Chrudimské noviny Když nepomůže U Stadionu město, pomohou si tam občané sami?

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Když nepomůže U Stadionu město, pomohou si tam občané sami?

Všiml jsem si, že napsat o tom, že městští strážníci rozdali v sídlišti U Stadionu pětatřicet parkovaček, dokáže místní obyvatele pořádně nadzvednout ze židlí a zalamentovat si. Ne ale na adresu našich novin, nýbrž na radnici, která podle nich otálí s realizací rozšířených parkovišť před některými bytovými domy. Právě s touto navrhovanou úpravou přišly některé místní samosprávy. Stalo se tak poté, co odsud lidé doslova vyhnali pražské architekty, kteří jim chtěli sídliště rozparcelovat několika silnicemi, jež měly umožňovat i další možnosti parkování, čímž by podle nich duch tohoto věčně zeleného sídliště u řeky utrpěl nenávratné škody. A tak samosprávy vymyslely elegantní, levné a hlavně rychlé řešení, jehož realizace se podle nich tak neskutečně dlouho vleče.

Jde o již mnohokráte skloňované rozšíření příjezdových komunikací před bytovými domy zhruba o metr až metr a půl, které by zde umožnilo příčné a podélné parkování vozidel zároveň a zvýšilo by tak možnosti parkování v tomto největším chrudimském sídlišti, které bylo vyprojektováno v druhé polovině 60. let, a zatímco dříve zde měla auto každá druhá rodina, dnes ho má každá, ne ale jedno, ale rovnou dvě nebo tři, s čímž tehdy socialistické inženýrství nepočítalo. A z toho také pramení problémy s místy pro parkování, kterých se tu všeobecně nedostává, a protože ze strany města stále nepřicházelo žádné přijatelné řešení, přišli místní obyvatelé s výše uvedeným návrhem, který by od tohoto problému alespoň částečně ulevil a hlavně by příčné a podélné parkování usnadnil a zlegalizoval, protože už teď jsou mnozí nuceni parkovat zadními koly aut na trávníku, aby odsud vůbec vyjeli.

A právě v tom spočívají konflikty, které čas od času v sídlišti přicházejí, když se někdo rozhodne svoje spoluobčany - motoristy anonymně udat strážníkům, jako se naposledy stalo minulou neděli před bytovými domy čp. 710 - 712, že částečně parkují na městské zeleni. Toliko alespoň uváděla svodka strážníků. Jenže jsem hned po uveřejnění obdržel telefonát, že se tak dělo i před vchody čp. 717 - 720 a že znají jméno udavače, jehož zásluhou musí nyní přijít do služebny strážníků na Resselově náměstí k projednání dopravního přestupku i starší manželský pár, který zde svoje auto dlouhodobě parkuje a jezdí s ním opravdu jen výjimečně. Také jsem se dozvěděl, že si tu lidé začínají kvůli udávání vyměňovat vcelku ostré názory a jízlivě se navzájem popichují. Jde o zastánce a odpůrce rozšířeného parkování, kteří jsou však ve výrazné menšině. Dá se říct, že jde o jedince ve srovnání s celými bloky domů, jejichž obyvatelé si přejí před domy komfortnější parkování. Třeba jen proto, aby tudy mohla projet mezi parkujícími auty sanita nebo hasiči, když je potřeba. Zvláště večer to ale není možné a naposledy na to doplatil před 14 dny zdejší důchodce, k němuž se musela záchranka dostávat urgentně oklikou přes několik trávníků, než se vůbec dostala před vchod, kde bydlel. Bohužel, muž o dva dny později v nemocnici zemřel.

Tohle vše jsou tedy důvody, které vedou zdejší občany v drtivé většině k přesvědčení, že by město mělo začít konečně konat, jenže ono zdánlivě nekoná a problémy se tu na sebe dál nabalují. "Ptáčkomilové a ochránci přírody" brání totiž nejen trávník, kde lidé nuceně parkují, ale i stromy, které komunikaci lemují v těsné blízkosti. Nejenže jsou překážkou rozšíření parkovacích ploch a bezpečnější průjezdnosti vozidel integrovaného záchranného systému, ale svým velkým vzrůstem zabraňují i přílivu slunečního světla do bytů ve spodních patrech jednotlivých domů. Před vchody čp. 717 - 720 jde navíc o lípy, sice krásné stromy, avšak výrazné alergeny a znečišťovače vozidel i blízkého okolí. Svými košatými korunami lákají i havrany ke stavění hnízd a vyvádění mladých, jako bychom jich neměli v Chrudimi až dost.

Už proto se místní ptají, proč k nim není město vstřícné podobně jako oni, když na vlastní náklady nechali opravit obrubníky a pořídili zde nové, aby uchránili městskou zeleň před domy, o kterou se denně víc než vzorně starají jako o svoji. Stačí se jen podívat přes silnici na ten propastný kontrast a rozdíl se zelení, kterou obhospodařují Technické služby Chrudim nebo přímo město. Všude po zemi zahnívající tráva po sekání anebo plno větví a větviček ze stromů, z nichž si havrani vesele staví hnízda. Listí pak létá přímo do vchodů a nikdo až na místní občany je neuklízí. Kořeny vzrostlých stromů, které tu někdo před lety vysadil bez rozmyslu blízko komunikací, nadzvedávají a ničí dlažbu chodníků, jež připomínají tankodrom z nějakého sovětského filmu. A "městská" zeleň přímo před domy? Díky péči místních jde o úhledný park s mnoha úpravami jak z katalogu zahradního architekta.

