Chrudimské noviny Když ze sebe rychlokvaška dělá profíka aneb Co všechno jí jsou schopni baštit místní politici a voliči

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Když ze sebe rychlokvaška dělá profíka aneb Co všechno jí jsou schopni baštit místní politici a voliči

Roman Málek se v dopise adresovaném jednomu z majitelů Chrudimských novin ohradil proti tvrzením, jež zazněla v článku "Přilepšuje si místostarosta Málek trháním lístků na kulturních akcích?", a která mimo jiné zpochybňují Málkovu erudici v tom vydávat se za odborníka pro tisk, média, komunikaci a mediální výchovu. Málek si přesto na svém tvrzení trvá a dokládá jej "vzděláním" a "praxí", kterými prý za svůj dosavadní poměrně krátký život prošel. Nu, dobrá, tak si je hezky od začátku projděme, ať máme jasno v tom, co všechno stačí v současné době k tomu, aby se člověk mohl prohlašovat za "mediálního odborníka".

Ze všeho nejdříve je třeba si připomenout, že je Roman Málek absolventem chrudimské "integrovky", která každoročně vychovává prodavače, aranžéry, cukráře, kuchaře a číšníky. Tedy ty, a tady je prosím všechny za prominutí, kteří by na jiné náročnější střední škole na maturitu nejspíš nedosáhli. A právě takové školy jsou minimálně nutné k tomu, aby člověk mohl nastoupit někam do vydavatelství a začít hezky od píky jako řadový redaktor, což se v případě Romana Málka nikdy nestalo. Kvůli tomu jsem to i zmínil. Nikoli proto, abych byl vůči někomu jízlivý. To bych si ani nedovolil, jen jsem chtěl, aby byli čtenáři plně v obraze.

Nicméně Málek se rozhodl svůj profesní život mediálního odborníka dokladovat před jedním ze spolumajitelů Chrudimských novin následujícím výčtem vlastní mediální praxe: 2006 - současnost www.chrudimka.cz, externista (návaznost na šéfredaktora a zakladatele); 2006 - současnost Chrudimský zpravodaj, člen redakční rady; 2012 - 2014 BEZVAakce, zakladatel portálu a správce; 2010 - 2012 Remix - Regionální mix informací, redaktor / koordinátor pro Pardubický kraj; 2008 - 2012 Turistické noviny Chrudimska - Hlinecka, zakladatel a vedoucí vydání; 2002 - 2006 www.chrudimka.cz, zakladatel a šéfredaktor; 2004 - 2006 www.nevladky.cz, zakladatel a šéfredaktor; 2002 - 2004 Evropské vydavatelství, s. r. o./Jan Doležal, Bulvár, Pardubice, externista.

Střílí si z nás Roman Málek, když prohlašuje, že je mediální odborník?  Foto: internet

Uf, člověku by se z toho až zatočila hlava. Nicméně Roman Málek naši redakci osočil, že neumí zdrojovat na internetu, a tak jsem si tam vyhledal ještě další zajímavé údaje, které Málek uvádí ve svém životopisu. Už během svých studií na již zmíněné "integrovce" zvládl být třeba současně i "specialistou pro tisk a komunikaci" v Okresní radě Junáka v Chrudimi a Národní institut dětí a mládeže mu v roce 2010 udělil certifikát pro mediální výchovu a medializaci. (Ten samý institut mu mimo jiné o rok později udělil další certifikát "Jak zvládat zlost a agresivitu".) :-) To jen na okraj, abychom byli přesní a nebyli zase Romanem Málkem nařčeni, že pracujeme s neúplnými údaji. Čtenářům se zároveň omlouvám za obsáhlost tohoto výčtu, leč nejsem jeho autorem, který by mi to mohl později vyčíst, čemuž jsem chtěl předejít, a musel jsem zároveň názorně demonstrovat veškeré Málkovy mediální zkušenosti.

Co k nim uvést? Asi to, že jsme měli ve shora uvedeném článku pravdu. Málkovou jedinou zkušeností v praktické redaktorské práci je externí spolupráce s pardubickým Bulvárem, který přežívá jen díky evropským dotacím, protože stojí na úplném okraji čtenářského zájmu. A co říci k ostatním portálům, které Málek zakládal, spoluzakládal nebo řídil? Že takřka každý má dnes nějaké webovky, blogy nebo alespoň soukromé stránky na facebooku s více či méně kvalitním obsahem. A ruku na srdce. Kdo z vás někdy potřeboval k životu weby jako nevladky.cz, remix.cz nebo BEZVAakce? Osobně jsem se bez nich zatím obešel, protože jsou takových na internetu stovky ba tisíce, zatímco těch skutečně kvalitních je na netu jak šafránu, což znovu není podle mého názoru Málkův případ. U něho zatím skutečná kvalita pokulhává a je vůbec otázkou, zda by takové weby dokázaly přežít bez dotací a obstát v ostré konkurenci. Opět jsem k tomu velmi skeptický.

