Chrudimské noviny Sblížení na další schůzce mezi SNK-ED a ANO 2011 nenastalo, Kudrnáčův dotaz nepadl na úrodnou půdu

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Sblížení na další schůzce mezi SNK-ED a ANO 2011 nenastalo, Kudrnáčův dotaz nepadl na úrodnou půdu

Chrudim - Středeční schůzka mezi dvěma nejsilnějšími politickými subjekty ve městě - SNK-ED a hnutí ANO 2011, nepřinesla žádné řešení povolební situace na radnici. A to ani v náznaku, přestože po víkendu obě strany deklarovaly, že jsou schopny spolupráce. Z té podle všeho, alespoň prozatím, sešlo. Spíše se teď zdá, že začne z jedné i druhé strany "přetahovaná" o mandáty KSČM a že za kratší konec momentálně v Chrudimi tahá Babišovo hnutí s případnými spojenci.

Za hnutí ANO 2011 se nyní vyjednávání s SNK-ED a starostou města Petrem Řezníčkem zúčastnil i jeho chrudimský lídr Ondřej Kudrnáč, kterého tentokrát doprovázeli František Pilný a Jan Axman, protože David Kasal musel plnit svoje povinnosti v Praze v Poslanecké sněmovně, kde byla zapotřebí jeho účast při projednávání státního rozpočtu. Po boku starosty Řezníčka vyjednávali za SNK-ED Roman Ratica a Tomáš Vápeník. Zpočátku prý jednání probíhalo ve vcelku přátelském duchu, avšak mělo být údajně narušeno otázkou Ondřeje Kudrnáče na starostu Petra Řezníčka, zda si dovede představit, že by ani jeden z lídrů SNK-ED a ANO 2011 nebyl starostou nebo místostarostou (informace byla aktualizována na základě svědectví účastníků jednání). Poté už se prý schůzka k ničemu dalšímu nedobrala a byla odložena minimálně do neděle, do kdy obě strany projednají výsledek dosavadního vzájemného vyjednávání se svými potenciálními spojenci. SNK-ED s ČSSD a ODS, ANO 2011 pak s Koalicí pro Chrudim a Svobodnými.

Někteří se obávají stigma spolupráce s komunisty
V této souvislosti je ale třeba připomenout, že ani jedna z těchto part nedisponuje v novém zastupitelstvu rozhodující většinou. SNK-ED, ČSSD a ODS mají dohromady 13 mandátů a k většině jim schází pouhé jedno křeslo, ANO 2011, Koalice pro Chrudim a Svobodní mají celkem jedenáct mandátů a k většině v zastupitelstvu potřebují získat ještě tři další křesla. Za situace, že se SNK-ED a ANO nedokáží spolu dohodnout a stávající uskupení stran budou dál držet pohromadě, zbývá poslední východisko z patové situace - získat na svou stranu tři zastupitele KSČM výměnou za příslib účasti v městské radě. A o to se podle všeho v těchto dnech i hraje, ačkoliv to není tak jednoduché, jak to na první pohled vypadá. V každém uskupení se totiž najde někdo, kdo na sobě nechce nést stigma spolupráce s komunisty a proti takové možnosti se vymezuje - na jedné straně ODS, na straně druhé Koalice pro Chrudim a Svobodní. Jenže, jak to vypadá, silnější blok stran má nyní k této variantě o něco blíže, protože převažuje názor, že by šlo v takovém případě o mnohem stabilnější koalici než s hnutím ANO 2011, jehož někteří členové vyvolávají u poslední radniční koalice minimálně takové rozpaky jako "neřízená střela" v zastupitelstvu Roman Málek s "křiklounem od Slejšků" Lockerem, který jej překvapivě doprovází na politická setkání namísto zastupitelů Jiřího Hradce a Viliama Kopeckého.

Je užitečné dál prodlužovat patovou agónii?
Nejdůrazněji se od nich distancuje chrudimská ČSSD, která nechce mít se stylem takové komunální politiky nic společného. Vadí jí také Svobodní, z nichž některé dokonce považuje za extremisty. Není proto divu, že "divokou kartu" KSČM drží nyní v rukou právě sociální demokracie, která by co nejrychleji chtěla přejít od povolebních vyjednávání k sestavení nové koalice a práci na radnici, než dál prodlužovat patovou agónii, která některým místním politikům vyhovuje. Komunisté požadují za takovou podporu jediné - otevřeně se k takové koalici přiznat a získat v ní alespoň jedno místo v městské radě. Nepožadují přitom údajně žádnou placenou funkci. Vedle spojenectví ČSSD a KSČM nemají prý komunisté problém ani s SNK-ED, stejně tak by se údajně podle důvěryhodného zdroje nestavěli zády po vzoru jiných koalic na radnicích ani ke spolupráci s chrudimskou ODS. Ta ale zatím, pokud jde o veškerá povolební vyjednávání, zarytě mlčí a jakýkoliv vývoj nekomentuje. Každopádně víme, že se ještě včera večer uskutečnila další jednání mezi ANO 2011 a Svobodnými, jednalo se i na druhé straně, a to dlouho do noci.

Přijde řešení nebo další slovní exhibice a nové volby?
A co bude v příštích dnech a týdnech? Na to se netrpělivě ptá řada občanů Chrudimě, která zatím nevidí z dosavadních povolebních jednání žádné smysluplné východisko. A tak zatímco veškerá větší města a obce znají už nové radniční koalice a dokonce i jména svých starostů a místostarostů, v Chrudimi se stejně jako před čtyřmi lety vyjednává o poznání déle než jinde. Pokud se strany mezi sebou i nadále nebudou schopny dohodnout, složí nově zvolení zastupitelé 10. listopadu před zraky veřejnosti slavnostní slib zastupitele a jednání budou dál pokračovat. Návrhy na vznik možných koalic může mezitím předkládat všech sedmadvacet zastupitelů. Pokud by situace skutečně zašla až takhle daleko, dají se předpokládat různé exhibice politiků, kterým je tento teatrální způsob vystupování blízký, a rozkol na chrudimské politické scéně se tak může dál už jen prohlubovat. Nejkrajnějším řešením by pak za této situace bylo vypsání nových mimořádných voleb do městského zastupitelstva. Otázkou ale zůstává, zda by se tyto volby nestaly ještě větším propadákem než ty poslední, kdy k nim nepřišlo 11 626 Chrudimáků, tedy drtivá většina občanů města.

Roman Zahrádka

Reklama

Obrázek uživatele platek
#2241 platek 23. Říjen 2014 - 19:01
Lepší komunisti v Chrudimi než Málek na radnici :-)
Obrázek uživatele Benny
#2243 Benny 23. Říjen 2014 - 20:20
Můžeme se někde sejít a řeknete mi to z očí do očí?
Obrázek uživatele koala
#2244 koala 23. Říjen 2014 - 20:26
Navrhuji kompromis. Ani Málek ani komunisti neprospívají tomuto městu.
Obrázek uživatele aiko
#2245 aiko 24. Říjen 2014 - 11:23
Koalice rudých komunistů s modrými mě ani nepřekvapuje. Koalice SNK-ED s ANO pouze za předpokladu, že bude starostou Kudrnáč!