Obyvatelé domu chtějí teď od města jediné - nějaký rozumný kompromis, který by rozšířil možnosti parkování a zároveň zachoval zdejší zeleň náhradní vhodnější výsadbou nových stromů dál od komunikací a oken jejich bytů. To proto, aby si každý přišel na své, tedy i "ptáčkomilové a ochránci přírody" stejně jako majitelé aut, kteří tu chtějí v klidu parkovat a nehádat se se strážníky (kteří za to nemohou), když jim "vlepí" za stěrač parkovačku po udání některého ze svých spoluobčanů a oni si pak musí dojít na náměstí pro domluvu, o které stejně každý ví, že je k ničemu. Snad i proto jedna ze sporných lip nyní nápadně usychá, jako by začala platit nedávná pohrůžka občanské neposlušnosti, že když nepomůže město, pomohou si občané od překážejících stromů sami. Nechtějí totiž už poslouchat posměšky některých nepřejícných obyvatel, "že se teprve uvidí, zda tu vůbec nějaké širší parkoviště někdy bude," a už vůbec si nechtějí připadat jako uličníci, když je někteří udávají, jen aby si na nich zchladili žáhu, protože žádnými uličníky nejsou. Jsou jen občany města, které je trestá za to, že jim nedokáže zajistit základní občanskou vybavenost, do níž spadá i dostatek parkovacích míst stejně jako dostatek vhodné a náležitě udržované městské zeleně. Navíc se ocitají v situaci, kdy se snažili městu situaci ulehčit a sami přijít s vhodným řešením.

Jenže to se i přes četné předvolební sliby stále nedostavuje a jedinou odpovědí je jim zatím pětatřicet parkovaček, které někoho nadzvedly z židle a dalším udělaly radost... Trochu smutná bilance nad snahou občanů sblížit se s městem a nalézt společně nějaký schůdný kompromis.

Roman Zahrádka

Reklama

Obrázek uživatele karel1
#3125 karel1 4. Květen 2015 - 13:43
Chrudimští občané, bydlící u stadionu si asi nevšimli,že Páni radní utrácejí peníze za blbosti a rekultivují veřejné prostory jen v místech kde žije určitá menšina.Jako všude jinde v tomto státě.
Obrázek uživatele Zdenda
#3126 Zdenda 4. Květen 2015 - 14:56
Chrudimští občané by si měli uvědomit, že Město Chrudim není povinno zajišťovat parkovací místa pro auta. Každý, kdo si chce koupit auto, tak by si měl k němu zajistit pozemek, aby měl kde parkovat. To je analogicky jako když bych si chtěl koupit pro dítě ještě jednu koloběžku, která se mi už nevejde do sklepa, tak taky budu chtít, aby mi město zajistilo prostory na uskladnění? A už vůbec idiotská myšlenka je ničit zeleň a kácet stromy, aby měla kde auta parkovat. Kdybyste chodili pěšky, tak je všude méně smradu, hluku a prostory kolem nás by nehyzdilo tolik aut.
Obrázek uživatele karel1
#3127 karel1 4. Květen 2015 - 16:41
A pokud se Chrudimáci vrátí na stromy,nebudou potřebovat ani ty paneláky.
Obrázek uživatele ŠIMŠÁK
#3128 ŠIMŠÁK 4. Květen 2015 - 19:57
Zdenda: Chrudimští občané by si měli uvědomit, že Město Chrudim není povinno zajišťovat parkovací místa pro auta. Každý, kdo si chce koupit auto, tak by si měl k němu zajistit pozemek, aby měl kde parkovat. To je analogicky jako když bych si chtěl koupit pro dítě ještě jednu koloběžku, která se mi už nevejde do sklepa, tak taky budu chtít, aby mi město zajistilo prostory na uskladnění? A už vůbec idiotská myšlenka je ničit zeleň a kácet stromy, aby měla kde auta parkovat. Kdybyste chodili pěšky, tak je všude méně smradu, hluku a prostory kolem nás by nehyzdilo tolik aut.
Tak Vás bych Zděndo chtel mít za souseda.........
Obrázek uživatele alcohol
#3129 alcohol 4. Květen 2015 - 22:10
Ježiš to je názor :D:D:D:D
Obrázek uživatele chrudimák
#3130 chrudimák 5. Květen 2015 - 8:16
Ono se tu zapemnělo říct jedno pro mně dost zásadní a to že třeba navrhované rozšíření parkoviště (co jsem měl možnost zahlédnout) před panelákem u školy ZŠ U stadiónu je spočítáno na 11mil - tudíž jednoduchá matematika rozšířeno o 45míst - 245tis jedno místo !!!!!!! Pane Zahrádka - co takový novinář a takovou zásadní věc pominout. A to je jen jeden panelák a kde jsou další !!!! Dvě takové parkoviště a máte na celý parkovací dům s větší kapacitou, ale ten by samozřejmě musel být u Tesca a tam by nikdo nechtěl chodit, protože je každý líný udělat krok. Vážení, každý kdo chce něco postavit (RD) musí si zajistit parkování na svém a na své náklady - tak se občané paneláků domluvte a přispějte si na to, že chcete parkovat, když už jste měli na auto a město Vám určitě pomůže, ale jen my chceme parkovat my chceme parkovat my chceme parkovat (před barákem !!!!) a město starej se ...... A ještě jedna věc - pokud vím byla projednaná (myslím před třemi nebo čtyřmi roky) a schválená samosprávama studie a ted to chcete všichni jinak - tak k čemu to bylo. Vůbec se nedivím městu, že jeho snaha padá k nule, když vyhazuje peníze (i vaše peníze) za něco co pak vy po odsouhlasení to chcete jinak. Ona ta chyba není jen na městu. A třeba se tu teď z mého názoru po.....
