Chrudimské noviny Šance zažily další velkou zkoušku, v zaplaveném kráteru se utopilo asi dvacet aut a zdejší lidé jsou už naštvaní

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Šance zažily další velkou zkoušku, v zaplaveném kráteru se utopilo asi dvacet aut a zdejší lidé jsou už naštvaní

Chrudim - Sobotní velká voda, která vtrhla na parkoviště za sídlištěm Na Šancích a zničila zde dva automobily, byla jen selankou proti tomu, co přišlo v neděli večer. Stačilo pár minut vytrvalého deště a voda si tentokrát razila nekompromisně cestu sídlištěm a ohrozila obyvatele dvou bytových domů se 140 domácnostmi. Ohrožen byl ale i majetek dalších obyvatel sídliště - především jejich osobní vozidla.


Lidé se houfně srocovali kolem jezera mezi paneláky, které tady viděli naposledy v roce 2006 a nevěřícně zírali na desítky zatopených aut a sílu valící se vody po silnici vedoucí k Topoli. Zaplaven byl úsek od pošty až po zatáčku za odbočkou k sídlišti Na Větrníku a připomínal spíše dravou řeku než frekventovanou komunikaci. Místo by se dalo zároveň přirovnat k vojenským manévrům, neboť hasiči se v první chvíli snažili zachránit především vozidla na velkém záchytném parkovišti za sídlištěm a pomáhali jejich majitelům dostat je z parkovací plochy na přilehlý trávník a odsud dál z dosahu stoupající vody na silnici vedoucí k výše položenému sídlišti Na Větrníku. Někteří motoristé přitom riskovali poškození podvozků svých aut, protože museli s vozidly ve větší rychlosti překonat vyvýšené obrubníky, aby odsud vůbec vyjeli a neutopili auta ve vodě.

Tady nastal zlom. Voda se dostala přes dětské hřiště a spadla kaskádovitě do sídliště rovnou mezi zaparkovaná auta. Vpravo se přitom utrhl nezpevněný svah.  Foto: Chrudimské noviny

Více v první chvíli nebyli hasiči nejspíš schopni udělat, protože valící se voda měla poměrně značnou sílu a strhla v sídlišti travnatý svah, který se spolu s vodou vyvalil mezi parkující auta mezi domy. Desítky vozidel se tak ocitly během několika vteřin v pasti, z níž nebylo úniku. Bylo opravdu velké štěstí, že v tu chvíli nikdo neseděl v některém z vozidel, které se rázem ocitly až po střechu pod vodou a s některými auty si silný proud vody pohrával doslova jak s krabičkou od zápalek. Nebylo divu, že hasiči zaměřili svoji pozornost právě na tato vozidla, protože šlo chvílemi skutečně o život, a oni se brodili až po prsa ve vodě, když prověřovali, zda jsou zatopená auta doopravdy prázdná. Souběžně s tím byla nasazena čerpadla a zajištěn odtah zaplavených vozidel. V některých případech nebyly navijáky ale nic platné a hasiči si museli pomoci ve větším počtu ručně, aby odsud auta vyprostili. Mezitím se však zkalená voda začala nekompromisně drát do domů a zaplavila sklepy a výtahové šachty. Lidé se proto snažili zachránit ze sklepů alespoň to nejcennější, ale už po pár minutách to nebylo možné, protože voda zaplavila suterény a hrozilo tu nebezpečí úrazu elektrickým proudem. Bylo tedy nutné odpojit výtahy. Mezi těmi, kteří se sháněli o pomoc, byla mimo jiné i předsedkyně Okresního soudu v Chrudimi Soňa Soukupová, která zde žije a upozorňovala v této souvislosti na možné nebezpečí v jednotlivých vchodech.

Hasiči se snaží vyprostit zaplavená auta a dostat je z dosahu vody za cenu toho, že riskovali vlastní zdraví. Chvílemi měli totiž vodu až po prsa.  Foto: Chrudimské noviny

Zhruba po hodině od chvíle, kdy voda z polí začala zaplavovat přilehlou silnici i sídliště, se na místě objevil v holínkách starosta města Petr Řezníček (SNK-ED) a konzultoval s hasiči vzniklou situaci a rozsah možných škod. Na dotaz, "co s tím budete starosto dělat?", mimo jiné odpověděl: "Nikdo ze současného vedení města nemůže za to, jak nešťastně bylo sídliště Na Šancích před rokem 1989 vyprojektováno a že tenkrát nikdo nemyslel na to, že sem poteče voda z polí. Současně mě štve, že nám společnost Oseva Agri slibovala, že na přilehlém poli budou takové plodiny, které něčemu takovému zabrání, a je tu kukuřice, která mohla k této záplavě významně přispět. A do třetice, že jsme nechali vyprojektovat pro toto sídliště protipovodňový poldr a jistý nejmenovaný policista nám tento záměr zhatil, protože měl přehnané finanční nároky za kus pozemku, na kterém měl být poldr vybudován, čímž se výkupní cena tohoto pozemku vyšplhala na nesmyslně vysokou částku v řádu milionů." K tomu starosta zároveň dodal, že byl o víkendu mimo Chrudim a že se teprve po příjezdu na místo dozvěděl, že velká voda pozlobila sídliště Na Šancích už den předtím, když zde znehodnotila dvě vozidla.

