Chrudimské noviny Alkoholem posílení bezdomovci vadí nakupujícím v prodejně COOP, strážníci se prý na tuto lokalitu více zaměří

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Alkoholem posílení bezdomovci vadí nakupujícím v prodejně COOP, strážníci se prý na tuto lokalitu více zaměří

Chrudim - Bezdomovcům a jejich rejdům se Chrudimské noviny věnovaly už několikrát. Ať už šlo o pravidelnou skládku nedaleko Zlaté stezky, kde si vytvořili „hlavní stan“ a rozebírali odpadky, nebo dům v Lázeňské ulici, v němž žije squaterka „Kometa“ s houfem koček. V současnosti si ale obyvatelé města nejvíce stěžují na jejich přítomnost před obchodem COOP na rohu Škroupovy a Palackého ulice.

Přestože má město vytvořenu oficiální politiku, jak s lidmi bez domova zacházet a věnuje se jim manažerka prevence kriminality Šárka Pochobradská, jejich řádění nekončí. Vinni jsou nejen zmiňovanými černými skládkami, ale třeba i nezřízeným popíjením alkoholu na veřejných prostranstvích. Děje se tak dokonce i v místech, kde se pohybují děti. Poslední dobou vidím velmi často před obchodem COOP posedávat bezdomovce - popíjejí tam víno. Okolo prochází spousta dětí a myslím, že pro ně nejsou dobrým příkladem. Zajímalo by mne, kdy město zavede nějakou vyhlášku proti konzumaci alkoholu na veřejnosti. Uvítala bych i větší pozornost strážníků městské policie,“ říká Jana Vacková, jíž podnapilé osoby u oblíbeného obchodu vadí.

V lokalitě, která leží jen kousek od tohoto obchodního domu, se přitom v minulosti potloukala partička pochybných individuí, na níž si lidé také stěžovali. Šlo tehdy o známou lavičku u kostela svaté Kateřiny, která zažila mnoho alkoholových a konopných „dýchánků“.

Bezdomovci se pravidelně vyskytují i na autobusové zastávce v sídlišti U Stadionu.  Foto: Chrudimské noviny

Šéf Městské policie Chrudim Lukáš Dvořák ale obyvatele městě ujišťuje, že jeho muži i ženy v uniformách dělají maximum pro to, aby se podobné záležitosti nestávaly. „Městská policie věnuje problematice bezdomovců poměrně velkou část své pracovní náplně. V posledních dnech téměř pravidelně každý den řešíme nějaké oznámení od občanů vztahující se k místním bezdomovcům, popřípadě sami kontrolujeme lokality, kde se tyto osoby nacházejí. Povětšinou jsou osoby z míst, kde svoji přítomností budí pohoršení u místních občanů, vykázáni a pravidelně je při těchto opatřeních strážníky dohlédnuto na to, aby po sobě uklidili nepořádek, který kolem sebe vytvořili. Bohužel není v našich silách kontrolovat veškerá veřejná prostranství, a proto jsme v těchto případech do jisté míry závislí i na občanech, kteří se na nás mohou s problémy tohoto charakteru kdykoli obrátit. Na uvedenou lokalitu zaměří strážníci při hlídkové činnosti více pozornosti a budou se snažit problémové osoby z těchto míst vytěsnit na vhodnější místa s menším pohybem osob, zejména dětí,“ vysvětluje Dvořák.

Zcela vyřešit problematiku asociálního chování bezdomovců je totiž podle všeho prakticky nemožné. Pohoršeným občanům tak nezbývá, než v takových situacích volat městskou policii, která si s ovíněnými bezdomovci poradí.

red

Reklama

Obrázek uživatele platek
#3071 platek 18. Duben 2015 - 19:17
Jsou to bezdomovci to zamena že nemaji kde byt. Jak je může někdo vyhánět z veřejně přístupného místa. I když pop8jí. Vyhláška to nezakazuje.