Obrázek uživatele Roman Zahrádka
#3131 Roman Zahrádka 5. Květen 2015 - 9:14
chrudimák: Ono se tu zapemnělo říct jedno pro mně dost zásadní a to že třeba navrhované rozšíření parkoviště (co jsem měl možnost zahlédnout) před panelákem u školy ZŠ U stadiónu je spočítáno na 11mil - tudíž jednoduchá matematika rozšířeno o 45míst - 245tis jedno místo !!!!!!! Pane Zahrádka - co takový novinář a takovou zásadní věc pominout. A to je jen jeden panelák a kde jsou další !!!! Dvě takové parkoviště a máte na celý parkovací dům s větší kapacitou, ale ten by samozřejmě musel být u Tesca a tam by nikdo nechtěl chodit, protože je každý líný udělat krok. Vážení, každý kdo chce něco postavit (RD) musí si zajistit parkování na svém a na své náklady - tak se občané paneláků domluvte a přispějte si na to, že chcete parkovat, když už jste měli na auto a město Vám určitě pomůže, ale jen my chceme parkovat my chceme parkovat my chceme parkovat (před barákem !!!!) a město starej se ...... A ještě jedna věc - pokud vím byla projednaná (myslím před třemi nebo čtyřmi roky) a schválená samosprávama studie a ted to chcete všichni jinak - tak k čemu to bylo. Vůbec se nedivím městu, že jeho snaha padá k nule, když vyhazuje peníze (i vaše peníze) za něco co pak vy po odsouhlasení to chcete jinak. Ona ta chyba není jen na městu. A třeba se tu teď z mého názoru po.....
Vážený chrudimáku, máte samozřejmě pravdu v tom, že město není nafukovací a jednou bude muset přijít doba, kdy si lidé zkrátka za parkování zaplatí. Ono není možné mít v rodině například dvě a více aut a křičet, že chci zdarma parkoviště, na které všichni přispějí ze svých kapes. O projektech (parkovacích domech), které uvádíte, vím, protože jsem o nich v minulosti psal. Problém ale spočívá v tom, že vedení města zatím nedokázalo občany přesvědčit o jejich potřebě (viz sídliště U Stadionu a Víta Nejedlého) a se zlou se odsud potázalo. To v podstatě vztahy mezi městem a obyvateli těchto sídlišť zakonzervovalo na několik let a situace se tu dál vyhrocuje (viz před lety onen pověstný vzkaz z městské rady, že tato sídliště neuvidí několik roků kvůli neschváleným koncepcím revitalizace z městské pokladny ani korunu). Jenže takhle se komunální politika nedělá. Ta je o diskuzi a kompromisu a nikoli o diktátu nebo nátlaku jako v případě sídliště U Stadionu, kde si město vynucovalo úplně jiné pojetí této lokality, než jaká byla vůle místních obyvatel (pokud máte na mysli tuto studii). A pokud jste četl můj postřeh pozorně, tak vám jistě neuniklo, že to byli právě zdejší občané, kteří přišli s jednoduchým a levným řešením, jak parkovací kapacity navýšit a zabezpečit plynulý průjezd před domy (včetně zpracovaného projektu). A pokud vám jde jen o peníze, tak si zde lidé už dávno ze svých kapes zaplatili a ve svém volnu nainstalovali nové obrubníky a dokonce i malou část nové parkovací plochy, aby nedocházelo při parkování k znehodnocování zeleně, protože to až doposud nikoho z města nezajímalo a místní už se na to nemohli dál dívat. Vyprávět zde tedy čtenářům s prominutím "krindy pindy", že by město v tomto případě vyhazovalo peníze, je asi tak stejné, jako kdyby vám město s ohledem na měnící se potřeby, zub času a vlivy počasí nemodernizovalo před domem silnici a chodník. Proč bychom asi jinak vybírali daně a platili si na úřadě drahý aparát? Chce to tedy více vstřícnosti a tu už občané ze sídliště U Stadionu projevili. Ze strany města přišel zatím jen předvolební slib, jehož realizace se vleče. Prý kvůli několika stromům, které se však dají podobně jako jinde v Chrudimi nahradit novými. Takže chyba není jen v lidech a teď se z mého názoru třeba po.... Se mnou to ale nic neudělalo, chrudimáku. Asi nejste ten správný kalibr :-).
Obrázek uživatele pejskar
#3132 pejskar 5. Květen 2015 - 10:48
Hlavně si nechte vykácet a zlikvidovat všechnu zeleň a stromy a nechte si tam udělat betonová parkoviště!!!Ta přes den zvláště v létě naakumulují teplo a budou vám ho posílat do oken ještě dlouho do noci,vím,o čem mluvím,mám jeden takový unikát před domem a dala bych cokoliv za nějaký ten stromeček s kouskem stínu,nakonec je dobrý i pro parkující auta!!!!Spíš byste měli apelovat na město,aby zařídilo systém rezidenčních parkovacích míst.....