Tentokrát hasiči napočítali zhruba dvacet poškozených automobilů, z nichž některé budou zcela na odpis. Pod jejich kapotu se dostala nejen voda, ale i bahno a další nečistoty z pole. Škody postihly přinejmenším i dva bytové domy, na nichž jsou ještě teď patrné stopy po záplavě z roku 2006. Nyní se sem voda a bahno přihnaly ve velkém podruhé a je jisté, že dojde k uplatnění mnoha pojistných událostí, přičemž škody mohou dosáhnout přinejmenším statisíců korun. Nejde přitom o nijak přehnanou cifru. "Zaplavilo mi to tady Volkswagen Passat Combi a nejspíš mi u něho odešla veškerá elektronika," sčítal na místě škody majitel zničeného auta za zhruba více než dvě stě tisíc korun. A takových vozidel tady bylo víc. O něco více času na záchranu majetku měli lidé v zaplavených vchodech, které před prvním náporem vody zachránily nové vchodové dveře z plastu, jež nechaly ve většině zdejší samosprávy po první záplavě v roce 2006 u jednotlivých vchodů na náklady majitelů bytů nainstalovat. Ale ani ty nakonec neodolaly a další voda se do domů nahrnula z kanalizace, která nestačila její příliv pojmout.

Vyasfaltované dětské hřiště připomínaly jen hrací prvky nad vodou, jinak splynulo se záchytným parkovištěm na okraji sídliště a dalším parkovištěm mezi obytnými domy.  Foto: Chrudimské noviny

Nepříjemným zjištěním bylo, že došlo na jednom z okrajů zpevněného svahu mezi sídlištěm, prodejnou a poštou k jeho stržení a místo se proměnilo v divoký splav, kde se voda mísila s bahnem, které se pak hrnuly nekontrolovaně dál sídlištěm. Ke zpevnění tohoto svahu došlo přitom po zkušenostech v roce 2006 - nejde však o hráz, která by měla vodu zastavit, nýbrž jen o zpevnění, která má zabránit sesuvu půdy. Ta se teď sesula z jedné strany této betonové zábrany a bude zde nejspíš zapotřebí dalších stavebních úprav. Daleko naléhavější potřebou pro zajištění bezpečnosti zdejších obyvatel je ale chybějící protipovodňový poldr. "Vůbec mi nejde do hlavy, proč s tím město nebylo schopno za celých devět let nic udělat a nechalo situaci zajít tak daleko," zlobila se jedna z místních obyvatelek, která si velkou vodu za svým domem natáčela na chytrý telefon. "Teď abychom se báli jít při každém větším dešti spát a hlídali místo toho svůj majetek," dodala vzápětí a mnozí kolem ní jí přizvukovali s tím, že jim přijde dosavadní postup města v sídlišti Na Šancích velice liknavý. "Každý teď vidí, že to dál takhle nemůže zůstat a že je třeba udělat něco pro to, aby byla zajištěna bezpečnost lidí. Chudáci hasiči nemohou být u všeho včas a my jim děkujeme za jejich obětavou práci," přidal se do debaty další přihlížející muž ze zaplaveného vchodu čp. 1181. Názorů padlo ale daleko víc a většina z nich se shodovala v tom, že město dělá pro sídliště jen velmi málo a situaci s vodou dlouhodobě podceňuje. "Když dokáže stát ve veřejném zájmu vyvlastnit pozemek kvůli výstavbě silnice, tak proč neumí město v zájmu ochrany životů a majetku svých občanů zařídit něco podobného? Asi proto, že je s tím práce a o tu nikdo nestojí," podtrhl další obyvatel výše uvedeného vchodu.

