Chrudimské noviny Když úřední šiml nedohlédne za obzor svého rozhodnutí a nikdo mu nechce nebo neumí otevřít oči

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Když úřední šiml nedohlédne za obzor svého rozhodnutí a nikdo mu nechce nebo neumí otevřít oči

Třikrát škoda, že sešlo ze směny městských pozemků, které využívá republiková policie k parkování svých vozidel na dvoře svého ředitelství, za nevyužívanou budovu Majáku na Všehrdově náměstí, jež je přirozeným centrem výkonu práva a spravedlnosti v Chrudimi. Posuďte sami. Sídlí zde okresní soud, soudní vykonavatelé, několik složek Policie ČR (viz obvodní oddělení, dopravní policie, kriminální služba nebo řídící funkcionáři), jen jediná budova zatím postrádá smysluplnějšího využití pro tento prostor, a tou je výše zmíněný Maják, který dříve sloužil mimo jiné jako jídelna pro policisty, nebo jako zázemí pro oddělení dopravních nehod či jako ubytovna. Sám jsem tu dva roky bydlel. Bylo proto pro mne vcelku příjemným překvapením, že si objekt vyhlédla k využití chrudimská radnice a začala o něm vyjednávat jako o možném sídle městských strážníků. Ti jediní na náměstí pojmenovaném po chrudimském rodákovi Viktorinu Kornelu ze Všehrd, který patří mezi zakladatele českého práva, totiž chybí. A vedle nich bych si tu uměl třeba představit i přestupkovou komisi města, aby prostor došel svého naplnění.

Škoda jen, že s podobnými informacemi nepracují též státní úředníci a nedokáží je zohlednit z mého pohledu při smysluplné transakci, která měla vrátit život tam, kam nepochybně patří. Maják, který naposledy prošel rekonstrukcí v druhé polovině 80. let minulého století a na jehož opravu nemá teď ministerstvo vnitra peníze, tak bude nejspíš chátrat dál. Nepomůže mu ani to, že za něj bude ministerstvo financí tvrdošíjně požadovat miliony, které stejně není nikdo ochoten zaplatit. Jak tedy postupovat dál? Společně. Určitě bych se nespokojil jen se strohým oznámením v zastupitelstvu, že obchod ministerští úředníci zamítli a že z něj kvůli nepřiměřenému finančnímu požadavku sešlo. Zcela jistě existuje cesta k těm, kteří mohou takové rozhodnutí zvrátit, ať už prostřednictvím vedení radnice, poslanců a jedno kterých stranických aparátů. Když to město dokázalo už dříve v případě bývalého vojenského Depa v Pardubické ulici, kde přimělo stát srazit cenu o desítky milionů až na třetinu hodnoty tohoto majetku, aniž z toho později něco mělo, proč by nemělo umět vyjednávat se státem o ceně objektu, který narozdíl od toho předchozího potřebuje? A když by přitom umělo spojit síly i s opozičními poslanci, kteří mají k ministerstvu financí blíže než vedení města, pak by se dalo konečně hovořit o pozitivní změně poměrů v Chrudimi a uklidnění zdejší rozbouřené situace mezi místními politiky. Když ne, bude Maják dál zet prázdnotou a chátrat, zatímco strážníci budou i nadále působit v nevyhovujících prostorách Staré radnice a zbytečně blokovat svými auty parkoviště pro veřejnost na Resselově náměstí.

Roman Zahrádka

Reklama

Obrázek uživatele platek
#2482 platek 9. Leden 2015 - 14:57
Pochybuji, že auta Městské policie blokují parkoviště pro veřejnost takovým způsobem pane Zahrádka, jak píšete. Během dne a noci jsou vozidla v pohybu a mě tam mnohem více blokují majitelé parkovacích karet , kde potom parkovací automat přestává plnit svoji funkci, když člověk přijede na náměstí a chce si na hodinku zaplatit stání není kde. Nebylo by špatné aby polititci začali plnit sliby a buď na Moravových zahradách nebo zbourat letní kino a postavit parkovací dům!