Chrudimské noviny Přerostlé smrky v sídlišti U Stadionu vadí místním obyvatelům, město by je prý mělo nechat odstranit

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Přerostlé smrky v sídlišti U Stadionu vadí místním obyvatelům, město by je prý mělo nechat odstranit

Chrudim - V době vegetačního klidu se na město často obracejí rozhořčení Chrudimáci, kterým vadí u jejich domů na pozemcích města nejrůznější přerostlé dřeviny. Naposledy se takto snažili řešit problém s nemocným ořechem třeba obyvatelé domků na Vlčí hoře nebo nyní v sídlišti U Stadionu.

O nemocném stromu, který ohrožoval majetky a také zdraví obyvatel Václavské ulice, Chrudimské noviny už informovaly. Po stížnosti, kterou majitelé domů adresovali úředníkům zodpovědným právě za údržbu zeleně ve městě, došlo urychleně k odstranění dožilého listnáče a lidé z Vlčí hory tak mohou konečně klidně spát. Podobný zásah byl proveden i v Nerudově ulici, kde si též pár místních stěžovalo na přerostlé a neudržované lípy, jež tvořily poslední alej ve městě. Poté, co byly lípy pokáceny, měly se tu objevit javory, k jejich výsadbě ale prozatím nedošlo. „V povolení na kácení lip v Nerudově ulici je stanoven termín provedení náhradní výsadby do 31. prosince letošního roku. Výsadba by ale měla být provedena dříve, pravděpodobně v jarních měsících roku 2015,“ říká městská úřednice Kateřina Mrózková, která má tento projekt na starosti.

Kolegyně Mrózkové, bývalá městská zastupitelka a technička úseku údržby zeleně MěÚ Chrudim Kateřina Jánská teď řeší další problém s neudržovanými stromy, konkrétně jde o přerostlé smrky v sídlišti U Stadionu. Bydlím na sídlišti U Stadionu, vchod číslo 712. V těsné blízkosti našeho domu někdo před mnoha lety zasadil smrky, které se v průběhu let rozrostly do obřích rozměrů. Domnívám se, že z mnoha důvodů by bylo dobré tyto naprosto nevhodně a nebezpečně umístěné stromy odstranit a nahradit je nižší výsadbou,“ popisuje situaci na největším chrudimském sídlišti Ilona Čápová Tušicová. Obrovské smrky totiž mnohde zasahují dokonce až na balkony místních obyvatel a šikovný zloděj by je mohl využít jako bezplatný dopravní prostředek ke kýženému lupu. Podle Jánské je řešení jednoduché. Společenství vlastníků bytů z panelového domu by se na ni mělo obrátit, postačí prý jen obyčejný mail a město následně podnikne potřebné kroky vedoucí buď k odstranění stromů nebo jejich prořezání. 

red

Reklama

Obrázek uživatele Věra Nevečeřalová
#2694 Věra Nevečeřalová 5. Únor 2015 - 16:20
Mnohdy je preferován a zveřejněn názor jednoho občana, který předvídá katastrofický děj. Poznámka se zlodějem je trochu bonus vykoukaný z telenovely! Je smutné, jak jsou lidé přírodě nebezpeční.
Obrázek uživatele Tomáš Velendorf
#2695 Tomáš Velendorf 5. Únor 2015 - 17:03
Tak ne, že bych měl něco proti přírodě a zeleni, ba naopak, ale toto je snad už extrém (ty smrky přímo u balkónů). Samozřejmě chápu, že to má určitě výhodu v tom, že člověk nemusí dlouhé roky kupovat vánoční stromeček, má ho rovnou v bytě, může si ho hezky nazdobit rovnou na balkóně, je živý a zelený po celé vánoce a po celou zimu, dále to má určitě tu výhodu, že když si člověk zabouchne dveře od bytu, pohodlně pak do bytu vyleze po stromě, bez pomoci zámečníka - ale přece jen, mít v půlce bytu kvůli těmto několika výhodám, celý rok, ve dne, v noci tmu, tak to mi tedy moc jako nějaká extra výhoda nepřijde. Nehledě na to, že ani po estetické stránce, ty přerostlé stromy nevypadají vůbec vkusně. Na jednom místě přerostlé stromy a pak nic.