Chrudimské noviny Provozní řád trhů na Resselově náměstí se ani po dvou letech nezměnil, stávající omezení zůstávají v platnosti

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Provozní řád trhů na Resselově náměstí se ani po dvou letech nezměnil, stávající omezení zůstávají v platnosti

Chrudim - Se začátkem roku oprášila chrudimská radnice dva roky starý provozní řád, který upravuje prodej na trzích, jež se pravidelně konají ve středu a v sobotu na Resselově náměstí. V provozním řádu tak nechybí povolený sortiment a třeba i mapka, která prodejcům poradí, jak se dostat k nejbližším veřejným záchodkům.

V minulosti se zde totiž objevilo několik stížností na chování trhovců, kteří prý močí na nejrůznějších místech v samotném centru města a nevyužívají tak služeb veřejných toalet. Problém spočíval však v tom, že trhy začínají v šest hodin ráno a provoz veřejného WC je až od půl osmé. Na této situaci se tak prozatím nic nezměnilo. Trhy ve středu končí v šest hodin odpoledne a v sobotu v jedenáct dopoledne.

Trhovci by měli prodávat jen své vlastní výrobky.  Foto: Pavel Zeman

Pro trhovce však platí řada omezení, a kdo by chtěl prodávat zboží, které nakoupil třeba ve velkoobchodu, ten spláče nad výdělkem. Radnice sortiment prodávaného zboží pravidelně kontroluje a nepoctivým trhovcům může buď odebrat povolení k prodeji nebo udělit citelnou pokutu. Podobně je zakázáno prodávat třeba jateční skot, zvěřinu, ale paradoxně třeba i léčivé byliny a sušené houby. Navíc se musí jednat o výrobky nebo produkty prokazatelně vytvořené prodejcem. Povoleným zbožím jsou tak například vlastní výpěstky nebo výrobky z patřičně ošetřeného mléka a medu. Dále vlastní řeznické a uzenářské výrobky a produkty pekařské. Všechny živočišné produkty však musí být zdravotně nezávadné a patřičně skladované, což musí být trhovec starší 15 let schopen prokázat.

Podrobnosti najdete v příloze pod textem. 

red

Reklama

Obrázek uživatele Zbyněk Kotúč
#2465 Zbyněk Kotúč 8. Leden 2015 - 12:24
Je dobře, že radnice zakázala prodej léčivých bylin. Mohly by klidně někoho zabít. Kdežto po zakoupení a konzumaci povolených uzenářských výrobků bude naše tělo fit a zase o něco zdravější. ACHJO ...
Obrázek uživatele Roman Zahrádka
#2467 Roman Zahrádka 8. Leden 2015 - 15:47
Zbyněk Kotúč: Je dobře, že radnice zakázala prodej léčivých bylin. Mohly by klidně někoho zabít. Kdežto po zakoupení a konzumaci povolených uzenářských výrobků bude naše tělo fit a zase o něco zdravější. ACHJO ...
Vcelku trefný postřeh, Zbyňku. Uzenářské výrobky rozhodně nejsou zdravější než léčivé byliny :-). Podle mne ale město při povolování rozsahu sortimentu nejspíš vycházelo z platné legislativy, která v současnosti vytlačuje prodej bylin a potravinových doplňků do ústraní, aby mohly tento trh postupně převzít "v zájmu našeho zdraví" lékárenské a farmaceutické řetězce. V čím zájmu to ve skutečnosti je, si můžeš domyslet, to ale bohužel nemůže naše radnice nijak ovlivnit.
Obrázek uživatele koala
#2469 koala 8. Leden 2015 - 16:51
Myslím, že zákaz prodeje "léčivých bylin" na chrudimských trzích nemá oporu v zákoně. EU, pouze svým nařízením zakazuje reklamní tvrzení o léčivých účincích, pokud "se v současnosti nedospělo k dostatečné vědecké shodě." Jak se ve zmíněném nařízení dále píše: "Je nutno zajistit, aby u látek, které jsou předmětem tvrzení, bylo prokázáno, že mají příznivý výživový nebo fyziologický účinek." Zákaz prodeje na chrudimských trzích je tak pouze výrazem neschopnosti chrudimské radnice a předposraným aktem zvůle radních a úředníků, kteří jsou líní si zmíněné nařízení pořádně přečíst. V praxi to pak znamená, že babka s bylinkama nemusí žádné výzkumy prokazovat, označí jitrocel nebo mátu za potravinové doplňky a je vyřešeno.
Obrázek uživatele Roman Zahrádka
#2481 Roman Zahrádka 9. Leden 2015 - 14:17
koala: Myslím, že zákaz prodeje "léčivých bylin" na chrudimských trzích nemá oporu v zákoně. EU, pouze svým nařízením zakazuje reklamní tvrzení o léčivých účincích, pokud "se v současnosti nedospělo k dostatečné vědecké shodě." Jak se ve zmíněném nařízení dále píše: "Je nutno zajistit, aby u látek, které jsou předmětem tvrzení, bylo prokázáno, že mají příznivý výživový nebo fyziologický účinek." Zákaz prodeje na chrudimských trzích je tak pouze výrazem neschopnosti chrudimské radnice a předposraným aktem zvůle radních a úředníků, kteří jsou líní si zmíněné nařízení pořádně přečíst. V praxi to pak znamená, že babka s bylinkama nemusí žádné výzkumy prokazovat, označí jitrocel nebo mátu za potravinové doplňky a je vyřešeno.
Pokud si dobře pamatuji, tak se zhruba před půl rokem léčivé byliny na trhu na Resselově náměstí prodávali. Možná bych našel ještě někde vizitku toho prodejce.
Obrázek uživatele Bleeer
#2487 Bleeer 10. Leden 2015 - 11:33
Roman Zahrádka: Pokud si dobře pamatuji, tak se zhruba před půl rokem léčivé byliny na trhu na Resselově náměstí prodávali. Možná bych našel ještě někde vizitku toho prodejce.
Znáte to o mistru tesaři, že? Byliny se prodávaly. ;) Běžně se tam přece prodává koření - jaký je rozdíl mezi bylinou a kořením? Taková majoránka se sice používá coby koření, leč je známa i svými léčivými účinky (působí proti nadýmání a zároveň žlučopudně). Ta je v pořádku, nebo je také na indexu?