Zřejmě další z Málkových profesí - z fotografie není ale příliš patrné, o jakou profesi jde.  Foto: internet

A proč? Protože Málkovi zoufale schází práce v terénu, tisíce odpracovaných hodin na jednotlivých tématech, novinářská pokora a etika, pokud se dá vůbec hovořit o nějaké práci novináře, natož o nějaké mediální výchově, která se opírá o certifikát jakéhosi "pionýrského kroužku", který si vzletně říká Národní institut. Zkrátka to, co Málek v Chrudimi zatím dobře některým politikům a voličům prodává, není nic jiného než virtuální realita - česky řečeno "vzdušný zámek", který se vydává za něco mimořádného a přitom je prázdný a bez obsahu. Také marketingově nepůsobí weby, které Málek zmiňuje, nijak atraktivně a spíše mi jejich fungování zavání nepřehlednou dotační politikou, na kterou jsou podobné nefunkční projekty přisáty jak na maminčin cecík. Tady se podle mne naopak Málek orientuje až náramně.

A jsme u jádra pudla. Absolvent "integrovky" a dřívější člen Junáka se okamžitě stal bez jakýchkoliv zkušeností specialistou pro tisk a komunikaci, nyní už dokonce řediteluje soutěži Školní časopis Pardubického kraje a vydává se za odborníka na mediální výchovu. Odsud jsme přitom už jen kousek od politiky, která Málka v současnosti živí, protože mu nízká voličská účast umožnila vcelku pohodlně se dostat do křesla neuvolněného místostarosty Chrudimě. Můžeme jen spekulovat, zda s něčím takovým Málek dopředu počítal nebo dál počítá. Každopádně vstoupil do politiky příliš mladý bez zkušeností a patřičného vzdělání, avšak s gloriolou aktivisty, který se, dovoluji si tvrdit, zabývá takřka vším a v podstatě ničím a podle toho také jeho politika vypadá. Na západě se totiž politici na svou kariéru dlouho dopředu připravují a jsou absolventy těch nejprestižnějších univerzit (v USA je to Harvard University nebo ve Velké Británii Cambridge University či Oxfordská univerzita), zatímco u nás zatím stačí ony "pionýrské kroužky" k vytváření falešné iluze, že rozumím i tomu, čemu vlastně nerozumím a co do hloubky vůbec neznám a když, tak jen okrajově. Za nás se tomu říkalo rychlokvašky, dnes se takoví lidé neváhají pasovat za odborníky a top manažery. Zda je to klam, podvod nebo lež, nechám na úsudku každého z vás. Za každého však hovoří jeho pracovní výsledky, a tak se ptám sám sebe i vás, zda lze na těchto povrchních základech stavět funkční republiku a město? A také, zda jde efektivně spravovat miliardové majetky, s jejichž pomocí je tato "odbornost - neodbornost" ve stále větší míře dotována z našich kapes?

Sečteno, podtrženo, svoje dítě bych na mediální výchovu k Romanu Málkovi nedal, protože nikdy žádného "sólokapra" nenapsal a obávám se, že ani neví, jak se k němu dostat. Vedle něj znám ale opravdové profíky v mediální oblasti, za které hovoří jejich erudice, odbornost, patřičné vzdělání a především letité zkušenosti, které se odráží v jejich vysoké divácké nebo čtenářské přízni. A právě bez těchto zkušeností se nedá nastupující generaci vychovat, ať už jde o jakoukoliv oblast, ne jen tu mediální. Vím, že nemusíme být v našich novinách vždy stoprocentní, ale naši začátečníci začínají od píky a snaží se i za cenu chyb, což je mi stokrát milejší, než někdo, kdo o sobě tvrdí, že by je mohl z fleku vyučovat, anebo na ně jako Málek žaluje jejich nadřízeným. Romane Málku, závěrem vás poprosím, už poněkolikáté, buďte soudný a přestaňte veřejnost blafovat. Přijměte pokoru za sebe vlastní, jděte do sebe a vraťte se až tehdy, až budete skutečně tím, kým doopravdy jste. Učiníte tím své vlasti i městu tu největší službu, jakou si lze představit. Potom teprve si vás budu moci zase začít vážit jako v dobách, kdy jste to v redakci, kterou jsem tehdy řídil, okukoval a seznamoval se s tím, co je to vůbec novinářská rutina. Přeji vám hodně štěstí!

