Chrudimské noviny Nová koaliční dohoda počítá s největším počtem místostarostů a členů městské rady v historii města

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Nová koaliční dohoda počítá s největším počtem místostarostů a členů městské rady v historii města

Chrudim - Obsah nové koaliční dohody mezi SNK-ED, ČSSD, ODS a Koalicí pro Chrudim nebyl zatím ještě zveřejněn, už teď ale pronikají na veřejnost některé důležité body této smlouvy. Patrně nejdůležitějším momentem je, že Chrudim bude mít o jednoho místostarostu navíc a také počet členů městské rady se rozroste o dva. Nikdy předtím totiž nebylo vedení chrudimské radnice takhle početné.

Z důvěryhodného zdroje bylo zároveň zjištěno, že se strany už mezi sebou dohodly také na personálním obsazení funkcí na radnici. To zůstává oproti minulému volebnímu období prakticky v nezměněné podobě - tedy starostou zůstane i nadále Petr Řezníček (SNK-ED), místostarostou pro investice Miroslav Tejkl (ČSSD), místostarostou pro školství, kulturu a památkovou péči Jan Čechlovský (ODS), místostarostou pro dopravu Jaroslav Trávníček (ČSSD) a na nově příchozího Romana Málka (Koalice pro Chrudim) čeká údajně židle místostarosty zodpovědného za cestovní ruch a životní prostředí ve městě. Všichni čtyři místostarostové mají přitom shodně působit v neuvolněných funkcích, což znamená, že nepůjde o jejich hlavní pracovní poměr a budou proto pobírat pouze poloviční měsíční mzdu oproti tomu, na co by měli za normálních podmínek nárok. Finančně na to nejvíce doplatí paradoxně Miroslav Tejkl, který předtím odmítl při povolebních vyjednáváních od delegace hnutí ANO 2011 nabízenou funkci starosty města. Vedle toho budou mít jeho kolegové ve vedení města další příjem navíc - Jan Čechlovský za to, že dělá už nějaký čas poradce předsedovi Poslanecké sněmovny Janu Hamáčkovi (ČSSD) a Roman Málek je pro změnu jedním z poradců místopředsedy vlády Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL). Jaroslav Trávníček je zase v důchodu a pobírá starobní penzi. Těmi, kdo tak zůstanou na "svých penězích", budou Petr Řezníček, Jan Čechlovský a Jaroslav Trávníček, u nichž nenastává žádná změna. Jediným, kdo si finančně polepší, tak bude Roman Málek.

Z vyjednávacích kuloárů rovněž uniklo, že lidovecká Koalice pro Chrudim začala s radniční trojkoalicí stran vyjednávat o nové koaliční dohodě prakticky hned po skončení druhého zasedání městského zastupitelstva 15. prosince, kdy se nepodařilo ani na podruhé zvolit nové vedení města. Málek si měl přitom říci o post místostarosty zodpovědného za školství, kulturu a památkovou péči, který v minulosti už zastával a ze kterého byl po rozpadu dřívější koalice odejit. Jeho návrh nebyl však zbývajícími stranami akceptován a tak se vrátí k tomu, s čím kdysi na radnici začínal - tedy k cestovnímu ruchu, k němuž mu přibude také životní prostředí. Strany nové radniční koalice přitom deklarují, že i přes početní navýšení funkcí na radnici nedojde ke zvýšení mzdových nákladů na úkor pokladny města.

Roman Zahrádka

Reklama

Obrázek uživatele Zbyněk Kotúč
#2441 Zbyněk Kotúč 30. Prosinec 2014 - 23:28
Ufff, tak tohle panu Řezníčkovi nezávidím - to mu asi přibude hodně práce. A nebo se mýlím a čtyři místostarostové se za poloviční peníze pro město rozdají. A další informace mě málem dostala ze židle: ODSák Čechlovský dělá v parlamentu poradce Hamáčkovi z ČSSD ?? To myslíte vážně ?? :-) Jestli to jsou čtyřprocentní kluci, tak to bych ještě chápal, že třeba v sobě našli zalíbení (jakože proti 4% nic nemám, aby bylo jasno), ale jinak - to ČSSD mezi sebou nemá nikoho, kdo by mohl dělat poradce ?? A Bělobrádkovi už neporadí ani bůh a tak mu musí dělat poradce mladý ucho Roman Málek ?? No, jestli ta naše česká politika není k smíchu, tak už nevím co ...