Chrudimské noviny Zastupitelstvo bylo plné emocí: Káles chtěl sundat "modrý hadr" z radnice a Moučka se bránil obvinění z práskačství

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Zastupitelstvo bylo plné emocí: Káles chtěl sundat "modrý hadr" z radnice a Moučka se bránil obvinění z práskačství

Chrudim - „Byl bych rád, kdyby se ten modrý hadr sundal,“ tak zakončil volnou diskusi na závěr zasedání městského zastupitelstva Josef Káles (Svobodní) v reakci na vyvěšení vlajky Evropské unie na budově městského úřadu. Ještě předtím ale zastupitelé schvalovali třeba prominutí vrácení dotace katolické farnosti nebo zveřejňování podkladů na internetu. Premiérově bylo také jednání přenášeno on-line prostřednictvím kamery České pirátské strany.

Kálesova poznámka „nadzvedla“ dalšího městského zastupitele, Jiřího Hradce (Koalice pro Chrudim), jemuž slova mladého politika nebyla po vůli. A to i přesto, že Káles věcně argumentoval. Oficiálně totiž prý žádná vlajka Evropské unie neexistuje. Hradec oponoval. Podle něj je EU jedním z nejlepších projektů a byl by proto rád, kdyby podobná slova už nikdy nezazněla. Kálesova poslední reakce mířila právě na tento prapodivný Hradcův přístup ke svobodě slova.

Zasedání městského zastupitelstva však začalo obvyklými body, týkajících se finanční situace a stavu účtů městské kasy. Tentokrát se k mikrofonu nedostavila šéfka Finančního odboru MěÚ Chrudim Hana Vránová, protože materiál ve zkratce představil sám předsedající schůze a nový šéf městských financí, starosta Petr Řezníček (SNK–ED).

První zádrhel nastal při schvalování Zdravotního plánu města. O tomto projektu, jenž samozřejmě patří do agendy městské zastupitelky a manažerky „Zdravého města“ Šárky Trunečkové (SNK-ED), jíž někteří zlí jazykové nemohou přijít na jméno a obviňují ji z pouhého přepisování tabulek, Chrudimské noviny už informovaly. Také diskusi nad Zdravotním plánem se budeme věnovat ve zvláštním materiálu.

"Zasedačka" MěÚ Chrudim ve švech rozhodně nepraskala.  Foto: Chrudimské noviny

Schválen byl bez průtahů také pozměněný jednací řád městského zastupitelstva, čímž radniční koalice udělala maličký krůček ke své vetší otevřenosti a transparentnosti. Stesky úředníků na vrůstající agendu, kterou tato změna zapříčiní, z pléna slyšet nebyly. Dlouhou diskusí, kterou zcela ovládl městský zastupitel a komunista Jaroslav Moučka, pak bylo poznamenáno schvalování prominutí vrácení dotace místní katolické farnosti. V místech vyhrazených pro veřejnost tak bylo možné zahlédnout kolárek arciděkana Jiřího Heblta, jenž se přišel osobně podívat, jaký ortel nad ním zvolení zástupci vynesou. Také této kauze se budou Chrudimské noviny věnovat ve zvláštním článku.  

Zastupitelé dále souhlasili třeba s odkupem pozemků od Českých drah, na nichž by mělo vzniknout parkoviště, nebo s prodejem „zakletého“ domu na Palackého třídě. Závěrečná diskuse se pak nesla v podobném duchu, jaký byl popsán výše. Starosta Řezníček rozpustil jednání s pozvánkou k osobnímu setkání, jež slíbil městskému zastupiteli Richardu Herbstovi (ANO 2011). Ten se na úplný závěr omluvil za svůj pozdní příchod a poté se již všichni účastníci rozešli do svých domovů.

