Chrudimské noviny Starosta Řezníček se musel za svoje počínání Pirátům omluvit, zákaz, který vydal, byl podle všeho nezákonný

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Starosta Řezníček se musel za svoje počínání Pirátům omluvit, zákaz, který vydal, byl podle všeho nezákonný

Chrudim - Starosta města Petr Řezníček (SNK-ED), který nechal na pondělní schůzi městského zastupitelstva hlasovat o tom, zda zastupitelé umožní České pirátské straně natáčet na kameru průběh veřejného zasedání, čímž jí tento záměr v podstatě znemožnil, se za své jednání Pirátům omluvil. Chrudimským novinám to potvrdil jejich lídr Jiří Stuna.  

"Osobně to tímto považuji za vyřízené, nemohu však mluvit za vedení naší strany, zda proti panu starostovi a všem, kteří hlasovali pro zákaz natáčení veřejné schůze, podnikne nějaké další právní kroky," konstatuje Jiří Stuna, který usiluje o to, aby se veřejné schůze zastupitelů města pravidelně objevovaly na internetu. Sám Stuna, který je šéfem Městské policie ve Skutči, klasifikoval totiž starostovo pochybení jako jasné porušení zákona a zasahování do lidských práv. "Předpokládám proto, že příště už s tím žádné problémy nebudou," pokračuje lídr chrudimských Pirátů, podle kterého by mělo takovou službu poskytovat občanům samotné město. "Byl by to nejpřirozenější způsob jak informovat ty, kteří se z časových důvodů nemohou na odpolední schůzi dostat a takových občanů není rozhodně málo," argumentuje Stuna s tím, že některé strany velice rychle zapomněly na svoje předvolební sliby o otevřenosti radnice.

Pro zákaz natáčení přitom hlasovali pouze tři zastupitelé včetně starosty, dvanáct jich bylo pro a zbývajících devět se hlasování zdrželo. Došlo tak v podstatě k patové situaci. Starosta se přesto rozhodl kameramana Pirátů Zdeňka Kubalu vyzvat, aby kameru "sbalil" a přestal natáčet. Kubala prý něco takového předpokládal, protože ještě před natáčením na něm starosta Řezníček vyzvídal, kdo je a co jej vede k natáčení. Následně o tom nechal hlasovat. Nyní už ale Řezníček mluví jinak. Patrně se o celé záležitosti radil dodatečně s právníky, protože na tuto záležitost nepanoval ve vedení města nikdy jednotný názor. Nahrávání veřejných schůzí totiž žádný zákon nezakazuje, může však v takových případech hrozit možný střet se Zákonem na ochranu osobních údajů. Piráti však jasně dopředu deklarovali, že videozáznam upraví tak, aby k takové situaci nedošlo. Chrudimské noviny o tom mají důkaz k dispozici. "Je mi jasné, že kamera mohla běžet," sypal si starosta dodatečně popel na hlavu v rozhovoru pro iDnes.

Ruce pryč od starostova počínání dávají teď i někteří jeho koaliční spojenci. Například místostarosta Miroslav Tejkl (ČSSD), který je sám právník, hlasoval pro natáčení. "Jaký je rozdíl v tom, když si schůzi někdo nafilmuje nebo si z ní dělá poznámky, které si potom odnese?" nechápe Tejkl starostův zákaz. Redakci Chrudimských novin kontaktoval i další zastupitel sociální demokracie a poslanec Jan Chvojka, který vedle toho, že je rovněž právník, je také člen několika sněmovních výborů a podvýborů, zabývajících se mimo jiné agendou v oblasti práva. Chtěl v této souvislosti upozornit na nepřesnost, které jsme se dopustili, za což se mu dodatečně omlouváme. "Neupozornil jsem, že zastupitelům vadí nahrávání. Jen jsem po odhlasování starostu upozornil, že se s věcí nemůže vypořádat tak, že je nám to v podstatně jedno, jak tvrdil pan starosta," říká zastupitel Chvojka. Ze záznamu je zároveň patrná připomínka zastupitele Josefa Kálese (Svobodní), který po hlasování a vysloveném zákazu poznamenal, že je nyní zřejmé, komu jde anebo nejde o otevřenou radnici. "Předpokládám, že tato věta zde musela zaznít," snažil se jej usadit starosta Řezníček. I přes tyto slovní přestřelky nechávají však radní města už nějaký čas zveřejňovat na internetu alespoň zvukové záznamy z průběhu jednání zastupitelstva.

