Chrudimské noviny Miroslav Tejkl: Komunisté už dávno nejsou bolševici a někteří mají kvůli tomu zbytečnou tmu před očima

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Miroslav Tejkl: Komunisté už dávno nejsou bolševici a někteří mají kvůli tomu zbytečnou tmu před očima

Chrudim - Velký čtenářský zájem vyvolal před pár dny v Chrudimských novinách rozhovor s pvním místostarostou Miroslavem Tejklem (ČSSD) na téma povolebních vyjednávání v Chrudimi, nabízených funkcí a případné radniční koalice s KSČM. A jelikož i pětadvacet let po sametové revoluci přetrvává mezi mnohými stále vůči komunistům averze, zeptali jsme se Miroslava Tejkla na důvody, proč by se takové spolupráci na radnici nebránil.

"Jsem přesvědčený, že by to znamenalo návrat města do normálních standardních poměrů. A proč? Protože je KSČM zastoupena v Poslanecké sněmovně, Senátu ČR, Evropském parlamentu, kde je součástí evropského levicového klubu, a působí také v dalších evropských strukturách. Je to v současnosti strana, která je pouze více nalevo od ČSSD a rozhodně už před sebou jako dříve nenese vlajku bolševismu. To dělají už jen dvě strany, které nikdo nevolí - Štěpánova KSČ a Zifčákova Strana práce. Taková je teď ve skutečnosti realita, ať se to někomu líbí nebo ne," argumentuje první místostarosta, který v této souvislosti poukazuje na skandinávské a některé další západní země, v nichž se komunisté podílejí na řízení samospráv přímo anebo pod hlavičkou levicových stran s jiným názvem. "S tím samým se lze ale setkat už i v České republice, například v Chebu, kde tvoří radniční koalici ČSSD, ODS a KSČM," podotýká Tejkl.

"Chce to jen se nebát. Komunisté nejsou nyní bolševiky ani náhodou, i když se mezi nimi ještě najdou nějací staromilci typu poslankyně Semelové. Na druhé straně ale mezi nimi působí i někteří ekonomové, kteří jsou svými názory daleko pravicovější než ČSSD. Mám tím třeba na mysli místopředsedu strany Dolejše. Nelze také nevidět, že se KSČM často zapojuje aktivně do komunální politiky v Pardubickém kraji a nedávno například plnila roli jakéhosi moderátora mezi krajskou koalicí a opozicí v otázce krajských nemocnic, kde slaďovala jejich názory. Těch příkladů je víc. Rovněž spolupráce mezi chrudimskou ČSSD a KSČM je nadstandardní, i když není završena koaličním rámcem na radnici. Zkrátka, jsou-li komunisté akceptováni v Evropě, proč by neměli být akceptováni také v Chrudimi? Proč je to v Evropě normální a v Chrudimi nenormální? Přijde mi, že se tu za těch pětadvacet let skoro nic nezměnilo. Dříve se říkalo, že je Chrudim víc rudá než jiná města. A nyní? Když vyslovíte KSČM, tak z toho mají někteří lidé před očima tmu. Jde to z extrému do extrému, proto jsem se výše vyslovil pro návrat do normálních poměrů, kterou by představovala radniční koalice s KSČM," namítá první místostarosta.

Miroslava Tejkla prý zaráží, že se nejhlasitěji staví proti takové koalici především ti, kteří se v roce 1989 neangažovali ve prospěch demokratických změn a jen vyčkávali, jak situace dopadne. Do veřejného mínění a komunální politiky začali údajně zasahovat až mnohem později. "Podílel jsem se na demontáži starého zřízení přímo hned od začátku v linii znovuobrozené ČSSD nikoli v rámci Občanského fóra, které bylo známější, tak proto si mohu dovolit tvrdit, že se někteří zpočátku jen ´vezli´ a začali se angažovat až mnohem později, kdy to pro ně začalo být výhodné. To je jedna část současných kritiků. Pak je tu generace mladých lidí a politiků, kteří nemají žádné osobní zkušenosti a přebírají pouze postoje mediální sféry, která je pod silným vlivem Havlistického pražského okruhu. Tato mediální hegemonie reprezentuje především knížete Schwarzenberga s TOP 09 a dalšími v pozadí. Nejzřetelněji to bylo vidět při prezidentských volbách a také nedávno při střetech mezi příznivci obou kandidátů. Odsud se tedy profiluje část nastupující generace, která do sebe vstřebává tuto ideologii a proti KSČM se ostře vymezuje. A do třetice jde o potomky těch, kteří za komunistického režimu trpěli, anebo přímo ty, jejichž životní příběh byl nabourán příkořím ze strany komunistů. Před nimi se skláním a akceptuji jejich obavy. U ostatních jsou ale výhrady vůči KSČM iracionální," je přesvědčen Miroslav Tejkl.

