Chrudimské noviny Konečný výstup z jednání o budoucnosti letního kina ještě neexistuje, radnice zatím zveřejnila fotky návrhů

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Konečný výstup z jednání o budoucnosti letního kina ještě neexistuje, radnice zatím zveřejnila fotky návrhů

Chrudim - Setkání, z něhož má vzejít restart plánů s areálem bývalého letního kina, prozatím nemá oficiální výstup a tedy ani seznam priorit, co dál se zanedbaným prostorem. Přesto teď vedení města zveřejnilo alespoň fotografie zachycující materiály, o nichž se v květnu v souvislosti s budoucností letního amifiteátru živě diskutovalo a jednalo.

Fotky tak zachycují jednotlivé listy papíru, které zájemci obdrženými samolepkami označili podle svých preferencí. Tento postup se pravidelně uplatňuje třeba při projednávání „Desatera problémů města“. Vzhledem k tomu, že jedna z hlavních organizátorek setkání, městská úřednice a také manažerka projektu Zdravé město a Místní agenda 21 Šárka Trunečková je nebývale vytížena svou běžnou agendou, nestihla radnice prozatím vytvořit dokumentaci, která by spolehlivě shrnula preference, tužby a přání všech těch, kdo se jednání v „Leťáku“ zúčastnili.

Vytvořit ucelený výstup z těchto materiálů nebude žádná legrace.  Foto: Chrudimské noviny

Mezi třemi aktivitami, které by lidé v areálu bývalého letního kina i do budoucna rádi viděli, je třeba zachování samotného promítání pod širým nebem, divadelní představení nebo koncerty. Mezi kurióznější využití obrovité promítací plochy pak patří třeba vybudování lezecké stěny, která prozatím ve městě absentuje. Jednoznačně se Chrudimáci vyslovili i pro vybudování piknikového trávníku, přestože právě tuto funkci měly plnit třeba nedávno zrekonstruované Klášterní zahrady. Mohlo by však dojít také k oživení zadního traktu budovy Muzea, který se honosí impozantním schodištěm a je dlouhodobě nepřístupný. Jako paradoxní se pak jeví požadavek na klidovou zónu bez aut, přestože právě lokalita za Muzeem je jednou z mnoha, kde řidiči marně hledají místo k odstavení svého vozidla a blokují často už tak dost zkoušenou Lázeňskou ulici. Parkoviště, mezi jehož zuřivé odpůrce patří především Chrudimští patrioti, by zde proto vzniknout nemělo.

Od "restartovací" schůzky brzy uběhne měsíc.  Foto: Chrudimské noviny

Místo by si podle všeho mělo zachovat svůj přírodní charakter a neměly by ho dozorovat kamery městského kamerového systému. Negativa, která současný stav reliktu minulosti generuje, se pak jeví třeba v nedostatku zázemí pro účinkující nebo absence ochrany před deštěm pro diváky. Nikomu pak nevadí zavřená a nevyužitá vinárna ve sklepních prostorech Muzea. Objevila se zde také stará bolest, kterou je neexistující koncepce dlouhodobého využití celého areálu. Právě nekoncepčnost a krátkozrakost projektů bývá vedení města často vytýkána. Konečné stanovisko k areálu bývalého letního kina tak stále ještě nebylo přijato a vzhledem k roztříštěnosti názorů jeho příznivců i odpůrců se dají očekávat další dlouhá jednání.

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele Jiří
#3244 Jiří 10. Červen 2015 - 7:03
Jedná se o krásné zákoutí města, které se dá využít k různým volnočasovým a kulturním aktivitám. Vybudovat na něm parloviště, tak jak bylo původně plánováno Kuštovou klikou na radnici, která se mimochodem opět začná zvedat a prosazovat již jednou zamítnuté projekty, byla zhovadilost. Radnice místo sypání peněz do pochybných projektů by se měla postarat o to, aby i tenhle kout města byl řádně udržován a sloužil veřejnosti i jinak než jako smetiště, nebo parkoviště.
Obrázek uživatele patriot
#3245 patriot 10. Červen 2015 - 7:51
Naprosto souhlasím s panem Jiřím.Jelikož jsem starší, pamatuji s jakým zájmem se občané chrudimi zúčastňovali akcí v letním kině,a to nejen při promítání filmů.Věřím, že zastupitelé města nedovolí zničit toto místo parkovištěm.