Chrudimské noviny Centrum sociálních služeb a pomoci umožní nově svým zaměstnancům absolvovat kurzy sebeobrany

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Centrum sociálních služeb a pomoci umožní nově svým zaměstnancům absolvovat kurzy sebeobrany

Chrudim - Centrum sociálních služeb a pomoci (CSSP) se v poslední době snaží více medializovat svoji činnost, protože tlak na trhu sociálních služeb sílí a konkurence roste. Po informacích o připravované stavbě venkovní tělocvičny pro seniory a zřízení 24hodinové služby tak přichází jeho ředitelka Hana Pilná s další „bombou“. Pečovatelky se budou učit sebeobraně.

Důvodem, proč CSSP přistoupilo k tomuto kroku, není překvapivě snaha ochránit své zaměstnance před agresivními seniory, kteří by snad mohli napadnou pečovatelku v některém z domů, jež tato organizace provozuje, ale právě zmiňovaná služba 24hodinové péče. Při ní křehké ženy z řad pečovatelek často chodí opuštěnými chrudimskými ulicemi ještě za tmy a mohou se stát snadným terčem případného násilníka. Městská ani státní policie totiž nemá své příslušníky všude a kamerový systém, který strážníci obsluhují, je už několik let funkční jen z části.

Na zaměstnance Centra sociálních služeb a pomoci v Chrudimi si už násilníci nepřijdou.  Foto: Chrudimské noviny

Dámy pečující o chrudimské seniory v jejich domovech tak v těchto dnech absolvovaly první z řady školení, které jim mělo přiblížit, jakým způsobem se případnému přepadení bránit. Vysvětleno jim bylo i zacházení s pepřový sprejem a základní kopy a chvaty sebeobrany. O vybavení pečovatelek střelnou zbraní ředitelka Hana Pilná prý zatím neuvažuje.

red

Reklama

Obrázek uživatele platek
#3110 platek 28. Duben 2015 - 18:31
:-D tak venkovni tělocvična, kurzy sebeobrany a pomalu každý den se tady člověk dočte jak jim padají chudáci důchodci po zemi. Možná by to chtělo dát peníze zaměstnancům aby jich tam mohlo být více a více se starali
Obrázek uživatele Bleeer
#3112 Bleeer 28. Duben 2015 - 18:40
platek: :-D tak venkovni tělocvična, kurzy sebeobrany a pomalu každý den se tady člověk dočte jak jim padají chudáci důchodci po zemi. Možná by to chtělo dát peníze zaměstnancům aby jich tam mohlo být více a více se starali
Staří lidé mají prostě občas problémy se stabilitou - to ví každý, kdo kdy o někoho starého pečoval. Marně přemýšlím, jak by navýšení počtu zaměstnanců tyto problémy vyřešilo. Máte nějaký nápad, nebo jen mlátíte prázdnou slámu?
Obrázek uživatele nenimijedno
#3113 nenimijedno 28. Duben 2015 - 22:56
Taky bych to nedramatizovala, navíc vím, že pády nejsou denně. Policie totiž byla volána k naší známé a pečovatelky za to opravdu nemohou. Prostě si nedala říci a neležela když měla. Policii děkujeme a pečovatelkám také. Domy fungují jinak než domov důchodců. Pečovák je klasický nájemní dům s tím rozdílem že je tam ubytována pouze seniorská populace. Pečovatelka dochází do bytů jen když si to obyvatel přeje. Jinak ne. V tom je rozdíl. Také jsou do domu přijímáni jiní lidé, než do domova důchodců. Proto by každý kdo pečováky pomlouvá měl nejprve tento rozdíl znát. Centrum je opravdu výkladní skříní města, tleskám a podporuji. Co se týká ochrany pečovatelek, dnes v Chrudimském deníku ředitelka uvádí něco jiného než píšete. Tak nevím.