Voda se vlila do sídliště Na Šancích v neděli kolem 20. hodiny, nejprve zaplavila Topolskou uilici a následně poté jako den předtím velké záchytné parkoviště za prodejnou s obklady a podlahovými krytinami. Potom překonala přilehlé dětské hřiště a v krátké chvíli se převalila přes zpevněný svah na jeho okraji. Pak už nic nebránilo tomu, aby se rozlila po parkovišti mezi domy, které je situováno hned pod hřištěm. Odsud se šířila dál proti svahu a dosáhla dalšího bytového domu. Opadat začala mírně teprve asi až po hodině, a to díky hasičům, kteří nasadili čerpací techniku a uvolnili veškerou okolní kanalizaci, kterou začala voda pozvolna odtékat. Na místě zůstaly nánosy bahna a nepojízdné automobily. Většina místních motoristů, kteří měli štěstí, přeparkovala svoje vozidla včas na vyvýšenou komunikaci ve směru k sídlišti Na Větrníku, takže to tu před večerkou vypadalo, jako když se tady konaly velké manévry. Nefungovalo ani veřejné osvětlení a člověk měl pocit marnosti nad tím, že stačí jeden větší déšť k tomu, aby způsobil v hustě obydlené lokalitě tak velkou paseku, aniž by s tím dokázal něco udělat anebo dokonce uměl takovým situacím pro příště předejít.