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele Zbyněk Kotúč
#3174 Zbyněk Kotúč 19. Květen 2015 - 19:26
Vot éto paradoxy :-)). Mladej Káles by nejraději strhnul "modrý hadr" z budovy radnice a přitom jeho nejvyšší náčelník Petr Mach sedí za zlaté peníze přímo v samotném hnízdě EU v Bruselu. Zdaleka nečtu všechno, ale dosud jsem nezaznamenal, že by něco podobného vyváděl Mach v sídle EU :-)).
Obrázek uživatele jetozver
#3176 jetozver 19. Květen 2015 - 20:20
Ale no tak ..... to oni se to přece snaží rozložit zevnitř a k tomu, že tam pobírá i peníze ...... to chtějí EU vycucat ..... to je přece úplně jasné neeeeee ???? ;-)))
Obrázek uživatele Zbyněk Kokotúč
#3186 Zbyněk Kokotúč 22. Květen 2015 - 21:34
Zbyněk Kotúč: Vot éto paradoxy :-)). Mladej Káles by nejraději strhnul "modrý hadr" z budovy radnice a přitom jeho nejvyšší náčelník Petr Mach sedí za zlaté peníze přímo v samotném hnízdě EU v Bruselu. Zdaleka nečtu všechno, ale dosud jsem nezaznamenal, že by něco podobného vyváděl Mach v sídle EU :-)).
A co je na tom paradoxního? Sice jsem ti položil otázku, ale přátelská rada: radši mlč. Nebudeš za hlupáka.
Obrázek uživatele jetozver
#3187 jetozver 23. Květen 2015 - 5:23
No na tom je paradoxní snad úplně všechno. Jediné, že by se to jevilo kolem včerejší 22,30 po několika pivech a panacich jinak v místě kde jste to psal. No je možné, ze se jednalo o malou místní anomálií. Přeji Vám, aby to nebylo trvalejsiho rázu. :-) ;-) .
Obrázek uživatele Zbyněk Kotúč
#3188 Zbyněk Kotúč 23. Květen 2015 - 8:42
:-))) Rád bych tímto požádal BLBEČKA, kterému vadí mé názory, ať je nečte, a když už je takový HRDINA, tak ať si svoje anonymní přihlašovací jméno "Zbyněk Kokotúč" upraví na svoje PRAVÉ JMÉNO. Třeba se mu pak bude lépe dýchat a nebude tak frustrovaný :-)).
Obrázek uživatele Luboš Ondráček
#3189 Luboš Ondráček 23. Květen 2015 - 9:00
jetozver: Ale no tak ..... to oni se to přece snaží rozložit zevnitř a k tomu, že tam pobírá i peníze ...... to chtějí EU vycucat ..... to je přece úplně jasné neeeeee ???? ;-)))
Takže když jsem proti Eurosvazu, tak mám zákaz se dostat do parlamentu, spojit se s ostatními euroskeptiky a snažit se, alespoň prozatím, změnit EU zevnitř? A když už tam jsem, tak mám zákaz brát za svoji práci peníze? Peníze, které pocházejí i od vás, ode mě jakožto daňových poplatníků a které posíláme do černé díry jménem EU?
Obrázek uživatele Luboš Ondráček
#3190 Luboš Ondráček 23. Květen 2015 - 9:04
Zbyněk Kotúč: Vot éto paradoxy :-)). Mladej Káles by nejraději strhnul "modrý hadr" z budovy radnice a přitom jeho nejvyšší náčelník Petr Mach sedí za zlaté peníze přímo v samotném hnízdě EU v Bruselu. Zdaleka nečtu všechno, ale dosud jsem nezaznamenal, že by něco podobného vyváděl Mach v sídle EU :-)).
Takže když jsem proti Eurosvazu, tak mám zákaz se dostat do parlamentu, spojit se s ostatními euroskeptiky a snažit se, alespoň prozatím, změnit EU zevnitř? A když už tam jsem, tak mám zákaz brát za svoji práci peníze? Peníze, které pocházejí i od vás, ode mě jakožto daňových poplatníků a které posíláme do černé díry jménem EU? A ohledně vaší poslední věty, jaký by asi mělo smysl navrhovat v sídle Eurosvazu stažení jejich vlajky?? PS. K prasáckému vzhledu mého příspěvku - tento server očividně nezná znak "enter" (nový řádek).
Obrázek uživatele jetozver
#3191 jetozver 23. Květen 2015 - 9:07
Ale to co píšete Vám vůbec neberu a dokonce jsem to ( byt ironicky),psal. Je to prostě podobné jako kdybych neměl rád fotbal přihlásil se do klubu a pak se to snažil prznit, sabotovat a bral za to ještě peníze. To by taky šlo že ???? Akorát v tom fotbale by mě vykopali a v EU parlamentu je demokracie a tam je prostě legitimní že tam sedí u euroskeptici ..... nicméně je to fakt podivný paradox.EU také nemusím a doufám že hlavně neprijmeme euro.
Obrázek uživatele Luboš Ondráček
#3253 Luboš Ondráček 13. Červen 2015 - 9:29
jetozver: Ale to co píšete Vám vůbec neberu a dokonce jsem to ( byt ironicky),psal. Je to prostě podobné jako kdybych neměl rád fotbal přihlásil se do klubu a pak se to snažil prznit, sabotovat a bral za to ještě peníze. To by taky šlo že ???? Akorát v tom fotbale by mě vykopali a v EU parlamentu je demokracie a tam je prostě legitimní že tam sedí u euroskeptici ..... nicméně je to fakt podivný paradox.EU také nemusím a doufám že hlavně neprijmeme euro.
Srovnáváte nesrovnatelné. 1) Fotbal sice také nijak nemusím, ale v ničem mě na rozdíl od EU neomezuje (tedy kromě státních dotací atd.) 2) Jak píšete, fotbal nezměníte tím, že se přihlásíte do klubu. Účastí v Europarlamentu tuto možnost, sice malou, máte. A k prznění, sabotování - pokud vím, tak činnost euroskeptiků pod tyto pojmy rozhodně nespadá.