Chrudimské noviny Proč nepoužívají Technické služby k hubení plevele plamen? Jde totiž o rychlejší a ekologičtější metodu

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Proč nepoužívají Technické služby k hubení plevele plamen? Jde totiž o rychlejší a ekologičtější metodu

Chrudim - Likvidace plevele je ve městě terčem dlouhodobé kritiky především majitelů rodinných domků. Podle některých z nich se totiž Technické služby Chrudim nevěnují této činnosti s patřičnou pečlivostí a mnohdy vyrážejí do ulic s postřikem až poté, co si lidé začnou stěžovat na přerůstající zeleň.

V dobách, kdy o chodníky pečovali sami majitelé domů, jim hrozili při zanedbání péče nemalé pokuty. V současnosti se však Technické služby „nepřetrhnou“ a plevele tak mnohde zabírají většinu cest pro pěší. Likvidace těchto nežádoucích rostlin je však dalším důvodem, proč se lidé zlobí. "Tak to Technické služby trochu zaspaly. Přípravek se má používat v době plného růstu plevele, aby bylo co nejvíc zelené části rostlin, jimiž herbicid přijímají. Teď na podzim jsou vlivem suchého léta plevely už přirozeně zavadlé, to budou příští rok zase postřik aplikovat znovu. To znamená hodně vyhozených peněz z našich kapes, ale to jsou celé Technické služby," komentoval podzimní vyjížďku traktůrku s postřikem do ulic města jeden z diskutérů pod článkem v Chrudimských novinách.

Městská firma totiž volí tu nejjednodušší formu hubení plevele, která se nabízí. Rostlinky její pracovník pokropí herbicidem a je odbyto. Že však tato chemikálie ohrožuje psy a mnohdy ji za pár okamžiků smyje deštík, to už radnici netrápí. Po formální stránce je totiž vše v pořádku. Možností, jak se vypořádat s plevelem, existuje však celá řada. A nemusí jít vždy zrovna o dělníka vybaveného motyčkou. Na trhu existuje mnoho specializovaných firem, které nabízejí třeba možnost likvidovat zeleň plamenem nebo infračerveným zářením. V praxi probíhá odstraňování plevelů podobně jako v současnosti. Chodníky projde muž s hořákem a každou rostlinku vypálí. Výhod je hned celá řada. Účinek je okamžitý a ekologický přínos je též nezanedbatelný. Přinese teď nové vedení města i nový přístup k hubení plevelů na chodnících, které má ve správě?

red

Reklama

Obrázek uživatele karel1
#2249 karel1 25. Říjen 2014 - 22:34
Technické služby a jimi najaté firmy používají mnohem ekologičtější starost o zeleň. Plevel na chodnících nechávají vyhnít a posekanou trávu nechávají kompostovat přímo na trávníku. To Slatiňany budou stavět draze kompostárnu a v Chrudimi kompostují přímo na veřejném prostranství. Zajděte se podívat do ulice Na Valech Hejdukova a okolí.