Chrudimské noviny Richard Alexa: Potřebujeme městskou kavárnu?

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Richard Alexa: Potřebujeme městskou kavárnu?

Jako podnikatel a občan města Chrudim jsem pevně přesvědčen, že město nemá vytvářet konkurenční prostředí podnikatelům v gastronomické oblasti. Konkrétně v tomto případě se jedná o založení městské kavárny Kafe v galerii, která patří Chrudimské besedě, městské firmě podnikající v oblasti kultury.

Naprosto nepochopitelné mi přijde, že město samo vytváří konkurenční prostředí ostatním podnikatelům a za vybavení kavárny utratilo z veřejných peněz velké částky. Další kapitola je ziskovost samotné kavárny, obsluha kavárny je v zaměstnaneckém poměru bez ohledu na zisky. Placena je tarifně. Vyjádření pracovníků kavárny o tržbách a ziscích mluví za vše.

Pokud běžná všedně denní tržba překročí 500,- Kč je to pro ně, dle jejich vyjádření vítězství. Víkendová denní tržba, když překročí 2.000,- Kč je to prý „velká tržba“. Pan ředitel Chrudimské besedy se projevil jako opravdový znalec kávy a kávu zde vaří dobrou (nemyšleno ironicky!) a možná to bude i exkluzivním kávovarem La Marzocco (, už myšleno ironicky). Tento profesionální kávovar se vyrábí ručně na zakázku ve Florencii a tak se ptám na jeho cenu. Uvidíme co mi bude odpovězeno. Osobně jsem telefonoval do firmy, která tuto značku zastupuje a málem mi upadnul telefon z ruky při dotazu na jeho cenu….265.000,- Kč. Celý nákup kávovaru a dalšího příslušenství a vybavení je velmi podivný a velmi drahý.

Pokud nedošlo třeba ke korupčnímu jednání, tak se ptám opravdu byla potřeba koupit kávovar z veřejných peněz za 196.000,- Kč, nemluvě o dalším vybavení. Částka 196.000,- Kč je uvedená na dokladech nákupu Chrudimské besedy. Zřejmě je ta cena schválně taková, jelikož nad 200.000,- Kč by se muselo soutěžit a přece je lepší si za veřejné peníze vybrat vysněný kávovar z Florencie, toto berte jako moji domněnku, že ceny byly cíleně upraveny.

Připravujeme petici, kterou chceme zmobilizovat podnikatelskou obec a zamezit takovému plýtvání veřejnými penězi, vytváření konkurenčního prostředí či přihlížet možnému protiprávnímu jednání ze strany městské firmy.

Jmenuji se Richard Alexa a od 11. 10. 2014 jsme otevřeli kavárnu Chill Café v Rybičkově ulici v Chrudimi. Jsem si vědom podnikatelské nepohodlnosti, které mi toto prohlášení a postoje přinesou, ale neuhnu v tomto principu. Poprosím všechny přátele, lidi, kteří mají výhrady k činnosti a vedení Chrudimské besedy, ať již v tomto konkrétním případě či jiném spojte se mnou, piště mi na Facebook Chill Café či sms na 725 362 456. Připravujeme petici.

V celé věci se mohou objevit a tuším, že se objeví plno zpolitizovaných „podpokličkovostí“, ale v tomto mi jde pouze o podnikatelský postoj, rovnost a hospodaření městské firmy Chrudimská beseda.

Jako ukázku naprosto šílené komunikace Chrudimské besedy přikládám článek pana Petra Lichtenberga, který tento problém otevřel jako první.

http://chrudim.svobodni.cz/clanky/petr-lichtenberg-ziskat-informace-od-c...
Město má pomáhat podnikatelům ve vytváření zdravé konkurence a míst k podnikání a veškeré městské firmy si musí být vědomi, že to není „moje XY firma“, kde si můžu nakupovat co chci a jak chci, protože to jde přeci „v pohodě z veřejných peněz!“

Podám podnět k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a Živnostenskému úřadu. Rád bych, kdyby město Chrudim provedlo nezávislý vnitřní finanční audit Chrudimské besedy a konkrétně městské kavárny Kafé v galerii.

Celý případ jsem dne 29. 10. konzultoval s PČR Chrudim, kde jím tímto děkuji za spolupráci a informace.
Nebojte se ozvat, jdu do toho, teď za sebe a je mi jedno co se mi kolem toho bude dít.

Rozloučím se mým oblíbeným samurajským pořekadlem: „Hleď, ať tě šípy zasáhnou zepředu!“

