Chrudimské noviny Městská policie Chrudim se zbaví zastaralých pistolí a nakoupí za téměř dvě stě tisíc nové odlehčené "devítky"

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Městská policie Chrudim se zbaví zastaralých pistolí a nakoupí za téměř dvě stě tisíc nové odlehčené "devítky"

Chrudim - Městská policie se pod vedením nového vrchního strážníka Lukáše Dvořáka pomalu mění. V době, kdy se hledí na vyrovnaný městský rozpočet, rozhodlo se vedení radnice vyměnit údajně zastaralou výzbroj městských strážníků za modernější pistole.

Modernizace arzenálu strážníků však není jediným důvodem výměny starých pistolí CZ 83 a 75 za modernější, plastové pistole CZ P-09. Jde i o unifikaci, kdy jak ženy v řadách městské policie, tak muži budou v budoucnu užívat stejné zbraně se shodným střelivem. Jde o střelivo Luger 9 milimetrů. Ženy doposud nosily zmiňované produkty České zbrojovky, konkrétně modelovou řadu, která vznikla v roce 1983. Mužská část městských strážníků se pyšnila jednou z nejvíce kopírovaných zbraní, které v bývalé Československé socialistické republice vznikly. CZ 75 a je v dnešní době podobně legendární a spolehlivou zbraní, jako třeba americký Colt 1911 nebo rakouský Glock.

Nové pistole CZ P-09 přijdou městkou kasu na necelých dvě stě tisíc korun. Jde však o částku hluboko pod prodejní cenou těchto zbraní. Česká zbrojovka totiž obvykle policii a armádě poskytuje výrazné slevy, o nichž si civilista může nechat jen zdát. Město tak nakoupí hned 20 pistolí, jež jsou nyní běžnou výzbrojí většiny policejních sborů. Zbraň je vyrobena částečně z polymeru, což je speciální druh plastu, který snižuje její hmotnost. Proto je vhodná i pro něžnou ručku žen v uniformě.

Nakolik jsou střelné zbraně pro městskou policii důležité? Chrudimští strážníci připouští, že v minulosti stříleli především na střelnici, kde pravidelně pilují své umění a učí se obsluze střelných zbraní. Přesto se při občasné spolupráci se státní policií najdou příležitosti, kdy i městský strážník musí tasit svoji zbraň z holsteru. Jde především o zatýkání nebezpečných pachatelů nebo noční akce v nebezpečných lokalitách.

red

Reklama

Obrázek uživatele Jirka Stuna
#2358 Jirka Stuna 6. Prosinec 2014 - 11:37
Ano, zbraně mají nejméně 15 a více let, při každodenním nošení mají svoji životnost už za sebou. Jelikož chodí strážníci pravidelně na střelby a zbraně jsou vystavovány změnám teplot a dalším opotřebením je jejich výměna nutná. Ćeská zbrojovka pro nás vytváří skvělé podmínky novou zbraň, která normálně stojí 16500Kč je pro MP za cca 11500Kč. Sám jsem dal přednost osvědčeným a vychytaným 75 D compact, které používá PČR, ale s DUTY budou jistě také spokojeni.