První místostarosta považuje tedy nastalou situaci v Chrudimi za nestandardní. Na jedné straně se totiž nabízí většinová radniční koalice, která je podle něj odmítána pouze z ideologických, tedy iracionálních důvodů, na straně druhé je silnější trojkoalice (SNK-ED, ČSSD, ODS) tlačena opozičním křídlem (ANO 2011, Koalice pro Chrudim, Svobodní) do formátu, který je pro první tři strany nepřijatelný. Navíc hnutí ANO 2011 koalici se silnějším blokem stran odmítá, což vede k patu nového povolebního uspořádání ve městě a setrvání staronové menšinové vlády na radnici. Ta přitom může řídit město po celé příští čtyři roky. "Otevřeně říkám, že z toho nejsem nijak nadšený. Přitom by kterýkoliv ze tří zvolených městských zastupitelů KSČM mohl odborně i lidsky do kolektivu městské rady bez problémů zapadnout a pracovat v radě tak, jak je to obvyklé v řadě míst České republiky i v Evropě," uzavírá první místostarosta Miroslav Tejkl.

Roman Zahrádka

Reklama

Obrázek uživatele Trunda
#2348 Trunda 5. Prosinec 2014 - 8:40
"Pak je tu generace mladých lidí a politiků, kteří nemají žádné osobní zkušenosti a přebírají pouze postoje mediální sféry, která je pod silným vlivem Havlistického pražského okruhu. Tato mediální hegemonie reprezentuje především knížete Schwarzenberga s TOP 09 a dalšími v pozadí." Znamená to snad, že člověk, který nezažil 2. světovou válku, nemůže mít negativní názor na nacismus A. Hitlera? Co je to za nesmyl. Mám pocit, že výrazy pražská kavárna, Havlistický okruh a podobné nesmysly se staly poslední dobou dost moderními. Je fajn vidět, kdo všechno tuto rétoriku používá. To musí být každý, kdo má jiný názor než prezident republiky, vláda nebo ČSSD pod něčím vlivem. To si myslíte, že si není schopen utvořit vlastní názor? Myslím si, že je naopak správné, že i mladí lidé, a to i ti v politice nemají zájem spolupracovat se stranou, jež je přímým pokračovatelem zločinecké KSČ, to se na mě prosím nezlobte. To skutečně chcete spolupracovat se stranou, která je i v současnosti schopná oficiálně kondolovat KLRD při úmrtí vůdce? A, že na některých radnicích je KSČM v koalici, to není žádný argument. To je na stejné úrovni, jako když se dítě omlouvá za pětku tím, že jí dostali i další děti ve třídě. Smutné je, že se nedokáží dohoudnout "demokratické" strany, ale to jistě nezavdává příčinu legalizovat v Chrudimi 25 let po sametové revoluci KSČM, navíc se zastupiteli, kteří byli v této straně již před revolucí. A takové Ty řeči, že tito jsou konrétně Ti slušní komunisté nemá šanci uspět. Slušní lidé, vyjma těch, kteří museli do strany vstoupit díky tlaku okolí, okolnostem minulé doby, do této strany prostě nevstoupí. A pokud, by již v té straně, právě nedobrovolně byli, což dokáži pochopit, tak jí při první svobodné příležitosti velmi rychle opustili.
Obrázek uživatele bubos
#2349 bubos 5. Prosinec 2014 - 10:59
pan Tejkl je mimoň a mimoněm zůstane... je vidět, kdy se formovalo jeho ego... a to, že převlékl barvu z rudé do oranžové, neznamená, že duší není dále myšlenkou komunista.. ať si tvrdí co chce.. je to vidět na jeho postojích..
Obrázek uživatele Bleeer
#2353 Bleeer 5. Prosinec 2014 - 16:58
Je na těch komunistech vlastně něco špatného? Celý článek je oslavuje, na začátku mi pan Tejkl vysvětlí, že jsem vlastně srab, když nechci komunisty na radnici, poté pokračuje zmíkou o tom, kde všude komunisti sedí - jakoby to bylo nějaké alibi, že byli zvoleni "demokraticky". Stejně tak demokraticky byli přece zvoleni jak Hitler, tak třeba Gottwald. Dále se dozvíme o spolupráci, jež je "nadstandartní" (což je mimochodem gramaticky špatně) - zajímavé je v tomto ohledu třeba to, že za spolupráci s "extremistickou" stranou v Duchcově chce vedení té samé ČSSD rozpustit své sdružení. Komunisti prý nevadí. Jak komu, pane Tejkle. Dále v článku máme rozdělení protivníků na "Havlisty" a příznivce "knížete Schwarzenberga" - přesně tak, jak dělili bolševici, museli si ty "Třídní nepřátele" (a že jich měli!) nějak pojmenovat, aby se v nich vyznali. Jak vidět, pan Tejkl už přebírá i jejich rétoriku. A na závěr se dozvíme, že by jich vlastně na té radnici nemuselo být moc, že by stačil i jeden, resp. "kterýkoliv ze tří". Bravo! Veřejná adorace komunistů v přímém přenosu tady opravdu chyběla.
Obrázek uživatele Tomáš Velendorf
#2356 Tomáš Velendorf 5. Prosinec 2014 - 23:06