Roman Zahrádka

Reklama

Obrázek uživatele Bleeer
#3256 Bleeer 15. Červen 2015 - 9:30
Díky za podrobný popis situace včetně vyjádření starosty - díky němu sice ještě nevíme, kdo za vzniklou situaci může, ale už víme zcela jistě, že za ni nemůže Město. Bezva. Mimochodem, v sobotu i v neděli jsem čekal na varovnou SMS nebo hlášení městského rozhlasu. Nějak jsem se nedočkal. Naštěstí v neděli už HZS vyzýval k přeparkování. Když jsme u toho chlapům z HZS patří velký dík za jejich úsilí a nasazení.
Obrázek uživatele Jokl
#3257 Jokl 15. Červen 2015 - 10:09
Ale pane starosto. Téměř deset let jste měli na to, abyste učinili jakékoliv kroky na ochranu obyvatel v těchto domech. Jediné na co se zmůžete, že k tragédii přijedete akčně v holínkách a svádíte vinu na projektanty před třiceti lety.
Obrázek uživatele chrudimák
#3258 chrudimák 15. Červen 2015 - 14:19
Pane starosto jak dlouho jste na radnici !!!!!! Tohle je hanebnost vedení radnice - ty dávají úkoly níže. Majetkoprávní mělo jednat o odkupu, investice měli přicházet s možnými opatřeními (proč za devět let nedošlo ke zkapacitnění odtokových poměrů v ulici V Malecku - jednal někdo vážně s Vakem - a nevymlouvejte se na bahno) a co zeleň - pokud byla nějaká dohoda, tak proč nikdo nehlídal, zda je dohoda plněna. Honíte si trika na viditelných nesmyslných investicích kolem mrtvého náměstí a na lidi ze sídlišť kašlete. Na jednu stranu chcete vyjít vstříc jednomu domu, že mu postavíte parkoviště za 11 milionu, ale tam kde by ty peníze ochránili lidi a majetek (ale nebyly tolik vidět, že - víme jak vypadá poldr) na to jsou jen výmluvy........
Obrázek uživatele karel1
#3263 karel1 15. Červen 2015 - 17:40
Tak teď se ukáže jestli se zvolené strany dokáží zastat voličů nebo jenom ega svých předsedů. A jestli půjdou zájmy občanů Chrudimi nad zájmy stran. Voliči dávejte dobrý pozor co dělá vámi zvolené zastupitelstvo! Jestli dokáží něco jiného než vyhazovat peníze za podobné věci jako MuBaSo, schody v Široké ulici,sportovní plácek v ghetu, nebo ochranu majetku občanů.Piráti budete jen dělat ramena nebo v tomto případě něco uděláte? A nejmenovaný občan s předraženými nároky na cenu pozemku, stačí naznačit kdo to je postiženým a myslím, že pak pozemek přenechá poněkud laciněji. Nebo naše radnice se umí jenom dohadovat a nic nedělat pro občana?!
Obrázek uživatele chrudimák
#3264 chrudimák 15. Červen 2015 - 21:00
karel1: Tak teď se ukáže jestli se zvolené strany dokáží zastat voličů nebo jenom ega svých předsedů. A jestli půjdou zájmy občanů Chrudimi nad zájmy stran. Voliči dávejte dobrý pozor co dělá vámi zvolené zastupitelstvo! Jestli dokáží něco jiného než vyhazovat peníze za podobné věci jako MuBaSo, schody v Široké ulici,sportovní plácek v ghetu, nebo ochranu majetku občanů.Piráti budete jen dělat ramena nebo v tomto případě něco uděláte? A nejmenovaný občan s předraženými nároky na cenu pozemku, stačí naznačit kdo to je postiženým a myslím, že pak pozemek přenechá poněkud laciněji. Nebo naše radnice se umí jenom dohadovat a nic nedělat pro občana?!
dopadne to jako před šesti lety. Úředník pošle jeden mail vlastníkovi, jestli si to nerozmyslel a bude se jen dokola tlachat a pak to vše usne ........
Obrázek uživatele Pavel
#3265 Pavel 15. Červen 2015 - 21:44
Bleeer: Díky za podrobný popis situace včetně vyjádření starosty - díky němu sice ještě nevíme, kdo za vzniklou situaci může, ale už víme zcela jistě, že za ni nemůže Město. Bezva. Mimochodem, v sobotu i v neděli jsem čekal na varovnou SMS nebo hlášení městského rozhlasu. Nějak jsem se nedočkal. Naštěstí v neděli už HZS vyzýval k přeparkování. Když jsme u toho chlapům z HZS patří velký dík za jejich úsilí a nasazení.
To je fakt na budku. Je vidět, jak o nás ouředníkům a starostovi jde!!! To je skutečně takový problém mobilem nahlásit rozhlasem varování? Ajo, byl víkend. Fuj.
Obrázek uživatele Pavel
#3266 Pavel 15. Červen 2015 - 21:47
chrudimák: dopadne to jako před šesti lety. Úředník pošle jeden mail vlastníkovi, jestli si to nerozmyslel a bude se jen dokola tlachat a pak to vše usne ........
Musíme se sami postarat, je je potřeba bombardovat e-maily s dotazy. Já zkusím ty dva pány co už tady byli uvedeni (Kasal a Pilný). Seznam zastupitelů zde: http://www.chrudim.eu/mesto/zastupitelstvo-mesta/slozeni-zastupitelstva-mesta.html
Obrázek uživatele chrudimsky-obcan
#3280 chrudimsky-obcan 16. Červen 2015 - 20:42
Teď je vcelku jedno, kdo za to může a ať se viník hledá v časech, kdy nám nebude hrozit další záplava (snad třeba v zimě). Nyní by se mělo hledat řešení co s tím dál. Je jasné, že bude trvat měsíce a možná roky, než se dohodnou všechny zainteresované strany, zadají a vytvoříse projekty atp. Co vybudování protipovodní stěny od parkoviště podél domu, jako mají např. v Praze? Skládačka,která se dá sestavit za pár minut a v letních měsících může být z části postavena permanentně. Voda zůstane na parkovišti a jak bylo vidět poměrně rychle opadla. Určitě nebude stát více, než třídenní výjezd hasičů, ušlé zisky obyvatelů, kteří nešli do práce, aby uklidili atp. Město určitě bude znát cenu víkendového zásahu hasičů a může si porovnat s nabídkami firem.
Obrázek uživatele Michal Bareš
#3281 Michal Bareš 16. Červen 2015 - 21:01
chrudimsky-obcan: Teď je vcelku jedno, kdo za to může a ať se viník hledá v časech, kdy nám nebude hrozit další záplava (snad třeba v zimě). Nyní by se mělo hledat řešení co s tím dál. Je jasné, že bude trvat měsíce a možná roky, než se dohodnou všechny zainteresované strany, zadají a vytvoříse projekty atp. Co vybudování protipovodní stěny od parkoviště podél domu, jako mají např. v Praze? Skládačka,která se dá sestavit za pár minut a v letních měsících může být z části postavena permanentně. Voda zůstane na parkovišti a jak bylo vidět poměrně rychle opadla. Určitě nebude stát více, než třídenní výjezd hasičů, ušlé zisky obyvatelů, kteří nešli do práce, aby uklidili atp. Město určitě bude znát cenu víkendového zásahu hasičů a může si porovnat s nabídkami firem.
Problém je, že zmiňovaná mobilní hrazení mají význam tam, kde jde povodňová vlna pozvolna. U přívalových srážek na ně není čas. A nechat je postavené trvale? V Praze byly pokusy o jejich rozkradení ještě v ten den, kdy je postavili.
Obrázek uživatele Pavel
#3287 Pavel 16. Červen 2015 - 23:46
Díky Michal Bareš a chrudimsky-obcan za hledání možností, je fajn si tady přečíst alespoň něco k věci pozitivního, než jen ubohé nesmysly jiných diskutérů v jiných dizkuzích.
Obrázek uživatele Michal Bareš
#3288 Michal Bareš 17. Červen 2015 - 5:40
Pavel: Díky Michal Bareš a chrudimsky-obcan za hledání možností, je fajn si tady přečíst alespoň něco k věci pozitivního, než jen ubohé nesmysly jiných diskutérů v jiných dizkuzích.
Ono stejně nemá význam řešit, kdo co udělal špatně, ale spíš jak tomu příště zabránit. Trochu jsem se o tom rozepsal tady: http://radyvnouzi.cz/komentar-nevarovani-obyvatel-sidliste-na-sancich