Chrudimské noviny Pozemky Na Šancích určené k vybudování poldru lze vyvlastnit, zákon na takovou krajní situaci pamatuje

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Pozemky Na Šancích určené k vybudování poldru lze vyvlastnit, zákon na takovou krajní situaci pamatuje

Chrudim - Velká voda, která v sídlišti Na Šancích poškodila majetky místních obyvatel, opět poukázala na nesplněné sliby politiků a jejich neochotu či neschopnost dotahovat věci do konce. V minulosti zde měl totiž vzniknout protipovodňový poldr a měla tu být zvýšena kapacita kanalizace. Ani k jednomu ale zatím nedošlo, přestože od první pohromy uběhlo už dlouhých devět let.

Samotný poldr je však stále přítomen v územním plánu města, což dokazuje, že se jeho výstavby radnice nikdy zcela nevzdala. Podle starosty Petra Řezníčka (SNK-ED) se nepodařilo uvést tuto akci v život proto, že jeden z majitelů pozemků, na nichž má být poldr vybudován, požaduje za svou parcelu milionové částky. Takové podmínky jsou však pro město neakceptovatelné, takže raději nechalo celou věc „vyhnít“ a tajně se modlilo, aby se voda na sídliště nevrátila. Modlitby úředníků však nebyly vyslyšeny, protože letos voda s bahnem znovu zaplavila parkoviště a vchody paneláků. Navíc se začíná proslýchat, že radnice se všemi majiteli pozemků nejednala.

V souvislosti s neochotou vlastníků pozemků pod případným poldrem prodat svůj majetek, se tak začalo hovořit i o vyvlastňování. V minulosti už k takové situaci skutečně došlo a zákon na ni pamatuje. Vše ale záleží jen na ochotě úředníků města jednat a prosadit si zájmy většiny občanů sídliště, kterým hrozí reálné nebezpečí, oproti zájmům vlastníků dotčených parcel. Podle všeho ale město pozemky určené k vybudování suchého poldru ani vykupovat nemusí. Stačí se dohodnout s jejich majiteli, jimž ale po případné velké vodě nezbývá, než je uvést do původního stavu. Jde tedy v případě poldru Na Šancích o výmluvy a neschopnost vedení města jednat s majiteli parcel?

Jeden z údajných viníků, kterým má být i nájemce pole, z něhož se prý do sídliště valily největší proudy vody, Oseva Agri, ještě před dvěma lety pěstoval v místech, kdy nyní roste kukuřice, víceletou pícninu. Byla tak respektována dohoda, kterou mělo město uzavřít se zemědělci a k níž se současné vedení Osevy nechce znát. Zda současná neutěšená situace a všeobecná naštvanost zdejších obyvatel povede až k dotlačení radnice ke konkrétním činům a třeba i slibované výstavbě poldru, zůstává otázkou, na níž odpoví teprve budoucnost. Se svými připomínkami se však veřejnost může na lokální politiky obrátit třeba při jednání městského zastupitelstva, které začíná ve velkém zasedacím sále v Pardubické ulici už v pondělí 22. června v 16 hodin. 

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele Pavel
#3279 Pavel 16. Červen 2015 - 18:58
Starostovi to je prostě jedno, co na to víc říct. Nemá zájem o své občany, jen o ceny v zahraničí.