Roman Zahrádka

Reklama

Obrázek uživatele Pavel
#2963 Pavel 20. Březen 2015 - 1:48
Bude starosta hnán k zodpovědnosti?
Obrázek uživatele Zbyněk Kotúč
#2990 Zbyněk Kotúč 24. Březen 2015 - 1:01
Začíná mě docela bavit sledovat tenhle Absurdistán, v kterém všichni žijeme. Hurá, bude se natáčet. Povedlo se "nemožné". Přímý přenos Arsenal - Chelsea má dneska smůlu. Žádná Krajta 12 ani Ordinace v zaplevelené zahradě. Dnes očekáváme jednání zastupitelstva! Online! Teď trochu vážně. Řezníček uznal chybu a omluvil se. Čemuž by se slušelo dát palec nahoru, neboť se nestává každý den, že se politici za své překlepy omlouvají. Z mého pohledu uzavřená záležitost. Piráti ovšem zvažují případné další právní kroky. Pane Stuno, jsem dalek toho, abych někomu radil, ale po zhlédnutí vašeho předvolebního spotu mě napadá poznámečka: pokud byste přece jenom nesli na podatelnu nějaký návrh, mrkněte pro jistotu vašim týpkům do kapes, aby v nich neměli třeba větší než malé množství trávy, aby se ve finále právní kroky neobrátily proti vám. Dělám si srandu. Ale napadla mě jedna věc ..... Máme "na trhu" spoustu politických stran, jejichž programy jsou prošpikovány slovy OTEVŘENOST a TRANSPARENTNOST do takové míry, že už i jejich samotní představitelé se jeví průhledně (doufám, že mi rozumíte). A teď mi prozraďte, kdo z nich bojuje za zrušení takových všiváren, jako je tajné hlasování nebo možnost zdržet se hlasování?? Samozřejmě se hned někde objeví nějaký politik nebo politolog a začne hlásat, že tajné hlasování patří k pilířům demokracie a kdesi cosi blablabla. Žeňte ho klackem !! :-) K čemu slouží tajné věci? Vždyť to vědí i děti v první třídě. Něco má být skryto. Někdo se nesmí něco dozvědět. 25 let (!!!!!) po revoluci to stále nikomu nevadí a všichni to berou jako samozřejmost! Nikomu nevadí, že tajné hlasování slouží k tomu, aby se pokud možno nikdo nedozvěděl, která svině na sebe navlékla lidskou podobu a vstoupila do politiky. Omlouvám se za ostřejší slovo, lépe to napsat neumím. Tak teď běžte a natáčejte na jednání zastupitelstva - třeba tajné hlasování. Ale natočte to ve 3D nebo ještě lépe ve 4K, ať to přinese občanům hodně informací.
Obrázek uživatele Jirka Stuna
#2992 Jirka Stuna 24. Březen 2015 - 9:24
Dobrý den, po poradě s republikovým předsedou Ing. Černohorským jsme se shodli, že nám omluva pana starosty stačí a sledovaného záměru jsme v tomto případě dosáhli. Co se týče kapes našich členů a příznivců nemám informace ani nevěřím, že by někdo z našich s konopím "kšeftoval", mají-li v kapsách trávu pro vlastní potřebu, pak s tím vůbec problém nemám. Je pravdou, že v jiných stranách převládají společnosti tolerovaní alkoholici, ano i v tomto jsme trochu jiní. Co se týče transparentnosti a sdílení informací, určitě občané v této souvislosti o Pirátech ještě uslyší.
Obrázek uživatele Zbyněk Kotúč
#2999 Zbyněk Kotúč 24. Březen 2015 - 16:14
... a co je zač těch 9 havranů s jasným politickým názorem, kteří ani nemají odvahu veřejně hlasovat a zdrželi se hlasování?? S takovejma přisluhovačema budete budovat lepší budoucnost ještě za 1000 let. Ať Balous vezme kameru a zeptá se, co jim bránilo říct ano či ne.
Obrázek uživatele Pavel
#3005 Pavel 24. Březen 2015 - 22:52
Zbyněk Kotúč: ... a co je zač těch 9 havranů s jasným politickým názorem, kteří ani nemají odvahu veřejně hlasovat a zdrželi se hlasování?? S takovejma přisluhovačema budete budovat lepší budoucnost ještě za 1000 let. Ať Balous vezme kameru a zeptá se, co jim bránilo říct ano či ne.
A co když byli jediní uvědomnělí a nechtěli hlasovat o něčem, co je jasné? A jak víte, že jich bylo 9?
Obrázek uživatele Zbyněk Kotúč
#3008 Zbyněk Kotúč 25. Březen 2015 - 13:43
... pro Pavla - "A jak víte, že jich bylo 9?" No, přečetl jsem si to v článku nahoře.
Obrázek uživatele Zdenek K
#3039 Zdenek K 6. Duben 2015 - 23:03
Pavel: A co když byli jediní uvědomnělí a nechtěli hlasovat o něčem, co je jasné? A jak víte, že jich bylo 9?
Z meho pohledu tady mame problem s hlasovanim obecne... pri stavajici zakone uprave se hlasovani "pro" pocita ze vsech pritomnych hlasu. To prakticky znamena, ze ten kdo se hlasovani zdrzi, jakoby dal hlas proti. :/