Roman Zahrádka

Reklama

Obrázek uživatele ŠIMŠÁK
#3080 ŠIMŠÁK 21. Duben 2015 - 21:10
Dneska se Mááááááálka nikdo nezastane??? Kdepak je Hrabě a ostatní, když je člověk(?) potřebuje? Že by hledali jiné anály ??
Obrázek uživatele Bleeer
#3081 Bleeer 22. Duben 2015 - 9:05
No mne by spíše zajímalo, kde se vzalo to ypsilon v nadpisu. "Když ze sebe rychlokvaška dělá profíka aneb Co všechno jí jsou schopny baštit místní politici a voliči" - shoda podmětu s přísudkem nic? Nebo jsou snad politici a voliči ženského rodu? Jinak k tématu - dnes je takových "mladých a úspěšných" za korunu kornout. Dělají pak třeba realitní makléře, poradce poslancům, nebo v Tescu u kasy.
Obrázek uživatele Roman Zahrádka
#3083 Roman Zahrádka 22. Duben 2015 - 13:19
Bleeer: No mne by spíše zajímalo, kde se vzalo to ypsilon v nadpisu. "Když ze sebe rychlokvaška dělá profíka aneb Co všechno jí jsou schopny baštit místní politici a voliči" - shoda podmětu s přísudkem nic? Nebo jsou snad politici a voliči ženského rodu? Jinak k tématu - dnes je takových "mladých a úspěšných" za korunu kornout. Dělají pak třeba realitní makléře, poradce poslancům, nebo v Tescu u kasy.
Máte pravdu, Bleeere, pravopisně jsem v titulku pochybil a omlouvám se Vám i čtenářům Chrudimských novin. Mějte se krasopisně :-).
Obrázek uživatele Jaroslav Kořínek
#3088 Jaroslav Kořínek 25. Duben 2015 - 20:07
Vážený pane Zahrádko, chápu, že dokážete využít cokoli proti panu Romanu Málkovi a zveřejnit to. Vaše averze vůči němu je mi celkem fuk do té doby, pokud se nepasujete jako novinář do role znalce kvality středních škol a úrovně jejich absolventů. Ve svém článku jste zřejmě náhodou zapomněl uvést, že na naší škole mohou žáci studovat nejenom tříleté, ale i čtyřleté obory ukončené maturitní zkouškou. Při vzniku školy jsme integrovali oba typy studia pod jednu střechu, a proto vznikl původní název Integrovaná střední škola. Úroveň našich absolventů maturitních oborů je zejména v posledních letech ověřena úspěšností u státních maturit, která se dle dostupných statistických údajů neliší od celostátního průměru středních odborných škol. Kvalita výuky je popsána též ve zprávách České školní inspekce, jež jsou běžně dostupné na webu, kdyby se náhodou chtěl někdo zajímat. Pokud budete hledat náročnější školy, musíte se dle mých laických i profesních zkušeností soustředit především na gymnázia. Srovnávat elitu s běžným populačním průměrem je účelové a laciné. Přeji Vám, abyste se ve svých článcích snažil být více objektivní, aniž bych se Vás dovolil zeptat, jaké školy jste absolventem a podle toho posuzovat Vaši novinářskou práci. Váš Jaroslav Kořínek, ředitel SOŠ a SOU obchodu a služeb Chrudim (dříve "integrovky").
Obrázek uživatele Roman Zahrádka
#3090 Roman Zahrádka 26. Duben 2015 - 12:46
Jaroslav Kořínek: Vážený pane Zahrádko, chápu, že dokážete využít cokoli proti panu Romanu Málkovi a zveřejnit to. Vaše averze vůči němu je mi celkem fuk do té doby, pokud se nepasujete jako novinář do role znalce kvality středních škol a úrovně jejich absolventů. Ve svém článku jste zřejmě náhodou zapomněl uvést, že na naší škole mohou žáci studovat nejenom tříleté, ale i čtyřleté obory ukončené maturitní zkouškou. Při vzniku školy jsme integrovali oba typy studia pod jednu střechu, a proto vznikl původní název Integrovaná střední škola. Úroveň našich absolventů maturitních oborů je zejména v posledních letech ověřena úspěšností u státních maturit, která se dle dostupných statistických údajů neliší od celostátního průměru středních odborných škol. Kvalita výuky je popsána též ve zprávách České školní inspekce, jež jsou běžně dostupné na webu, kdyby se náhodou chtěl někdo zajímat. Pokud budete hledat náročnější školy, musíte se dle mých laických i profesních zkušeností soustředit především na gymnázia. Srovnávat elitu s běžným populačním průměrem je účelové a laciné. Přeji Vám, abyste se ve svých článcích snažil být více objektivní, aniž bych se Vás dovolil zeptat, jaké školy jste absolventem a podle toho posuzovat Vaši novinářskou práci. Váš Jaroslav Kořínek, ředitel SOŠ a SOU obchodu a služeb Chrudim (dříve "integrovky").