S úctou Richard Alexa

V Chrudimi dne 29.10.2014

Reklama

Obrázek uživatele Tomáš Velendorf
#2253 Tomáš Velendorf 30. Říjen 2014 - 17:07
Nezbývá, než Vám vysmeknout jen velkou poklonu. Jednak, už jen za tu velkou odvahu, jít, do takového, sice opravdu slušného a pěkného projektu, s novou kavárnou, ale zároveň určitě i vědět, že poblíž nebudu mít, zrovna nějaký "Karlův most" a tím i nekonečné davy turistů, a nebo i za tu odvahu, se takto postavit, a veřejně se i ozvat, proti podobnému projektu, který je, ale naprosto paradoxně financován z peněz nás všech, a kde je pak samozřejmě naprosto šumák, zda v něm bude kávovar, skoro za 1/4 mega, a denní tržba, jak se zde píše, se dostane sotva na jednu tisícovku. Opravdu vám přeji, jak v rozjezdu nové kavárny, tak i v tom boji, proti státní mašinérii, mnoho úspěchů a štěstí, a také pevných nervů. Jakmile to čas dovolí, zastavím se u vás na kafe a na panáka, a připojím i podpis pod tu vaší petici.
Obrázek uživatele Doubledecker
#2255 Doubledecker 30. Říjen 2014 - 18:48
No, ona zasadovost pana Alexy je spíš daná tím, že už v prvním měsíci provozu své kavárny prodělává kalhoty a tak si potřebuje najít vnějšího nepřítele k odůvodnění vlastního neúspěchu. Možná místo servírek kmitejte po place sám s manželkou a kupte tam jiné židle než ty nejlevnější z Baumaxu, teď to tam máte útulné asi jako v čekárně u zubaře. Jo a nedávejte za okno reklamu ANO, ne každý kdo má chuť na kávu, je nutné fanda tohoto Babišova spolku.
Obrázek uživatele platek
#2256 platek 30. Říjen 2014 - 19:11
Tak pokud to tam nebude vypadat jako to tam vypadalo pred tim tak proc ne jinak si myslim ze brzy zavre take a ne kvuli konkurenci.
Obrázek uživatele Bleeer
#2259 Bleeer 31. Říjen 2014 - 10:56
Město se zoufale neumí starat o svůj majetek, je to vidět prakticky všude, ať jde o tribunu na AFK, o krytý bazén, nebo třeba o budovu Muzea. Mimochodem, Muzeum - nyní je uzavřena restaurace a hosté chodí do patra, do "salonku Sůva" - doporučuji návštěvu, ta kombinace nabubřelé elegance budovy s bolševickým mobiliářem a celkově omšelým interiérem vyvolává hořký úsměv.
Obrázek uživatele Richard Alexa
#2261 Richard Alexa 31. Říjen 2014 - 19:21
A to bych se divil, že by se neobjevil pan říkejme mu třeba krycím názvem Honza Doubledecker a nehodil takový komentář:))))S anonymem nekomunikuji, jelikož tvoje přezdívka vyjadřuje touhu, aby tvůj penis - pták byl velký jako "dvoupatrák bus"....Trocha Freuda...Pokud máš "koule" mi to přijít říct osobně udělej to a přestaň se schovávat..jsi, už fakt provařený...:)díky všem za podporu a nebojte nezavíráme..já i moje manželka vás rádi uvítáme...kdo se bude chtít zeptat na konkrétní věci může či může volat na 725 362 456 a tímto se loučím..diskuzní fóra nepreferuji, preferuji osobní kontakt, Ahoj všem Richard
Obrázek uživatele honza
#2267 honza 4. Listopad 2014 - 8:24
připadá mi to jako výkřik zoufalce, kterému se zhroutil podnikatelský záměr a hledá viníka.
Obrázek uživatele Tomáš Velendorf
#2274 Tomáš Velendorf 5. Listopad 2014 - 16:44
honza: předpokládám, že Vy podnikáte minimálně již 25 let, naplno, jen a jen úspěšně, naprosto bez problému, a bez komplikací. A to zvláště, nyní, když státní aparát, čím dál méně, otravuje byrokratickou zátěží, hlavně ty lidi, kteří se dokáži slušným způsobem postarat sami o sebe a ještě ke všemu dokáží uživit i pár lidí okolo sebe:-)
Obrázek uživatele honza
#2277 honza 6. Listopad 2014 - 8:23
===ALEXA=== ano podnikám, cca 20 let a za neúspěchy si můžu vždy sám.Veškeré papírování ač je absurdní mě taky leze krkem, nebojte se zaměstnávám taky několik lidí a platím za ně sp a zp. A nemám potřebu se zviditelnovat, když se nedaří, popř. hledat v okolí viníka, vždy začnu u sebe. A dost tlachání je potřeba začít pracovat a otočit nákou tu pětku..
Obrázek uživatele Troublemaker
#2278 Troublemaker 6. Listopad 2014 - 11:08
Podnikám 15 let a samozřejmě vím, že hydra státní byrokracie je stále nenasytnější. V pár projektech jsem i provařil dost peněz, ale zejména z vlastní hlouposti. Ovšem představa, že bych byl na trhu sotva tři týdny a začal své podnikání tím, že budu někoho udávat na polici nebo úřadu pro hospodářskou soutěž, mi připadá úplně zvrácená. Ale asi je to takové české - prohráli jsme, protože rozhodčí pískal proti nám a slunce nám svítilo do čí.
Obrázek uživatele Richard Alexa
#2282 Richard Alexa 6. Listopad 2014 - 16:59
Díky za úhly pohledu na věc, podporu či kritiku, akorát mi vadí, že se bavíme s některými anonymně...proto nemůžu více reagovat...nemá to cenu, píši si vlastně s "někým virtuálním", který má svoje české, slunce, prohrání, zviditelnění:))))...těmto troublepánům či honzadámám chybí odvaha, zkuste si ji někde alespoň trochu ve slevě koupit..:) Zatím máte jen "bouchačkové kecy" od klávesnice pod rouškou anonymu a pomlouvačství... Opět, kdo se chce na něco konkrétního zeptat může na tel. 725362456 či se staví v kavárně a domluví si schůzku. Je mi úplně jasné, kdo bude naštván touto kauzou Kafe v galerii... Již jsem vám vytvořil quest list;), ale velká pravda je vzhůru do práce...letím. Ahoj Richard Alexa osobně za klávesnicí z kavárny, přepínám... a do mě vy anonymní hrdinové, gambatéé.