Chrudimské noviny Objížďku přes Topol využívají i náklaďáky, které tu ale nemají co pohledávat. Zakročí republiková policie?

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Objížďku přes Topol využívají i náklaďáky, které tu ale nemají co pohledávat. Zakročí republiková policie?

Chrudim - Dodržování dopravních předpisů ve městě je mnohdy spíše jen ukázkou svérázného výkladu vyhlášky a zákona o provozu na pozemních komunikacích. Příkladem může být nejen neustále se opakující parkování na náměstíčku před Muzeem, ale třeba i bezohlednost řidičů nákladních aut, kteří využívají objížďku určenou pro osobní vozidla.

Pravidelně se tak objevují náklaďáky třeba na trase vedoucí přes místní část Topol, přestože tam nemají co pohledávat. Děje se tak v posledních dnech, kdy silničáři uzavřeli přeložku jedné ze silnic dokončovaného obchvatu města. Leží vyřešení problému v kompetenci radnice nebo snad Policie ČR? Zajímalo by mne, zda objízdná trasa vedená přes místní část Topol, která je určena pro osobní automobily, BUS a dopravní obsluhu, je nějakým způsobem kontrolována Policií České republiky. Dá se říci, že touto objízdnou trasou projíždím takřka denně, ale za celou dobu uzavírky přeložky silnice I/17 jsem na objízdné trase nezaregistroval jedinou hlídku policistů, kteří by kontrolovali neoprávněný vjezd nákladních vozidel na tuto objízdnou trasu. Ta je totiž určena jen pro osobní vozidla, autobusy a nákladní vozidla, ale jen v případě, že se jedná o dopravní obsluhu. Na této trase se lze celkem běžně setkat s vozidly, které mají vjezd dopravními značkami zakázán. Kamiony se značkou cizího státu nevyjímaje. Není to plýtvání penězi daňových poplatníků, které byly vynaloženy na celkem rozsáhlé dopravní značení upravující pravidla provozu na objízdných trasách a které spousty řidičů nerespektují?“ ptá se anonymní řidič, jenž se musí pravidelně obrovským nákladním vozům na objížďce vyhýbat.

Uzavírka skončí 5. června v noci. Silničáři finišují s pokládkou asfaltu.  Foto: Jindřich Balous

Šéf Odboru dopravy MěÚ Chrudim Milan Šikl však od problému dává ruce pryč. Záležitostí by se prý měla zabývat republiková policie. Zda mají městští strážníci moc práce s vykazováním spících bezdomovců ze zastávek MHD nebo focením jejich ohanbí před supermarkety a nemohou proto kontrolovat vozidla využívající objížďku do místní části Topol, Šikl už nezmiňuje. „Ze zákona nemáme žádnou možnost policii něco nařizovat. Mimo jiného úřadem, který tuto uzavírku a jiné uzavírky na silnicích první třídy povoluje, není náš úřad, ale Krajský úřad Pardubického kraje, odbor dopravy a silničního hospodářství. Nicméně můžeme uvést, že při projednávání předmětné uzavírky, u kterého byl zástupce našeho úřadu přítomen, se o provádění kontroly ze strany policie na objízdné trase mluvilo,“ uklidňuje řidiče Milan Šikl.

red

Reklama

Obrázek uživatele yarek.t
#3470 yarek.t 23. Červenec 2015 - 12:33
Mám již "za sebou" podobnou zkušenost z nedávné objížďky přes obec, kde pro změnu zase nákladní auta evidentně porušovala rychlost v obci. Zaslání upozornění přímo na policejní mail proběhlo tak, že mail byl "otevřen/přečten" po více jak týdnu a odpověď jsem obdržel po ukončení objížďky, ve kterém bylo uvedeno: Děkujeme za Váš podmět...! Bez komentáře...