Chrudimské noviny Když je v Hrochově Týnci zavřeno a v Chrudimi prázdno

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Když je v Hrochově Týnci zavřeno a v Chrudimi prázdno

Při čtení zprávy o tom, že Česká spořitelna uzavřela svoji letitou pobočku v Hrochově Týnci, se mi vybavil nedávný obrázek, který jsem si udělal na tento peněžní ústav v Chrudimi. Vstoupil jsem po čase do velkoryse pojaté budovy na Palackého třídě a nestačil se divit, že zeje prázdnotou. Vytiskl jsem si tedy u vchodu pořadní lístek a dlouhé minuty čekal. Nic se totiž nedělo a také za přepážkami bylo vesměs pusto a prázdno. Moderní objekt připomínal spíše místo duchů, než kdysi čilé a frekventované místo častých peněžních transakcí. Za pár minut vstoupil do budovy také zdejší správce bytů, pan Řešátko a čekal spolu se mnou, až na něho přijde řada. Po chvíli to nevydržel, obrátil se ke mně a narušil hrobové ticho slovy: "Kde jsou ty časy, kdy tu stály fronty lidí." A krátce zavzpomínal na hlasitý šrumec, který zde touhle dobou pokaždé byl. Jenže teď tu není. Proč?

Doba se změnila. Moderní technologie umožnily lidem obsluhovat svoje účty z tepla svých domovů a nepotřebují už tolik bankovní úředníky za přepážkami, trh současně zaplavily banky, které nabízejí spravování účtů bez poplatků, zatímco Česká spořitelna ohlásila před pár týdny jejich další zdražení. A to musí leckoho odradit. Nač totiž platit za něco, co jinde nabízejí zdarma? Přiznám se proto, že současné politice České spořitelny nerozumím. Její mateřská Erste bank v Rakousku ji před lety v Česku zprivatizovala s tím, že bude i nadále největším správcem účtů drobných střadatelů v zemi, přitom se ale chová naprosto opačně, protože běžné občany výší svých poplatků odrazuje, než aby je dál motivovala k zachování věrnosti. Proto je na pobočkách České spořitelny "ticho po pěšině", dochází k jejich zavírání a postupnému propouštění zaměstnanců.

Nedivil bych se proto, kdyby obdobně dopadl i chrudimský "palác" spořitelny přilepený na Husův sbor. Pokud totiž management banky nezmění strategii vůči lidem a nezareaguje na současné trendy v peněžnictví, pak jistě ztratí pozici peněžního ústavu s největším počtem klientů v zemi a stane se jen jedním z mnoha, kterému postačí mnohem skromnější prostory, než na jaké jsme zvyklí v Chrudimi. Sám za sebe mohu říci, že mám u České spořitelny účet už asi třicet let a nikdy mne ani na chvíli nenapadlo, že bych změnil prostředí. Těch důvodů, proč zůstat, je však stále méně a takhle přemýšlí i mnozí ostatní. I proto je teď možná zavřeno v Hrochově Týnci a prázdno v Chrudimi.

Roman Zahrádka

Reklama

Obrázek uživatele Tomáš Velendorf
#2853 Tomáš Velendorf 26. Únor 2015 - 8:54
Na druhou stranu, v době, kdy už i rohlíky a marmeládu si spousta lidí objednává už jen a pouze přes internet, tak se pak nelze divit ani tomu, že zeje prázdnotou i nějaká záložna.