Vaši reakci jsme očekávali a je velmi dobře, že jako ředitel SOŠ a SOU obchodu a služeb Chrudim (dříve integrovky) hájíte dobrou pověst své školy. Nicméně psal jsem o "integrovce" z doby, kdy ji absolvoval Roman Málek a kdy jste ještě nebyl jejím ředitelem. Zároveň jsem požádal o prominutí za svá troufalá slova a srovnání s ostatními klasickými středními školami, jejichž studium je zakončeno pouze maturitou (gymnázia, obchodní akademie, střední průmyslové školy, apod.) a odkud se později rekrutují i budoucí novináři, redaktoři či mediální poradci, chcete-li. Bohužel neznám případ, že by chrudimská "integrovka" někoho takového vychovala. Možná, že se mýlím, ale opravdu nikdo takový mi v posledních pětadvaceti letech neutkvěl v paměti. Proto ono srovnání, které nepovažuji za laciné nebo účelové, nýbrž za nezbytné. A ještě jedna malá poznámka na závěr - nechovám vůči Romanu Málkovi žádnou averzi, pouze komentuji jeho působení v komunální politice, které je narozdíl od většiny ostatních natolik odlišné a nestandardní, až to může v člověku snadno navodit dojem, že proti němu v redakci anebo snad já něco osobně máme. Avšak chceme-li být objektivní, nezbývá nám, než nebýt k jeho chování a vystupování neteční a pokud možno jej věrně, pravdivě a slušně zachytit. Tím chci jen říct, že žádný z uveřejněných snímků Romana Málka není fotomontáží, jak by se mohlo někomu zdát, a že před nimi nelze stejně jako před některými fakty strkat neustále hlavu do písku. S úctou k Vám, pane řediteli Kořínku, Roman Zahrádka.
Obrázek uživatele koala
#3091 koala 26. Duben 2015 - 13:20
Koukám pánové, že jeden o koze a druhý o voze. Ale když už probíráte Málka, možná byste se mohli optat pamětníků kantorů, kteří ho tam zažili. Mě jeden z nich vyprávěl, co to bylo za dřinu, udržet Málka na čtyřkách a nevyhodit ho ze školy. A o to tu asi šlo, ne?
Obrázek uživatele Jaroslav Kořínek
#3094 Jaroslav Kořínek 27. Duben 2015 - 20:05
Roman Zahrádka: Vaši reakci jsme očekávali a je velmi dobře, že jako ředitel SOŠ a SOU obchodu a služeb Chrudim (dříve integrovky) hájíte dobrou pověst své školy. Nicméně psal jsem o "integrovce" z doby, kdy ji absolvoval Roman Málek a kdy jste ještě nebyl jejím ředitelem. Zároveň jsem požádal o prominutí za svá troufalá slova a srovnání s ostatními klasickými středními školami, jejichž studium je zakončeno pouze maturitou (gymnázia, obchodní akademie, střední průmyslové školy, apod.) a odkud se později rekrutují i budoucí novináři, redaktoři či mediální poradci, chcete-li. Bohužel neznám případ, že by chrudimská "integrovka" někoho takového vychovala. Možná, že se mýlím, ale opravdu nikdo takový mi v posledních pětadvaceti letech neutkvěl v paměti. Proto ono srovnání, které nepovažuji za laciné nebo účelové, nýbrž za nezbytné. A ještě jedna malá poznámka na závěr - nechovám vůči Romanu Málkovi žádnou averzi, pouze komentuji jeho působení v komunální politice, které je narozdíl od většiny ostatních natolik odlišné a nestandardní, až to může v člověku snadno navodit dojem, že proti němu v redakci anebo snad já něco osobně máme. Avšak chceme-li být objektivní, nezbývá nám, než nebýt k jeho chování a vystupování neteční a pokud možno jej věrně, pravdivě a slušně zachytit. Tím chci jen říct, že žádný z uveřejněných snímků Romana Málka není fotomontáží, jak by se mohlo někomu zdát, a že před nimi nelze stejně jako před některými fakty strkat neustále hlavu do písku. S úctou k Vám, pane řediteli Kořínku, Roman Zahrádka.
