Chrudimské noviny Hlinsko usiluje o návrat učňovského školství a koupilo proto čtyřpodlažní objekt, pomoci mu mají místní firmy

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Hlinsko usiluje o návrat učňovského školství a koupilo proto čtyřpodlažní objekt, pomoci mu mají místní firmy

Hlinsko - Nově zvolený starosta města Miroslav Krčil (ČSSD) chce nejspíš dostát svým slovům, když prohlásil, že nechce, aby se Hlinsko proměnilo v noclehárnu, ale vrátil se sem čilý průmyslový život, a prosadil proto v zastupitelstvu koupi bývalé administrativní budovy společnosti ETA Hlinsko, kde nechá radnice zřídit učiliště a rekvalifikační středisko.

Ze strany města nejde přitom o vykročení do neznáma. Starosta Krčil totiž s místními firmami předjednal, že finančně i formou odborné výuky chod budoucího multifunkčního učiliště podpoří. Ve čtyřpodlažním objektu by se tak vedle sebe měli učit mlékaři, šičky nebo tkalci. Jde tedy o obory blízké zdejšímu regionu a místní firmy by si tu mohly vychovávat budoucí zaměstnance, kterým by garantovaly budoucí pracovní uplatnění a motivovaly je stipendiem. Hlinecká radnice chce vedle toho přesvědčit Pardubický kraj, aby se zde stal zřizovatelem budoucího rekvalifikačního střediska. Uspíšit rozhodování kraje má přitom přislíbená podpora hlineckých firem, u nichž by mohli uchazeči o práci, kteří jsou nuceni změnit svoji profesi, nalézt další obživu.

Koupě objektu bývalého technického úseku firmy ETA, kde má vyrůst učiliště, nebyla přitom pro město nijak jednoduchá. Na poslední chvíli se totiž objevil vážný zájemce, který ji chtěl pro sebe koupit, protože je součástí areálu bývalé ETy a budoucí průmyslové zóny. Také opozice z řad ODS a KDU-ČSL transakci příliš nepomohla, když zpochybnila vhodnost této budovy pro učiliště a navrhovala koupit jiné objekty. A přestože tyto strany koupi bývalé administrativní budovy nepodpořily, byly v zastupitelstvu nakonec přehlasovány. Tím se podařilo Hlinsku koupit objekt včetně pozemků, které k němu náleží, za 2,6 milionu Kč, což je pro město podle starosty Krčila velmi výhodná cena. Jak dodává, radnice teď bude usilovat o dotaci, s jejíž pomocí by provoz budovy obnovila a navrátila tak Hlinsku zpět učňovské školství. Souběžně s tím má podle Krčila vzniknout memorandum místních firem a okolních obcí, které tak vyjádří vzniku učiliště a rekvalifikačního střediska svoji podporu. V případě, že by snad záměr městu nevyšel, má prý pro objekt připraveno jiné smyslupné využití.

red

Reklama

Obrázek uživatele jetozver
#2840 jetozver 25. Únor 2015 - 6:47
No tak to by me zajimalo jak by se podobne pocinani mesta pozdavalo v Chrudimi. Nejake komentare ????