Chrudimské noviny Proč šly k zemi topoly poblíž Parku Střelnice? Podle Povodí Labe šlo o přestárlé stromy, které ohrožovaly okolí

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Proč šly k zemi topoly poblíž Parku Střelnice? Podle Povodí Labe šlo o přestárlé stromy, které ohrožovaly okolí

Chrudim - Rozčarování a údiv teď panuje mezi návštěvníky Parku Střelnice. Kolem jedné z cest, které do parku vedou, totiž Povodí Labe vykácelo vzrostlé kanadské topoly. Některé stromy se přitom poroučely k zemi už předloni, kdy je pokácely letní bouře.

Podle Povodí Labe je kácení nepůvodních dřevin zcela v pořádku. Kanadský topol je dřevinou v České republice nepůvodní, tudíž kolem břehů Chrudimky nemá co dělat. Nabízí se však otázka, proč dřevorubce správce vodního toku „nahnal“ do koryta řeky poté, co se stromy ukázaly být přestárlými. Topol je rychle rostoucí dřevinou a její životnost se pohybuje kolem 40 let. Poté už začíná prosychat a opadávají z něj obrovité větve, které mohou ohrozit chodce a majetek soukromníků i firem.

Ze stromů zbyla mnohde torza, která však přijdou také odstranit.  Foto: Chrudimské noviny

Zanedbané stromy však koryto Chrudimky lemovaly dlouhá léta bez toho, aby jim někdo věnoval větší pozornost a na hrozící nebezpečí alespoň upozornil davy návštěvníků Parku Střelnice. Poté, co část stromů zmiňované bouře pokácely, začalo Povodí Labe urychleně odstraňovat jejich torza a zlikvidovalo i zbytek ještě rostoucích listnáčů. Ve středu si dokonce jeden z obyvatel města ve svém voze odvážel část menších odřezků dřeva na zátop.

Někteří pohotoví Chrudimáci už si nařezané dřevo rozebírají.  Foto: Chrudimské noviny

Samotné Povodí Labe je přitom v některých případech až úzkostlivě pečlivé a odmítá i drobné stavby v okolí toků, které spravuje. V minulosti tak neprošla třeba lávka, která měla spojit Park Střelnici s Jedličkami a zmizet musely i cvičební prvky nedaleko fit okruhu směrem na Slatiňany. Bylo to právě Povodí Labe, které na jejich odstranění trvalo, zatímco na opačné straně města mu přerůstaly listnaté stromy, jimž stačilo málo a šly k zemi. Pokácené kanadské topoly by teď měly nahradit pro tuto lokalitu typické dřeviny. Půjde prý především o olše, duby a vrby. Kdy se začnou nové dřeviny sázet, není zatím jasné. 

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele pejskar
#2611 pejskar 22. Leden 2015 - 11:59
A kdy Povodí odstraní torza stromů u cesty na Střelnici a proti proudu Chrudimky do Slatiňan?Tam ořezaná větve leží na hromadách už od podzimu....