Obrázek uživatele chrudimák
#3133 chrudimák 5. Květen 2015 - 11:15
Roman Zahrádka: Vážený chrudimáku, máte samozřejmě pravdu v tom, že město není nafukovací a jednou bude muset přijít doba, kdy si lidé zkrátka za parkování zaplatí. Ono není možné mít v rodině například dvě a více aut a křičet, že chci zdarma parkoviště, na které všichni přispějí ze svých kapes. O projektech (parkovacích domech), které uvádíte, vím, protože jsem o nich v minulosti psal. Problém ale spočívá v tom, že vedení města zatím nedokázalo občany přesvědčit o jejich potřebě (viz sídliště U Stadionu a Víta Nejedlého) a se zlou se odsud potázalo. To v podstatě vztahy mezi městem a obyvateli těchto sídlišť zakonzervovalo na několik let a situace se tu dál vyhrocuje (viz před lety onen pověstný vzkaz z městské rady, že tato sídliště neuvidí několik roků kvůli neschváleným koncepcím revitalizace z městské pokladny ani korunu). Jenže takhle se komunální politika nedělá. Ta je o diskuzi a kompromisu a nikoli o diktátu nebo nátlaku jako v případě sídliště U Stadionu, kde si město vynucovalo úplně jiné pojetí této lokality, než jaká byla vůle místních obyvatel (pokud máte na mysli tuto studii). A pokud jste četl můj postřeh pozorně, tak vám jistě neuniklo, že to byli právě zdejší občané, kteří přišli s jednoduchým a levným řešením, jak parkovací kapacity navýšit a zabezpečit plynulý průjezd před domy (včetně zpracovaného projektu). A pokud vám jde jen o peníze, tak si zde lidé už dávno ze svých kapes zaplatili a ve svém volnu nainstalovali nové obrubníky a dokonce i malou část nové parkovací plochy, aby nedocházelo při parkování k znehodnocování zeleně, protože to až doposud nikoho z města nezajímalo a místní už se na to nemohli dál dívat. Vyprávět zde tedy čtenářům s prominutím "krindy pindy", že by město v tomto případě vyhazovalo peníze, je asi tak stejné, jako kdyby vám město s ohledem na měnící se potřeby, zub času a vlivy počasí nemodernizovalo před domem silnici a chodník. Proč bychom asi jinak vybírali daně a platili si na úřadě drahý aparát? Chce to tedy více vstřícnosti a tu už občané ze sídliště U Stadionu projevili. Ze strany města přišel zatím jen předvolební slib, jehož realizace se vleče. Prý kvůli několika stromům, které se však dají podobně jako jinde v Chrudimi nahradit novými. Takže chyba není jen v lidech a teď se z mého názoru třeba po.... Se mnou to ale nic neudělalo, chrudimáku. Asi nejste ten správný kalibr :-).
Mluvíte o tom co si tam občané udělali, ale co já jsme prostřednictvím úředníků viděl tak navrhnuté parkoviště zcela likviduje předpolí domů (tedy pokud by se mělo pokračovat i u ostatních, tak i právě vlastně vytvořené předzahrádky), hned před domem začíná komunikace, takže z domu vstupujete do vozovky !!! a Znova cena přes 200tis za jedno místo při kompletní rekonstrukci a zvětšení parkoviště je zcela mimo realitu. 11mil za jedno parkoviště prostě nemohu akceptovat jako občan Chrudimě. Jinak mluvíte, že město není schopno řešit parkovací dům - ano byla by to politická sebevražda, protože v momentě kdy by byl dům, tak by se dalo zpoplatnit parkování před domy (rezidenční) tak jak to je v jiných městech - už i Hradec. A zpětně by to přineslo peníze za investici. Jednoduchý, pokud chceš mít auto a parkovat před domem, tak zaplať. A ještě jedna reakce na to co teď píšete - u Stadionu je schválená koncepce, jestli se nepletu Chrudimskou kanceláří (néé pražskou) a byla posvěcena i samosprávami, takže když zmíníte A zmiňte i B
Obrázek uživatele Roman Zahrádka
#3135 Roman Zahrádka 5. Květen 2015 - 13:42
chrudimák: Mluvíte o tom co si tam občané udělali, ale co já jsme prostřednictvím úředníků viděl tak navrhnuté parkoviště zcela likviduje předpolí domů (tedy pokud by se mělo pokračovat i u ostatních, tak i právě vlastně vytvořené předzahrádky), hned před domem začíná komunikace, takže z domu vstupujete do vozovky !!! a Znova cena přes 200tis za jedno místo při kompletní rekonstrukci a zvětšení parkoviště je zcela mimo realitu. 11mil za jedno parkoviště prostě nemohu akceptovat jako občan Chrudimě. Jinak mluvíte, že město není schopno řešit parkovací dům - ano byla by to politická sebevražda, protože v momentě kdy by byl dům, tak by se dalo zpoplatnit parkování před domy (rezidenční) tak jak to je v jiných městech - už i Hradec. A zpětně by to přineslo peníze za investici. Jednoduchý, pokud chceš mít auto a parkovat před domem, tak zaplať. A ještě jedna reakce na to co teď píšete - u Stadionu je schválená koncepce, jestli se nepletu Chrudimskou kanceláří (néé pražskou) a byla posvěcena i samosprávami, takže když zmíníte A zmiňte i B
