Chrudimské noviny Na První svátek vánoční nefungovala ve městě ani jedna pohotovostní lékárna, nemocní museli pro léky až do Pardubic

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Na První svátek vánoční nefungovala ve městě ani jedna pohotovostní lékárna, nemocní museli pro léky až do Pardubic

Chrudim - Během vánočních svátků se ukázal jeden z velkých nedostatků, jímž město trpí. Přestože je Chrudim druhým největším sídlem Pardubického kraje, nenachází se v ní ani jedna pohotovostní lékárna. Nemocní tak museli cestovat do sousedních Pardubic.

Své o tom ví i Martin Plíšek, který se 25. prosince pokoušel sehnat léky pro svoji nemocnou matku. Museli odvézt mami s akutním respiračním onemocněním na pohotovost a zjistili jsme, že ač je v Chrudimi mraky lékáren, ani jedna nemá pohotovost a nejbližší je až v Pardubicích. Nefunguje ani lékárna nemocniční. Tak se zamýšlím nad tím, jak by to asi řešila například sama matka s nemocným dítětem, či kdokoliv bez vozidla? Městská i meziměstská doprava je omezená, takže by to byl na celý den výlet. Navíc, pokud je člověku opravdu zle, je to takřka nemožné se tam dostat. Naše zdravotnictví je opravdu na úrovni... Ostuda,“ zlobí se Plíšek na lékárníky, kteří si za každý recept navíc nechávají platit nemalé peníze.

Lékáren je v Chrudimi mnoho. O svátcích nedrží však pohotovost žádná z nich.  Foto: Chrudimské noviny

S Martinem Plíškem souhlasí i Daniel Seifert. Souhlasím s vámi. Vy to máte jen 10 kilometrů, ale z Hlinska je to už kilometrů 40 jedna cesta. A v případě, že by byl sníh, bylo by to ještě nebezpečné. V každém větším městě by měla být pohotovostní lékárna,“ myslí si Daniel. Spousta obyvatel obcí v okolí Chrudimi navíc ani netuší, kde v Pardubicích by měli pohotovostní lékárnu hledat. V samotné pardubické lékárně se pak pacienti hromadí a jedna lékárnice jen těžko stíhá odbavovat všechny jejich požadavky. „Dneska jsme v Pardubicích v lékárně byli. Bylo tam asi 30 lidí, kteří většinou nevěděli, co chtějí. A obsluhovala jediná paní, druhá se k tomu neměla. Čekání skoro na hodinu,“ popisuje svoji zkušenost s pardubickou pohotovostní lékárnou Vladimír Vacek.

Také lékárně v nemocnici byla 25. prosince zavřená a lidé museli až do Pardubic.  Foto: Chrudimské noviny

Důvodů, proč v Chrudimi žádná z lékáren nedrží pohotovost, bude více. Pracovnice jedné z nich, Miroslava Lidařiková, která pracuje v lékárně jednoho ze supermarketů má jasno. „Já jsem měla 24. prosince službu v lékárně v Kauflandu a byla to jedna z nejhorších služeb za tu dobu, co tu jsem. A jsem tu od začátku trvání této lékárny. Jediné dva dny co máme zavřeno, je 25. prosince a 1. ledna. Co jsme začali fungovat, ostatní lékárny zrušily služby v sobotu,“ říká lékárnice. Vzhledem k  tomu, že lékárny ve městě tak nefungují pouhé dva dny v roce, vrásky na čele to podle všeho nepřidělává ani místní poltické špičce, která zasedá v městském zastupitelstvu. To sice na svých jednáních pravidelně řeší zachování služeb v Chrudimské nemocnici, pohotovost lékáren však stojí stranou zájmu. V předvolebních slibech hnutí a poltických stran by totiž volič toto téma hledal marně. Ujme se tak tématu někdo ze zastupitelů? Lékařů je v řadách zvolených zástupců doslova „požehnaně“. 

red

Reklama

Obrázek uživatele Ivča
#2436 Ivča 29. Prosinec 2014 - 15:36
No lékařů je tam požehnaně, ale ti pro sebe a své známé a příbuzné mají hromadu léků doma - tam se také vytrácí část peněz z nemocnic....