Je to opravdu neuvěřitelné a snad jen člověk, který je tělem a duší optimista, musí uvěřit, že něco takového nemohlo být myšleno, ani ve snu vážně. Úplnou náhodou jsem si včera, zpětně, vyslechl názory soudružky Semelové v hyde parku na čt24 - a tu neuvěřitelnou snůšku drzostí, cynismu a pokrytectví, která tam projevila právě tato soudružka (přiznání Milady Horákové ke všem "svým" zločinům nebylo vynucené, srpen 68 nebyla žádná okupace, tehdy nebyla žádná cenzura, atd.) mně rozhodně nepřišlo jako nějaké staromilství, jen jedné, konkrétní osoby, členky té strany. A pokud p.(s.)Tejkl mluví dnes, 25 let po listopadu 89, už zase takto a chce vše vrátit do "normálních" a "standardních" poměrů, tak už je asi nejvyšší čas, začít převádět budovu městského úřadu na Bídě, zase zpět, do vlastnictví KSČ, tak, aby o všem, co my všichni, budeme včera, dnes a zítra dělat, a co je pro nás dobré, aby o tom všem, začal už zase rozhodovat, jen všemocný, okresní tajemník strany. A my všichni, abychom jsme pak mohli začít kráčet, opět a jen, k šťastným a veselým zítřkům. Je to opravdu něco tak neuvěřitelného, že to je snad i hozená rukavice pro Romana Zahrádku, pro jeden z jeho dalších trefných postřehů - nyní např. Když před očima máme opravdu už jen tmu, nebo Když jsme ztratili veškerou soudnost - pokud jsem tedy tu soudnost, neztratil už i já sám.
Obrázek uživatele Tomáš Velendorf
#2359 Tomáš Velendorf 6. Prosinec 2014 - 13:33
A dovolím si ještě malý dovětek - osobně mi to přijde tak absurdní a neskutečné, jako kdyby někdo v Německu, v šedesátých a sedmdesátých letech, obhajoval to, v čem je vlastně problém, proč mají lidé před očima ještě tmu, a proč by se vlastně např. Lina Heydrichová, nemohla stát členkou městské koalice, za stranu, za kterou kandidovala ve volbách, v místě svého bydliště (pokud by kandidovala a dostala se pak do zastupitelstva) - s dovětkem, že nacisté už dávno nejsou to, co kdysi bývali, mnozí z nich se už aktivně zapojují do politiky, mnohdy už plní dokonce roli funkci jakéhosi moderátora, a že už jen malá hrstička z nich, jsou ještě staromilci.
Obrázek uživatele Zdenda
#2360 Zdenda 6. Prosinec 2014 - 18:32
Panu Velendorfovi zřejmě nějaký bolševik rozkopl bábovičku nebo ho odmítli vzít do Pionýra, když chodil ještě do školy - jinak si nedovedu vysvětlit ten jeho strach z návratu bolševiků, kdyby náhodou byli v koalici. Připadá mi jako prokurátor Urválek, který s jiskrou v oku a s nenávistí v srdci prosazoval ty "správné" myšlenky - ovšem p. Velendorf toto nyní činí s opačným znaménkem. Nejlepší je být skutečně zarytým antikomunistou 25 let po revoluci, kdy tehdy největší soudruzi nalezli do ODS a ostatních stran a nechali rozkrást tuhle republiku, aby jim pak zločinec Klaus dal amnestii. Pane Velendorfe, zklidněte se a nemějte strach. Náš velký spojenec USA nedovolí, aby se komunisté vrátili. Můžete třeba zajet do Prahy a na Václavském náměstí pod obrázkem velkého Václava s nápisem Havel navždy můžete demonstrovat za ještě těsnější spojenectví s naším velkým bratrem zpoza Atlantiku a proti všem, kteří by snad chtěli rozvracet naši rozkradenou republiku. K tomu nechť Vám pomůže velký Kchárl.
Obrázek uživatele karel007
#2361 karel007 6. Prosinec 2014 - 21:03
takovej Kurt Georg Kiesinger ... a jiste by se nasli dalsi
Obrázek uživatele Corvus corax
#2362 Corvus corax 7. Prosinec 2014 - 10:27
Maj recht. Proč se vzrušovat nad soudruhy, který se nikdá nedistancovali od svý minulosti, čistek v padesátých, poprav stovek lidí, dosrání venkova kolektivizací, devastaci českýho národa svojí zrůdnou ideologií postavenou na třídním boji a krvi. Dokonce ani jméno si nezměnili. Proč taky, kdy jde o zavednou značku, o níž všichni ví, co znamená. Klidně ať vládnou, klidně ať si nabírají svoje sádlo, nic jim stejně nehrozí. Možná nejsou bolševici, možná nepíšou do Severní Koreje upřímný soustrasti, možná nelžou na svejch geronto večírkách na Festunku. Možná jsou to fajn kluci, který držej tajli a nestyděj se za zvěrtstva svejch soudruhů na celým světě. Možná jsou Chrudimáci zkrátka jen neskutečně imbecilní pitomci, když jim nevadí komouši ve vedení města.
Obrázek uživatele koala
#2363 koala 7. Prosinec 2014 - 10:55
Děda mi vždy říkal, ke ke komunistům a socialistům vždy tíhli lenoši a flákači. Takže já se panu Tejklovi ani moc nedivím.