Vážený pane Zahrádko, chápu, co je úkolem novinářů a co jste chtěl svými slovy v článku vyjádřit. Jsem si též vědom omluvy za Vaše troufalá slova. Nechci však mlčky souhlasit s některými tvrzeními či subjektivními názory, které mohou tak či onak vrhat minimálně zastíněné světlo na naši školu a uvádět čtenáře byť i v malý omyl. Ve své roli na škole působím již od roku 1992. Tudíž jsem pana Romana Málka coby studenta vskutku zažil, dokonce jsem jej po celé čtyři roky vyučoval matematice. Také nemohu potvrdit, že budoucí novináři, moderátoři, komentátoři či redaktoři se rekrutují z mnoha různých chrudimských středních škol, vyjma té naší. Mohu-li být konkrétní, tak ve Vašem periodiku máte z ledna 2013 článek o studentovi naší školy Michalu Jinochovi, který je mladým talentovaným komentátorem internetových sportovních přenosů a v současné době je dokonce na několikaměsíční stáži ve sportovní redakci TV Nova. Dalším absolventem naší školy je mimo jiné dlouholetá redaktorka ČRo Pardubice paní Kateřina Prouzová. A tak chci-li být společně s Vámi vůči čtenářům objektivní, nezbývá mi, než nebýt též netečný a pokud možno uvedené skutečnosti věrně, pravdivě a slušně upřesnit a sdělit. Komentovat vyjádření, chování a skutky regionálních nebo vrcholových politiku mi z pozice ředitele školy podle mne nepřísluší. To je práce novinářů, kterou Vám, dlužno dodat, mnohdy nezávidím. S úctou k Vám i čtenářům Jaroslav Kořínek.
Obrázek uživatele Jaroslav Kořínek
#3095 Jaroslav Kořínek 27. Duben 2015 - 20:20
koala: Koukám pánové, že jeden o koze a druhý o voze. Ale když už probíráte Málka, možná byste se mohli optat pamětníků kantorů, kteří ho tam zažili. Mě jeden z nich vyprávěl, co to bylo za dřinu, udržet Málka na čtyřkách a nevyhodit ho ze školy. A o to tu asi šlo, ne?
Vážený pane Koalo, patřím mezi dlouholeté zaměstnance a tudíž i mezi pamětníky školy. Mám také jako ředitel školy přístup do jejího archivu. A tak Vám musím sdělit křišťálově čistou pravdu, která snad ani křišťálově čistší být nemůže: to, co Vám sdělil údajný pamětník, je bohapustá lež, nic víc. Jaroslav Kořínek
Obrázek uživatele Roman Zahrádka
#3096 Roman Zahrádka 27. Duben 2015 - 22:56
Jaroslav Kořínek: Vážený pane Zahrádko, chápu, co je úkolem novinářů a co jste chtěl svými slovy v článku vyjádřit. Jsem si též vědom omluvy za Vaše troufalá slova. Nechci však mlčky souhlasit s některými tvrzeními či subjektivními názory, které mohou tak či onak vrhat minimálně zastíněné světlo na naši školu a uvádět čtenáře byť i v malý omyl. Ve své roli na škole působím již od roku 1992. Tudíž jsem pana Romana Málka coby studenta vskutku zažil, dokonce jsem jej po celé čtyři roky vyučoval matematice. Také nemohu potvrdit, že budoucí novináři, moderátoři, komentátoři či redaktoři se rekrutují z mnoha různých chrudimských středních škol, vyjma té naší. Mohu-li být konkrétní, tak ve Vašem periodiku máte z ledna 2013 článek o studentovi naší školy Michalu Jinochovi, který je mladým talentovaným komentátorem internetových sportovních přenosů a v současné době je dokonce na několikaměsíční stáži ve sportovní redakci TV Nova. Dalším absolventem naší školy je mimo jiné dlouholetá redaktorka ČRo Pardubice paní Kateřina Prouzová. A tak chci-li být společně s Vámi vůči čtenářům objektivní, nezbývá mi, než nebýt též netečný a pokud možno uvedené skutečnosti věrně, pravdivě a slušně upřesnit a sdělit. Komentovat vyjádření, chování a skutky regionálních nebo vrcholových politiku mi z pozice ředitele školy podle mne nepřísluší. To je práce novinářů, kterou Vám, dlužno dodat, mnohdy nezávidím. S úctou k Vám i čtenářům Jaroslav Kořínek.
