Chrudimské noviny Opozice nedala vedení města takřka tři hodiny vydechnout, starosta Řezníček se po dovolené teprve rozkoukával

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Opozice nedala vedení města takřka tři hodiny vydechnout, starosta Řezníček se po dovolené teprve rozkoukával

Chrudim - O téměř tříhodinovou kratochvíli se postarali na pondělní schůzi městského zastupitelstva zástupci opozice z hnutí ANO 2011 a Strany svobodných občanů, kteří svými častými diskusními příspěvky nenechali předkladatele jednotlivých bodů prakticky vydechnout.

Ještě před samotným hlasování o programu jednání došlo však k milé události, kterou bylo předání obrazu těmi, jimž někteří ze zastupitelů pomohli finanční částkou a umožnili zakoupit postiženému dítěti polohovací postel. Obraz chrudimského panoramatu byl milou pozorností pro zastupitele jako celek.

Následně „ostrouhal mrkvičku“ se slzou v oku zástupce Pirátů, který chtěl z jednání veřejné schůze pořídit videozáznam. Zastupitelé se totiž usnesli, že mu to neumožní, a to dokonce ani tehdy, když člen Pirátů slíbil anonymizaci záznamu a jeho následné užití pro soukromé účely. Podrobněji se ale tomuto problému věnujeme v jiném materiálu. Evergreenem schůzí zastupitelů se už pomalu začínají stávat snahy Svobodných o větší transparentnost v jednání města, které se však daří radnici zatím "likvidovat". Svobodní si slibují větší průhlednost městského úřadu třeba od pravidelného zveřejňování podkladů k jednání městského zastupitelstva na internetu. Přestože podle Josefa Kálese (Svobodní) byly tentokrát splněny všechny náležitosti a doplnění programu jednání proběhlo v zákonném termínu, nebyl tento bod vůbec do programu schůze zařazen. Při následném hlasování o jeho zařazení ho opět zastupitelé většinou smetli ze stolu. Otevřená radnice kontra občané tedy prozatím "0:2".

Následovala také již tradiční tahanice nad informacemi z Finančního odboru MěÚ, které odprezentovala jeho šéfka Hana Vránová. Největší diskusi vzbudil model města za půl milionu korun. Tomuto bodu se Chrudimské noviny budou věnovat v jiném článku.

Sportovní i kulturní dotace prošly bez větších problémů. Pouze se tu ukázala nekonzistence místních Svobodných, kteří městu vytkli sponzorování „soukromé zábavy“, jakou jsou podle Josefa Kálese třeba koncerty vážně hudby, jež město prostřednictvím dotací spolufinancuje. Zatímco v otázce kulturních dotací „šil“ Káles do radnice více než hlasitě, obdobné finanční prostředky rozdělované podle stejného mustru v případě sportovců mu jeho žíly politologa „netrhaly“. Že by Machovy příručky v této otázce mlčely?

Změny v územním plánu, které se týkají pozemků v místní části Vlčnov, a o nichž Chrudimské noviny už také informovaly, a určení zástupce města ve firmě Vodovody a kanalizace (VaK) prošly též bez větších problémů. Ve VaKu opět zasedne starosta Petr Řezníček (SNK-ED), který prý za tuto funkci nedostane ani korunu.

Problematice osadních výborů se Chrudimské noviny také budou věnovat ve zvláštním textu. Jejich složení však zastupitelé schválili stejně jako návrh odstranit stavby z bývalé provozovny sběrných surovin v Malecké ulici. Kdo však celou akci zaplatí, zůstává prozatím velkou neznámou, protože na znehodnocení tohoto pozemku má svůj podíl hned několik subjektů.

Otočné hodiny, které spíše nefungují, než fungují a stojí na Masarykově náměstí stejně jako u nádraží, město neodkoupí podobně jako neodkoupí zpět sporné pozemky ve Vlčnově, které vlastní firma Miloše Chudáčka. O celé kauze jsme nedávno obšírně informovali zde.

Volná diskuse začala přednáškou komunisty Jaroslava Moučky, jemuž nedá spát střecha na kostele Nanebevzetí Panny Marie a ukončilo ji až závěrečné slovo předsedajícího Petra Řezníčka.

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele Cumel Hektor
#2941 Cumel Hektor 17. Březen 2015 - 4:24
Nice;-))))))))