Chrudimské noviny David Kasal opět kritizoval Zdravotní plán města, je prý plný nesmyslů, koalice přesto protlačila jeho schválení

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

David Kasal opět kritizoval Zdravotní plán města, je prý plný nesmyslů, koalice přesto protlačila jeho schválení

Chrudim - Takřka na rok přesně se při zasedání městského zastupitelstva odehrálo to, co už v roce 2014 podrobili někteří lékaři, přítomní ve „škamnách“ zastupitelů, kritice. Město totiž znovu „vyrukovalo“ ze Zdravotním plánem a tentokrát byl podle všeho ještě podivnější než loni.

Městský zastupitel, člen dozorčí rady Všeobecné zdravotní pojišťovny a poslanec David Kasal (ANO 2011) se takřka okamžitě pustil do garanta Zdravotního plánu města, kterým stále zůstává městská zastupitelka a úřednice Šárka Trunečková (SNK-ED). Podle Kasala, který je povoláním dětský lékař, jsou údaje, z nichž úředníci při sestavování Zdravotního plánu vycházejí, minimálně zavádějící. Uvádějí třeba podstatně vyšší počet dětí narozených s vrozenou vadou, než se reálně v Chrudimi rodí. Podobně se už podle Kasala minimálně deset let nestalo, aby nějaké dítě v jeho péči zemřelo. Sestavovat na tomto základě nějaké směrodatné postupy, je pak prý doslova „heroický výkon“, protože podobných nesmyslů je údajně předložený materiál doslova plný.

Samotná Šárka Trunečková se pak vzmohla pouze na chabou obhajobu. Tvrdila, že údaje, které má k dispozici, jsou použitá data, jak je požaduje metodika. Nepřímo tak nahrála na smeč všem těm, kdo její práci považují za pouhé přepisování tabulek. Nedochází-li při sestavování Zdravotního plánu ke konzultacím s odborníkem, mezi něž třeba doktor Kasala patří, stávají se pak výstupy jedním velkým nesmyslem. Kasal navíc Trunečkovou upozornil, že zasedání zdravotní komise zastupitelstva, která se plánem také zabývala, se nemohl zúčastnit proto, že měl povinnosti ve Sněmovně, což však bylo podle něj zřejmé s dostatečným časovým předstihem.

Šárky Trunečkové se však zastal starosta Petr Řezníček (SNK-ED), kterého Trunečková doprovází na zahraničních cestách. Podle něj je prakticky nemožné všechna data ověřovat a sám neví, čemu už se dá věřit, když ne oficiální státní metodice. Na to Kasal opáčil, že by možná stačilo používat zdravý selský rozum. Přes veškeré Kasalovy námitky byl však Zdravotní plán města i s nepřesnostmi, které obsahuje, schválen při následném hlasování. 

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele Zdenek K
#3177 Zdenek K 20. Květen 2015 - 9:49
Po precteni toho planu mi vetsina veci v nem uvedenym prijde jako neefektivni... Napr. osveta ve skolach... sama o sobe nic nezmeni. Kdyby misto toho mesto nutilo skoly(jidelny) podavat ony "zdrava jidla" a omezit ty "skodlive", zvysovat pohyb deti, tak by to urcite melo efekt vyssi. Sam si vzpominam, ze podobne prednasky jsou v 90% brany jako "zasivarna". :) A u rakoviny je to to same.. clovek muze 20x povidat, ze rakovina je spatna, ale lide jen mavnou rukou dokud ji nemaji... chce to spis privest k zivotu reseni, ktere napr. zvedne chut lidi se sebou neco delat a zvysi jejich pohyb. Stejne tak jako odstrihnout nakladni dopravu z mesta. Vse ale stoji a pada na vuli a motivaci lidi.