Nevím, co jste u úředníků viděl, ale nikdo z místních si předpolí domů (jak vy říkáte - předzahrádky)rušit nepřeje, ale naopak zachovat a dál je zkrášlovat už proto, že zafinancovali ze svého jejich ohraničení obrubníky a také si to tady zdarma odpracovali a vzorně se o ně starají. Možná jsou plány úředníků dány tím, že nekomunikují dostatečně se samosprávami bytových domů a pak vznikne zase něco, za co se zbytečně vyhodí peníze a co opět vyvolá spoustu hádek a nevole, protože lidé budou proti. Ono přijít mezi lidi jednou za deset let a spravovat město jen z Resselova náměstí opravdu nestačí... Jinak stále nevím, kde berete onu nesmyslnou částku přes 200 tisíc za jedno parkové stání při kompletní rekonstrukci a zvětšení parkoviště. Samosprávy si totiž nepřejí nic jiného, než rozšířit příjezdové komunikace před domy o metr až metr a půl stejně, jako to město realizovalo na konci loňského roku za necelých sto tisíc před domy čp. 713 - 716, avšak nikoli na úkor předzahrádek, ale na úkor poměrně širokých a špatně udržovaných zelených ploch. To platí bez výjimky všude u domů podél řeky. A pokud se chcete bavit o parkovacích domech, které do tohoto problému nepatří, tak je to přirozeně běh na dlouhou trať, který je třeba řádně vykomunikovat a pustit se do něj až v momentě, kdy budete mít dostatečný počet zájemců, protože sídliště U Stadionu nikdy nebylo a není pojato jako rezidenční. Jinak si opravdu pod sebou podříznete větev a spácháte tak politickou sebevraždu. To je asi zhruba vše, s čím s vámi mohu souhlasit.
Obrázek uživatele Roman Zahrádka
#3136 Roman Zahrádka 5. Květen 2015 - 13:48
Roman Zahrádka: Nevím, co jste u úředníků viděl, ale nikdo z místních si předpolí domů (jak vy říkáte - předzahrádky)rušit nepřeje, ale naopak zachovat a dál je zkrášlovat už proto, že zafinancovali ze svého jejich ohraničení obrubníky a také si to tady zdarma odpracovali a vzorně se o ně starají. Možná jsou plány úředníků dány tím, že nekomunikují dostatečně se samosprávami bytových domů a pak vznikne zase něco, za co se zbytečně vyhodí peníze a co opět vyvolá spoustu hádek a nevole, protože lidé budou proti. Ono přijít mezi lidi jednou za deset let a spravovat město jen z Resselova náměstí opravdu nestačí... Jinak stále nevím, kde berete onu nesmyslnou částku přes 200 tisíc za jedno parkové stání při kompletní rekonstrukci a zvětšení parkoviště. Samosprávy si totiž nepřejí nic jiného, než rozšířit příjezdové komunikace před domy o metr až metr a půl stejně, jako to město realizovalo na konci loňského roku za necelých sto tisíc před domy čp. 713 - 716, avšak nikoli na úkor předzahrádek, ale na úkor poměrně širokých a špatně udržovaných zelených ploch. To platí bez výjimky všude u domů podél řeky. A pokud se chcete bavit o parkovacích domech, které do tohoto problému nepatří, tak je to přirozeně běh na dlouhou trať, který je třeba řádně vykomunikovat a pustit se do něj až v momentě, kdy budete mít dostatečný počet zájemců, protože sídliště U Stadionu nikdy nebylo a není pojato jako rezidenční. Jinak si opravdu pod sebou podříznete větev a spácháte tak politickou sebevraždu. To je asi zhruba vše, s čím s vámi mohu souhlasit.
A ještě bych rád krátce dodal, že stejnou sebevraždou bude, pokud dojde ze strany města ke zrušení předpolí (předzahrádek) před domy.
Obrázek uživatele seb
#3137 seb 5. Květen 2015 - 14:11
Když tady čtu tuto diskusi, tak by mě zajímalo, kde "chrudimák" a "cccccap" bydlí, jestli v sídlišti U Stadionu byli.. Obdivuju pana Zahrádku, jak trpělivě argumentuje, protože někteří jen ječí a kritizují, řešit evidentně nemíní... Pan Zahrádka článek napsal dobře, ví, co se v sídlišti děje a jak to tam vypadá. A pak si tady někdo napíše, že chceme sídliště vybetonovat... to je blbost.. sídliště chceme naopak zvelebit, za své peníze sázíme keře, sekáme předzahrádky... jediné, co chceme je posunutí 1,5m parkoviště, aby se zvětšil prostor pro parkování a tím zajistit možnost případně potřebného příjezdu sanity či hasičů... holt by se museli pokácet lípy, které se ale do sídliště stejně nehodí + v každém případě by tyto stromy byly nahrazeny jinými, nezpůsobujícími alergie.. Takže žádné zrušení zeleně, ale obnova!
