek uživatele platek
#2220 platek 15. Říjen 2014 - 14:04
Kudrnáč chce hlavně vládnout. A to pak bude v Chrudimi hrůza až tady bude Babišovo
Obrázek uživatele samba11
#2221 samba11 15. Říjen 2014 - 14:28
platek: Kudrnáč chce hlavně vládnout. A to pak bude v Chrudimi hrůza až tady bude Babišovo
Máte pravdu. Kmotři se na Kudrnáče třesou, až s ním budou chodit na pivo, jako chodili s ODS do Modré Hvězdy :) Kdo ví, kolik pro něj mají připravených zlaťáků. Škoda těch, co ho bezhlavě propagovali, aniž by si uvědomovali komu tím pomáhají. Že ano, pane doktore? A nebo už máte taky nějaké zlaťáky pod polštářem?