Chrudimské noviny Z areálu bývalých sběrných surovin v Malecku zmizí všechny stavby, pozemek čeká totiž revitalizace

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Z areálu bývalých sběrných surovin v Malecku zmizí všechny stavby, pozemek čeká totiž revitalizace

Chrudim - Revitalizace prostoru bývalých sběrných surovin v Malecku by měla brzy opět o krůček postoupit. Už před rokem a půl odsud město vystěhovalo provozovnu Karla Dachovského, který měl tento prostor od roku 1993 od města pronajatý. Za dobu, kdy se tu sběrné suroviny provozovaly, zde ale došlo ke kontaminaci půdy a tu bude třeba nyní od jedů vyčistit.

Současné vedení města má přitom s odstraňováním staré ekologické zátěže čerstvé zkušenosti. V areálu bývalé Transporty odtěžily za poslední roky specializované firmy stovky tun zeminy a ze zbývající hlíny odstranily mastnotu a chemikálie, které se zde nashromáždily. Podobný postup by tak mohl být použit i v případě areálu bývalých sběrných surovin v Malecku.

Sběrné suroviny měly prý z Malecké ulice zmizet už před šestnácti lety.  Foto: Chrudimské noviny

V současnosti se tu však chystá především demolice zbývajících staveb a oplocení pozemku tak, aby byl přístupný z Malecké ulice. Jelikož celá plocha náleží fakticky k parku Střelnice, mohly by zde do budoucna vzniknout další dětská hřiště. Šlo by přitom už o druhé místo, kde se mohou vyřádit děti, protože před měsícem se po veřejné diskusi radnice rozhodla vybudovat hrací prvky i v Jedličkách. Ty byly k parku připojeny rovněž nedávno a o jejich budoucnosti se dlouho jednalo i s Povodím Labe. Zatímco děti si budou mít kde hrát, majitelé psů, kteří každoročně dotují provoz městského útulku jedněmi z nejvyšších poplatků za psy v České republice, opět přijdou zkrátka. Psí hřiště prozatím není v plánu ani zde, a to proto, že jde o záplavové území.

Dvorek plný oleje je překvapivě také přírodní památkou.  Foto: Chrudimské noviny

Kolik bude revitalizace bývalých sběrných surovin stát, nikdo prozatím netuší. Finanční náročnost je tedy velkou neznámou, ale odtěžení zeminy v areálu bývalé Transporty přišlo na miliony korun, které však pokryla státní a krajská dotace.

red

Reklama

Obrázek uživatele pejskar
#2885 pejskar 4. Březen 2015 - 11:09
a dětskému hřišti nevadí,že je tu záplavová zóna?A při tom,kolik rodičů s dětmi chodí na Střelnici,už vidím,jak budou hřiště využívána-vždyť je sem daleko z každého sídliště,zatím co pejskařů sem chodí spousta!!!!
Obrázek uživatele abcde
#2888 abcde 4. Březen 2015 - 16:45
Takže DADRUS, který svými vraky zničil pozemek, odešel a město (= my všichni) zaplatí revitalizaci. Kdo za město pozemek převzal? Nakonec ještě Ř. dostane někde v Tramtárii cenu za ekologii.
Obrázek uživatele Bleeer
#2902 Bleeer 6. Březen 2015 - 10:38
Zajímalo by mne, do jaké míry tenhle článek čerpá informace z oficiálních míst a do jaké míry prezentuje závěry anonymního autora. Pokud je totiž pravda to, že se tam uvažuje o dětském hřišti, je to v rozporu s tím, co Povodí Labe tvrdilo dosud ("Žádné pevné stavby v záplavové zóně") a navíc se zdravým rozumem - on sice ten areál možná patří k parku, ale nezapomínejme, že uprostřed vede silnice, která navíc není přehledná (mostek, zatáčka, absence chodníku) a tak by bylo nanejvýš nevhodné zvyšovat množství chodců ve vozovce. Naopak je tento areál dle mého nanejvýš vhodný právě pro ono psí hřiště - je stranou od hustě zabydlených oblastí a zároveň snadno dosažitelný (žádná periferie, autem se dá dojet až k místu). Tedy můj pohled: odstranění staveb, které tam nemají co dělat (hradí úředník, který areál převzal), zjištění průsaku škodlivých látek do podloží (hradí úředník, který areál převzal), případná sanace (hádejte, kdo hradí), parkové úpravy - založení lučního trávníku, výsadba pár (max 10) soliterních stromů a několika skupin keřů, oplocení a vybudování parkovacího stání ve směru od stávající vozovky (ulice Malecká). To je vše. Na svou obhajobu uvádím, že nevlastním ani nechovám psa.