Obrázek uživatele chrudimák
#3139 chrudimák 5. Květen 2015 - 17:20
Znova. 1) Podívejte se co chce před sebou dům nejblíže škole - viděl jsem projekt pro stavební povolení, který celý prostor degradovala a začínal přímo před vchody a kde byl propočet na 11mil. 2) Pro domy zvané G (o ty Vám jde nejvíce) je odsouhlasená studie, která řeší celé sídliště a která je přístupná na netu - tato zachovává předzahrádky a rozšiřuje jednotlivá parkoviště, dle platné legislativy. Schválně jsem dnes trochu zjišťoval a ono to zas tak jednostranné není. Naráží to zejména na zeleň, kde jedni křičí chceme parkoviště a druzí (z řad bydlících v domech) nesahejte nám na vzrostlé stromy. 3) žil jsem na dlouho u Stadionu (a nejen na tomto sídlišti) a tak vím jak to tam funguje a že vše naráží na generační různorodost a taky jsem chtěl vždy parkovat před domem. Taky vím že co se projednávalo jako prvotní koncepce byl nesmysl, to co je ted má hlavu a patu (dle mého) 4) pokud chcete kompletní řešení narazíte na legislativu, která je tak velkorysá, že přidáním nových míst některá ztratíte, to je vidět kolem nádraží. Nehledě na to, že Vám do toho mohou šáhnout hasiči se svými nástupovými plochami a jste úplně v háji (viz boje na větrníku u věžáků) Jinak pro seba: Pan Zahrádka ví co se tam děje, ale některé informace mu unikají, což třeba je patrno, že neví, že město má projekt na parkoviště i s cenou a nebo to ví, ale v článku by se ta cena za parkovací místo asi nelíbila ???!!! věřím, že se jen jedná o neznalost a né účelovost a moc dobře za ty roky by měl vědět, že město nemůže udělat opatření, která by byla dle selského rozumu nejednodušší a nejlevnější, ale narážejí na současnou legislativu !!!!!!
Obrázek uživatele karel1
#3140 karel1 5. Květen 2015 - 17:35
Trošku si obyvatelé zahrávají s městem,taky město může napadnout zavést placené parkovací zóny i zde a za velký peníz a pak občané nebudou líní dojít několik stovek metrů z neplaceného místa, nebo je taky možnost si od města pozemky zakoupit a udělat si tam před barákem parkování jen pro majitele. Jsou místa v městě kde to tak řeší. Ono opravdu město není povinno poskytnout místa na parkování.
Obrázek uživatele bubos
#3143 bubos 6. Květen 2015 - 8:03
nevím co řešíte, vždyť už se podél domů parkuje... takže když se posune parkoviště o 1,5 metru, jak tu někteří píší, tak se rozhodně nezvýší počet parkovacích míst... pouze se rozšíří výjezd a skácejí stromy, což, jak plně chápu, se nelíbí mnoha lidem bydlících v těchto domech, navíc pan Zahrádka má specielně na mysli dům s čp. 717 až 720, kde žije jeho matka (ta mimochodem velice ráda krmí havrany), a zrovna zde žije pár lidí, kteří si pořídili tzv. offroady, takže se prostě na parkoviště nevejdou a mají problém. Můj názor je takový, že mám-li na auto za více jak 500 tisíc Kč, tak mám i na garáž za 150 tisíc Kč. A kácet stromy? V žádném případě... Ať si je pan Zahrádka vykácí doma na zahrádce jestli nějakou vlastní a udělá si tam parkoviště...
Obrázek uživatele Roman Zahrádka
#3144 Roman Zahrádka 6. Květen 2015 - 9:16
bubos: nevím co řešíte, vždyť už se podél domů parkuje... takže když se posune parkoviště o 1,5 metru, jak tu někteří píší, tak se rozhodně nezvýší počet parkovacích míst... pouze se rozšíří výjezd a skácejí stromy, což, jak plně chápu, se nelíbí mnoha lidem bydlících v těchto domech, navíc pan Zahrádka má specielně na mysli dům s čp. 717 až 720, kde žije jeho matka (ta mimochodem velice ráda krmí havrany), a zrovna zde žije pár lidí, kteří si pořídili tzv. offroady, takže se prostě na parkoviště nevejdou a mají problém. Můj názor je takový, že mám-li na auto za více jak 500 tisíc Kč, tak mám i na garáž za 150 tisíc Kč. A kácet stromy? V žádném případě... Ať si je pan Zahrádka vykácí doma na zahrádce jestli nějakou vlastní a udělá si tam parkoviště...