Vážený pane Kořínku, musím se bez mučení přiznat, že jste mě nachytal na švestkách :-). O Kateřině Prouzové jsem neměl ani tušení, ale jak píše ve svém profilu, "od svých 17 let prolezla všechny rozhlasové stanice v okolí a stále si doplňuje vzdělání" a má tedy za sebou vzhledem ke svému věku více než dvacetiletou praxi rozhlasové redaktorky. Tomu se říká práce v médiích doslova od píky. Nejde tedy v jejím případě o žádný víkendový kroužek, opravňující paradoxně po krátké době k mediálnímu poradenství a výchově. No, a student Jinoch? Budiž mu přáno. Tato jména mi utekla asi proto, že jsem se sportovnímu zpravodajství nikdy až na drobné záskoky nevěnoval a ČRo Pardubice bohužel neposlouchám. Není to ale nic proti ničemu. Jsem rád, že jste důsledný, což se dnes moc nevidí, a nestydím se za to, že si budu muset krapet poopravit mínění o "integrovce", která má bezesporu ředitele na svém místě. A pokud jde o politiku včetně té komunální, není opravdu co závidět - je to až na výjimky stále stejně obehraná písnička, která už leckoho unavuje. Na druhé straně někdo tu politiku dělat musí a ti, co tam dnes jsou, vystavují vysvědčení především nám voličům, ať už jsme volili nebo jako volby v Chrudimi ve většině ignorovali. Přeji Vám hodně úspěchů, pane řediteli. S úctou Roman Zahrádka.
Obrázek uživatele Pavel
#3100 Pavel 28. Duben 2015 - 9:08
To je zase diskuze. Pane Kořínku - hájíte neobhajitelné. Beru to, že Vaše škola má též nějakou úroveň - blíže ji neznám, tak nemohu soudit, ale že by z "knedlíkárny" byli absolventi schopni mediálně radit, řídit město, atd., tak o tom silně pochybuji a pan Zahrádka správně upozornil na trochu nálepkovitý image místostarosty Málka. Pokud se Málek chlubí tím, čím se chlubí, pak by podle mě měl mít minimálně gymnázium a nějaké kurzy zaměřené tímto směrem nebo např. VOŠ. Nebo schválně, jaké měl na Vaší škole předměty? Neberte to jako rýpání do Vás, naopak, budu velmi rád, pokud Vaše škola patří do těch "prestižních", kam se ji snažíte stavět.
Obrázek uživatele andulka104
#3106 andulka104 28. Duben 2015 - 14:27
Nechápu, proč se tady řeší "vzdělání z integrovky", když to je všechno o lidech. Znám docela dost lidí, co vystudovali prestižnější školy, než je integrovka a nedopadli zrovna dobře. A na druhou stranu je spousta lidí, co právě na integrovce začali a pokračovali dál ve studiu. Já jsem na integrovce začala učebním oborem a dnes mám vysokoškolské vzdělání. Málokteré dítě ví, čím by chtělo v dospělosti být. Tak laskavě nesuďte integrovku podle pana Málka. I když jste se omluvil, tak jste se nás docela dotkl.
Obrázek uživatele Jan Navrátil
#3107 Jan Navrátil 28. Duben 2015 - 15:13
andulka104: Nechápu, proč se tady řeší "vzdělání z integrovky", když to je všechno o lidech. Znám docela dost lidí, co vystudovali prestižnější školy, než je integrovka a nedopadli zrovna dobře. A na druhou stranu je spousta lidí, co právě na integrovce začali a pokračovali dál ve studiu. Já jsem na integrovce začala učebním oborem a dnes mám vysokoškolské vzdělání. Málokteré dítě ví, čím by chtělo v dospělosti být. Tak laskavě nesuďte integrovku podle pana Málka. I když jste se omluvil, tak jste se nás docela dotkl.
Přesně jak jste napsala.
Obrázek uživatele slava
#3108 slava 28. Duben 2015 - 15:24
Řeší, protože se asi neočekává od absolventa integrovky místostarostování.