Chrudimské noviny Nové lampy s led diodami ve Fibichovce prý dostatečně nesvítí, podle místních je tu po setmění tma jako v pytli

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Nové lampy s led diodami ve Fibichovce prý dostatečně nesvítí, podle místních je tu po setmění tma jako v pytli

Chrudim - Pro dobrotu na žebrotu nebo nepromyšlená investice do nových technologií? To jsou otázky, jež se objevují v souvislosti s nedávno skončenou rekonstrukcí Fibichovy ulice. Jako by už nestačila redukce parkovacích stání a podle některých zbytečná výstavba zelených proluk, objevují se teď i stížnosti na nedostatečné osvětlení.

Tento problém vidí především obyvatelé panelových domů ve vnitrobloku Fibichovy ulice. Nejprve jejich trpělivost zkoušeli řidiči, kteří zde parkovali, protože ve Fibichově ulici nebyl dostatek míst, později se přidalo i jezírko, které zde vzniká po deštích na místním hřišti. Nyní se však objevil další problém s novými lampami veřejného osvětlení, využívajícími funkce led diod. Ty se radnice rozhodla instalovat prakticky všude, kde jí to finance dovolí. Jde přitom o technologii dražší, než jsou klasické výbojky a halogeny. Led diody sice ušetří elektrickou energii, ale jejich výkon může být sporný. Na internetu lze navíc nalézt nemálo textů, které jejich zdánlivou výhodnost popírají.

„Použití úspornějších led diod se projevilo i po výměně stožárů a svítidel v nově restaurované Fibichově ulici. Měsíc v úplňku by té ulici dal více světla. Přitom obdobná nová svítidla v Rooseveltově ulici září podstatně lépe. Kdepak se tedy stala chyba,“ ptá se Jitka Šťastná. Použilo město ve Fibichově ulici méně výkonné a levnější led diody, které ulici nedostatečně osvětlují a přidávají tak další argument kritikům rekonstrukce? Technologii, která využívá led diody, se radnice rozhodla využít třeba i v nových vánočních dekoracích rozvěšených po městě a na samotném vánočním stromu. Výměnou prošly i reflektory osvětlující kostel Nanebevzetí Panny Marie. Příznivci led diod argumentují v jejich prospěch právě faktem, že jde o technologii budoucnosti. Sodíkovým a rtuťovým výbojkám prý už odzvonilo. Menší intenzita světla, které se odráží od kostela, navíc eliminuje takzvaný „světelný smog“. Ten noc co noc produkují města, což se především nelíbí ekologům.

Vzhledem k převažujícím pozitivům, která má v budoucnosti navíc vyhledávat úředník ve funkci energetického manažera, bude vedení chrudimské radnice v instalacích led technologie pokračovat i nadále.

red

Reklama

Obrázek uživatele P.Orka
#2384 P.Orka 15. Prosinec 2014 - 21:46
Čekal jsem nějaké pozitivní zprávy, ale jedná se o pouhé plácnutí do vody. Pochopil jsem z toho, že město jako jindy přehlíží potřeby a požadavky občanů. Paradoxem je, že osvětlení svítí málo, ale reklamní obrazovka na lékárně Pod břečťanem svítí do ložnic tak, že si bydlící musí instalovat žaluzie, aby se vyspali. O skutečnosti, že počet parkovacích míst byl v této lokalitě snížen asi o třetinu je v článku zmínka. Ještě připojím potřebu osadit komunikaci mezi domy číslo 51 a 53 květináči, které by zabránili používání tohoto chodníku jako běžné komunikace. Toto jsme požadovali od města při jednání před provedením rekonstrukce parkových ploch, ale bezúspěšně. Přitom se po chodníku pohybují i velmi malé děti na kolech, koloběžkách i pěšky. Co se týká vlastní rekonstrukce Fibichovi ulice, byla provedena poměrně pěkně.
Obrázek uživatele doctor14
#2387 doctor14 16. Prosinec 2014 - 10:10
Abych nezačal hned z ostra, tak každý rozumí svému řemeslu či koníčku. LED svítidla v ulici Rooseveltova a Fibichova jsou dle norem maximálně v pořádku. V Rooseveltově ulici svítidla svítí více a to z toho důvodu, že jde o jinou třídu komunikace a tím i jiná norma svítivosti. Fibichova ulice je nižší třída a ještě k tomu jednosměrka, takže se na ní stahují jiné normy. To že lidé jsou zvyklý na vysoký svit starých svítidel, které jsou neekologické, neúsporné a zastaralé, je jen o zvyku. Tyto LED svítidla v těchto ulicích, jsou nejefektivnějšími LED svítidly. Nejedná se o žádnou "čínu" nebo něco podobného. Město je obeznámeno s výhodami a úsporami. Pokud by to nebylo výhodné pro město, tím i pro chrudimáky, tak by se to nerealizovalo. Osvětlení stromku s veřejným osvětlením nemá nic společného. Jak je vidět, nikdy se člověk nezavděčí všem. A kdo chce rejpat, rejpat bude. Ale co se týče přímo těchto svítidel od této společnosti, tak je vše v největším pořádku. A dokonce v Chrudimi jsou i sodíková svítidla od této společnosti, například park za divadlem, atd.
Obrázek uživatele doctor14
#2388 doctor14 16. Prosinec 2014 - 10:13
A ještě co se týče zeleně, tak město čerpalo z dotací, a tam je jedna z podmínek, že je potřeba výstavby i zeleně, bohužel i na úkor parkovacích míst, což samozřejmě vadí všem. Ale s tím město nic neudělá, to je z EU. Pevně věřím, že město podle slibů bude budovat co nejvíce parkovacích míst a parkovacích domů.