Chrudimské noviny Jednání o budoucnosti areálu letního kina začnou zase od začátku, dohady s "Herbstovci" neberou konce

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Jednání o budoucnosti areálu letního kina začnou zase od začátku, dohady s "Herbstovci" neberou konce

Chrudim - Nekonečný příběh připomínají jednání, setkání a rokování týkající se areálu bývalého letního kina za budovou Muzea. Po letech emotivních výstřelků jeho zastánců i odpůrců a marné snaze najít společnou řeč, rozhodlo nyní vedení města šalamounsky. Začne se znovu a s čistým štítem.

Rozhodnutí stornovat všechny výsledky doposud proběhnuvších jednání teď přijala i rada města. Podle neuvolněného místostarosty Jana Čechlovského (ODS) se nedá nic jiného dělat a je to tak rozhodnutí zdaleka nejrozumnější. Na jedné straně totiž stojí město, jehož vedení se za osm let, kdy se tyto diskuse vedou, prakticky nezměnilo, na straně druhé pak městský zastupitel Richard Herbst (ANO 2011), s nímž je podle některých velmi těžké se dohodnout. Herbst totiž prý často mění již uzavřené dohody a je takřka nemožné s ním najít společnou řeč. Skupinka Herbstových příznivců se v průběhu minulých let snažila areál bývalého letního kina využívat k pořádání nejrůznějších akcí, které však mezi chrudimskou veřejností měly v lepším případě diskutabilní odezvu. Pravidelně je navštěvovaly pouze desítky zájemců.

Tady mělo vzniknout parkoviště, které by odlehčilo Lázeňské ulici. Foto: Chrudimské noviny

Před sedmi lety měl v prostorách letního kina vzniknout park s promenádou, dětským hřištěm a květinovou zahradou, součástí mělo být i tolik potřebné parkoviště. Úpravy však měly vzniknout na úkor promítací stěny a hlediště, což „Herbstovci“ společně s Chrudimskými patrioty ústy svého předsedy Josefa Kopečného kategoricky odmítli a přišli s vlastním návrhem. Tato situace se opakovala prakticky rok co rok až k současné patové situaci. Areál letního kina si Herbst od města pronajímá a pořádá zde již zmiňované kulturní akce, dokonce s pomocí dotace města. Někteří v této souvislosti poukazují na to, že tak vlastně občané ze svých kapes dotují Herbstovi koníčka, kterým je vlastně dnes již přežilé promítání pod otevřenou oblohou. Navíc tyto peníze návštěvnost areálu nijak nezvýšily.

V současnosti se tedy má začít zase od začátku, a to veřejným projednáváním osudu bývalého letního kina. To by se mělo uskutečnit v dubnu, respektive v květnu letošního roku. K budoucím úpravám se tak bude moci vyjádřit i veřejnost, která však na počátku vleklého sporu moc zájmu o dožilý prostor za Muzeem neprojevila.

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele Pavel
#3033 Pavel 3. Duben 2015 - 14:56
To je zase tendenční článek. S Herbstem se dá domluvit, někdy sice obtížněji, ale dá. Je však otázka, jak koukáte na tu domluvu. Když mu budete pořád donekonečna říkat, že se kino zlikviduje, tak se nedivte, že on bude pořád říkat, že nechce. Vždyť existuje petice, kde se za záchranu podepsalo několik tisíc lidí. A město tuto aktivitu dotuje málo!!! Když to srovnám například s Mubasem, kde je roční dotace 2,5 mil Kč (resp. provozní ztráta) nebo filharmonie pana zastupitele Židka, kam tečou statisíce, tak je dotace pro MaChr provozující leťák (50 tis.) směšná. Jsem pro rekonstrukci leťáku, kde zůstane plátno i provoz. Myslím však, že se tam vejde i parkoviště, je potřeba jen chtít.
Obrázek uživatele Zbyněk Kotúč
#3119 Zbyněk Kotúč 2. Květen 2015 - 11:13
Někde jsem tady zaregistroval, že ne všichni dostávají do svých schránek Chrudimský zpravodaj, tak chci jenom zmínit jeden článek z květnového zpravodaje, ve kterém Čechlovský zve veřejnost na plánovací setkání v areálu letního kina za muzeem. Setkání má proběhnout v úterý 19. 5. od 17:30 h v letním kině. Jak je vidno na studii z r. 2013 zde: http://www.chrudim.eu/cs/download/upr/studie/upr-studie-nadvori-za-muzeem-04-2015.pdf, s existencí leťáku se již dávno nepočítá. Chci se v souvislosti s navrhovanou studií zeptat na dvě věci. Za prvé - jestli už Svobodní a kavárník Alexa vstoupili do "bojové pohotovosti", neboť sotva Čechlovskýmu zavřeli jednu kavárnu, on už má v plánu další :-)). A za druhé - je něco pravdy na tom, že pokud Herbstovci a MaChr navrhovaný projekt podpoří, tak radnice zaplatí přesun stávající promítací plochy do kráteru před hotelem Bohemia a umožní tak promítání filmů za každého počasí, jelikož návštěvníci by mohli filmy sledovat v suchu a pohodlí z volných pokojů hotelu??
Obrázek uživatele Ivča
#3122 Ivča 3. Květen 2015 - 16:41
Mně se ten nejnovější návrh moc líbí