Bubosi, to, co zde předvádíte, není vůbec fér. Nemám na mysli speciálně dům čp. 717 - 720, nýbrž domy čp. 709 - 712, čp. 713 - 716 (kde už je mimochodem hotovo), čp. 717 - 720 a čp. 721 - 724. To pro úplnost, abyste zde neplkal bludy, že jde o rodinnou záležitost. Pokud se už chcete otírat o naši rodinu, tak jen dodám, že zde nikdo z nás neparkuje, protože máme vlastní auto ve vlastní garáži. A pokud vám vadí lidé, kteří vlastní nějaké to SUV (jak vy píšete tzv. offroady) anebo auto nad půl milionu, pak je mi vás upřímně líto, že je po "bolševicku" narozdíl od ostatních odsuzujete k povinnosti mít garáž. Tohle kastování tady už jednou bylo a patrně jste jeho pohrobkem... Jestli jste si nevšiml, výrobci aut všeobecně rozměry vozidel v posledních letech zvětšují, takže jim velikost současných parkovišť přestává stačit (od toho mají mimochodem všichni omlácené boční dveře, jak jsou nuceni nastupovat do svých aut úzkými škvírami, protože chybí mezi vozidly potřebné odstupy) a i z tohoto důvodu je třeba parkoviště před výše uvedenými domy rozšířit o zhruba metr až metr a půl, nikoliv navýšit počet parkovacích míst. De facto se ale zároveň tento počet i navýší, protože se tím zlegalizuje podélné stání před domy a zprůjezdní komunikace pro vozidla integrovaného záchranného systému a už nikdo tu pak nebude udávat svoje sousedy a vyřizovat si s nimi účty, což vás, Bubosi, nejspíš evidentně těší. Je přirozené, že rozšířenému parkovišti budou muset mimo jiné ustoupit i lípy před domem čp. 717 - 720, které jsou pro takto uzpůsobené sídliště naprosto nevhodné. Byly tu mimochodem vysázeny v polovině 90. let z rozmaru městské úřednice, která dříve žila ve vchodu čp. 717, ale dnes tu již nežije. Předtím tady byl totiž přes třicet let jen trávník. Dobře si to pamatuji, protože jsem tady vyrostl. Za tu dobu ale stromy značně vyrostly a je evidentní, že začínají být více přítěží než ku prospěchu (kořenový systém ničí okolní komunikace, alergie, zaneřáděná auta, která pod nimi musí parkovat, stín v přízemních bytech, havrani, které zmiňujete, atd.). Nikdo ale nehovoří o tom, že by odsud měla zeleň zmizet, pouze by měla přijít nová, vhodnější a lépe umístěná na travnaté ploše, která je k tomuto účelu víc než dostačující a všeobecně mizerně udržovaná. Jde tedy o to chtět a nikoli hledat důvody, proč to nejde. Vy jste ale soudě podle toho, co píšete a jak se rád nebo ráda navážíte anonymně do naší rodiny, ukázkou té druhé problémovější části zdejších obyvatel, která je sice v menšině, ale o to víc kolem sebe kope a je v podstatě mimo jiné i příčinou toho, proč realizace rozšíření parkovišť U Stadionu momentálně vázne. A z toho je mi opravdu smutno.
Obrázek uživatele bubos
#3145 bubos 6. Květen 2015 - 13:26
Roman Zahrádka: Bubosi, to, co zde předvádíte, není vůbec fér. Nemám na mysli speciálně dům čp. 717 - 720, nýbrž domy čp. 709 - 712, čp. 713 - 716 (kde už je mimochodem hotovo), čp. 717 - 720 a čp. 721 - 724. To pro úplnost, abyste zde neplkal bludy, že jde o rodinnou záležitost. Pokud se už chcete otírat o naši rodinu, tak jen dodám, že zde nikdo z nás neparkuje, protože máme vlastní auto ve vlastní garáži. A pokud vám vadí lidé, kteří vlastní nějaké to SUV (jak vy píšete tzv. offroady) anebo auto nad půl milionu, pak je mi vás upřímně líto, že je po "bolševicku" narozdíl od ostatních odsuzujete k povinnosti mít garáž. Tohle kastování tady už jednou bylo a patrně jste jeho pohrobkem... Jestli jste si nevšiml, výrobci aut všeobecně rozměry vozidel v posledních letech zvětšují, takže jim velikost současných parkovišť přestává stačit (od toho mají mimochodem všichni omlácené boční dveře, jak jsou nuceni nastupovat do svých aut úzkými škvírami, protože chybí mezi vozidly potřebné odstupy) a i z tohoto důvodu je třeba parkoviště před výše uvedenými domy rozšířit o zhruba metr až metr a půl, nikoliv navýšit počet parkovacích míst. De facto se ale zároveň tento počet i navýší, protože se tím zlegalizuje podélné stání před domy a zprůjezdní komunikace pro vozidla integrovaného záchranného systému a už nikdo tu pak nebude udávat svoje sousedy a vyřizovat si s nimi účty, což vás, Bubosi, nejspíš evidentně těší. Je přirozené, že rozšířenému parkovišti budou muset mimo jiné ustoupit i lípy před domem čp. 717 - 720, které jsou pro takto uzpůsobené sídliště naprosto nevhodné. Byly tu mimochodem vysázeny v polovině 90. let z rozmaru městské úřednice, která dříve žila ve vchodu čp. 717, ale dnes tu již nežije. Předtím tady byl totiž přes třicet let jen trávník. Dobře si to pamatuji, protože jsem tady vyrostl. Za tu dobu ale stromy značně vyrostly a je evidentní, že začínají být více přítěží než ku prospěchu (kořenový systém ničí okolní komunikace, alergie, zaneřáděná auta, která pod nimi musí parkovat, stín v přízemních bytech, havrani, které zmiňujete, atd.). Nikdo ale nehovoří o tom, že by odsud měla zeleň zmizet, pouze by měla přijít nová, vhodnější a lépe umístěná na travnaté ploše, která je k tomuto účelu víc než dostačující a všeobecně mizerně udržovaná. Jde tedy o to chtět a nikoli hledat důvody, proč to nejde. Vy jste ale soudě podle toho, co píšete a jak se rád nebo ráda navážíte anonymně do naší rodiny, ukázkou té druhé problémovější části zdejších obyvatel, která je sice v menšině, ale o to víc kolem sebe kope a je v podstatě mimo jiné i příčinou toho, proč realizace rozšíření parkovišť U Stadionu momentálně vázne. A z toho je mi opravdu smutno.
kráká starý havran.... nevím, proč paní ing. Bodlákovou napadáte, nesaháte jí ani po kotníky... pro vysvětlenou, to je ta paní, co nechala vysadit stromy...
Obrázek uživatele Roman Zahrádka
#3146 Roman Zahrádka 6. Květen 2015 - 13:35
bubos: kráká starý havran.... nevím, proč paní ing. Bodlákovou napadáte, nesaháte jí ani po kotníky... pro vysvětlenou, to je ta paní, co nechala vysadit stromy...
Ano, to je přesně ta paní, anonymní "chytrolíne", který v sobě nemá dost odvahy ani špetku cti se nám představit.
Obrázek uživatele pejskar
#3149 pejskar 7. Květen 2015 - 10:37
Roman Zahrádka: Ano, to je přesně ta paní, anonymní "chytrolíne", který v sobě nemá dost odvahy ani špetku cti se nám představit.
Pan Zahrádka je "urbanista",který ví nejlépe,které stromy místo lip mají přijít do sídlišť.Určitě by jmenoval alespoň jeden druh stromu,který nekvete a tím nezpůsobuje lidem alergie!!!!
Obrázek uživatele Roman Zahrádka
#3150 Roman Zahrádka 7. Květen 2015 - 13:45
pejskar: Pan Zahrádka je "urbanista",který ví nejlépe,které stromy místo lip mají přijít do sídlišť.Určitě by jmenoval alespoň jeden druh stromu,který nekvete a tím nezpůsobuje lidem alergie!!!!
To je velká mýlka, sovětský mužiku - soudě podle podpisu :-), nejsem urbanista, ale novinář. Avšak s odborníky na tuto problematiku (nejde však o urbanisty) jsem záležitost těchto stromů konzultoval, přičemž každý strom produkuje nějaké alergeny - některé méně, a některé jako lípy holt více. Osobně mám ale lípy velice rád a je velká škoda, že je někdo bez rozmyslu vysázel před lety tak blízko obydlí. Proto dnes představují v uvedeném záměru výše popsaný problém. Přeji Vám krásné jaro a svobodný dech bez ucpaného nosu, aby se Vám nehrnula tolik krev do hlavy !!! :-)
Obrázek uživatele Jan Navrátil
#3151 Jan Navrátil 11. Květen 2015 - 7:55
Zdenda: Chrudimští občané by si měli uvědomit, že Město Chrudim není povinno zajišťovat parkovací místa pro auta. Každý, kdo si chce koupit auto, tak by si měl k němu zajistit pozemek, aby měl kde parkovat. To je analogicky jako když bych si chtěl koupit pro dítě ještě jednu koloběžku, která se mi už nevejde do sklepa, tak taky budu chtít, aby mi město zajistilo prostory na uskladnění? A už vůbec idiotská myšlenka je ničit zeleň a kácet stromy, aby měla kde auta parkovat. Kdybyste chodili pěšky, tak je všude méně smradu, hluku a prostory kolem nás by nehyzdilo tolik aut.
S tím chozením jenom pěšky to je přehnané :) ,ale s tím ostatním se nedá nesouhlasit.Většina lidí bydlících v bytech si nedokáže ani vymést trochu sněhu před vchodem a nebo sebrat pár papírku u domu a parkovat hned před vchodem 50 metrů od vchodu je hrozná dálka:)
Obrázek uživatele Jiří
#3152 Jiří 11. Květen 2015 - 22:37
V celé té diskuzi se tak nějak zapomíná na peníze, které městu darovalo Tesco a které byly určeny na zakopání horkovodu u Chrudimky tak, aby místo horkovodu bylo parkoviště. Peníze město utratilo za tribuny na stadionu, dotace pro sportovce, aktivity typu Zdravé město a projekty přestavby náměstí s bytovkami za kostelem NPM. Možná kdyby obyvatelé chodili na jednání zastupitelstva a nutili vedení města aby Chrudim byla skutečně a ne jenom papírově Zdravým městem, pak by se ledacos zmněnlo. Takhle jenom každý kafrá, k volbám nejde, případně volí dokolečka ty samé.
Obrázek uživatele Zdenek K
#3153 Zdenek K 12. Květen 2015 - 12:16
Jan Navrátil: S tím chozením jenom pěšky to je přehnané :) ,ale s tím ostatním se nedá nesouhlasit.Většina lidí bydlících v bytech si nedokáže ani vymést trochu sněhu před vchodem a nebo sebrat pár papírku u domu a parkovat hned před vchodem 50 metrů od vchodu je hrozná dálka:)
V Nemecku, Francii ci Nizozemi je celkem bezne, ze se buduji nemale site cyklostezek pobliz silnic. Verim, ze i u nas by dost lidi zacalo na kolech jezdit, pokud by k tomu byla uzpusobena infrastruktura. Jezdit na silnici vedle kamionu neni moc prijemne.
Obrázek uživatele Jan Navrátil
#3154 Jan Navrátil 12. Květen 2015 - 14:38
Zdenek K: V Nemecku, Francii ci Nizozemi je celkem bezne, ze se buduji nemale site cyklostezek pobliz silnic. Verim, ze i u nas by dost lidi zacalo na kolech jezdit, pokud by k tomu byla uzpusobena infrastruktura. Jezdit na silnici vedle kamionu neni moc prijemne.
Jeden o koze a druhý o voze :) Ohledně toho kola máte pravdu.
Obrázek uživatele Zdenek K
#3170 Zdenek K 17. Květen 2015 - 20:32
Jan Navrátil: Jeden o koze a druhý o voze :) Ohledně toho kola máte pravdu.
Chtel jsem odcitovat neco jineho, ale nejak jsem si nevsiml, ze to vzalo jiny prispevek. :))